Guvernul a aprobat scheme de ajutor de stat de 182,2 milioane de lei pentru aeroporturile regionale și chirii în mall-uri

Redactor:
Madalina Prundea
Guvernul a aprobat scheme de ajutor de stat de 182,2 milioane de lei pentru aeroporturile regionale și chirii în mall-uri
Ședința de guvern din 24 septembrie / Sursa: Guvernul României

Guvernul a aprobat, în ședința de joi seara, instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru cinci aeroporturi regionale, pentru compensarea pierderilor cauzate de suspendarea zborurilor, și o altă schemă, pentru acoperirea pagubelor suferite de agenții economici, respectiv pentru acoperirea unui procent din chiriile din marile centre comerciale, închise ca urmare a restricțiilor impuse de gestionarea răspândirii noului coronavirus. Cele două scheme însumează ajutoare financiare de 182,2 milioane de lei.

Proiectele ce vizează măsuri economice adoptate de Executiv în ședința de joi seara au fost detaliate de șeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă, vineri dimineață, într-un briefing de presă.

Vizate, aeroporturile cu un trafic de pasageri mai mare de 200.000 de persoane pe an

„A fost adoptat proiectul de ordonanță de urgență pentru susținerea activității unor aeroporturi regionale, în contextul economic generat de pandemia COVID-19. Anterior, Guvernul a aprobat un memorandum pentru instituirea acestei scheme de ajutor de stat pentru aeroporturile regionale cu un trafic de pasageri mai mare de 200.000 de persoane, până la un milion de persoane pe an. Bugetul alocat acestui ajutor este de 22,2 milioane lei și vor beneficia de această măsură de sprijin aeroporturile regionale de la Iași, Bacău, Cluj, Craiova și Sibiu. Pentru aeroporturile care au un trafic de pasageri mai mic de 200.000 de persoane pe an, au fost deja acordate măsuri de sprijin similare anterior”, a explicat Ionel Dancă.

Conform notei de fundamentare a proiectului de OUG adoptat, este vorba de un bugetul maxim de 22.284.000 de lei, suma solicitată de Asociaţia Aeroporturilor din România, care ar urma să fie împărțit între cinci aeroporturi din țară aflate în această categorie de trafic, respectiv:

  • Judeţul Cluj – Regia Autonomă Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj: 8.537.000 de lei
  • Judeţul Iaşi – Regia Autonomă Aeroportul Internațional Iași: 6.002 mii lei
  • Judeţul Sibiu – Regia Autonomă Aeroportul Internațional Sibiu: 3.966 mii lei
  • Judeţul Dolj – Regia Autonomă Aeroportul Internațional Craiova: 630 mii lei
  • Judeţul Bacău – Regia Autonomă Aeroportul Internațional George Enescu Bacău: 3.149 mii lei

Conform notei de fundamentare numai pentru Aeroportul Sibiu, impactul bugetar (direct, indirect şi indus) în PIB-ul României la nivelul anului 2019 este estimat, conform Airoport Council International – Europene şi Inter VISTAS – Economic Impact of European Airports – A critical Catalyst to Economic Growth, la 37,39 mil. euro şi 2.113 locuri de muncă. Pe fondul scăderii de trafic generate de pandemia COVID -19 în anul curent, impactul prezentat anterior ar înregistra o regresie cumulată de -24,59 mil. Euro şi -1.389 locuri de muncă.

Ordonanța de urgneță ar uma să intre în vigoare la data comunicării deciziei de autorizare a schemei de ajutor de stat de către Comisia Europeană, și schema de ajutor de stat se aprobă prin ordin al ministrului lucrărilor publice, dezvoltării şi administraţiei, în termen de 5 zile lucrătoare de la data comunicării Deciziei de autorizare a schemei de ajutor de stat de către Comisia Europeană.

Până în prezent, Comisia Europeană a aprobat un ajutor de stat în valoare de 4,8 mil. lei (circa 1 mil. euro) pentru compensarea Aeroportului Timișoara pentru pagubele cauzate de suspendarea zborurilor ca urmare a pandemiei de COVID-19 în perioada 16 martie -16 iunie 2020.

Mecanismul de obținere a banilor pentru plata chiriilor în mall-uri

Un alt proiect de OUG adoptat de Executiv joi a vizat instituirea unui ajutor de stat privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri naționale pentru întreprinderi a caror activitate comercială a fost intreruptă parțial sau total în perioada stării de urgență și a stării de alertă, în contextul crizei COVID-19.

„Tot în domeniul economic, a fost dezbătută, din nou, ordonanța de urgență pentru instituirea schemei de sprijin pentru plata chiriilor, în cazul celor afectați de epidemia COVID, în cazul comercianților care au trebuit să-și suspende sau să își întrerupă activitatea pe perioada stării de urgență, respectiv stării de alertă, în domenii în care s-au păstrat restricțiile privind desfășurarea acestor activități. Mecanismul, în acest caz, este unul care, pe de o parte, vine să sprijine pe cei care au plătit o parte din chirii, chiar dacă nu au desfășurat activități pentru că erau sub imperiul contractelor de chirii cu marii proprietari de spații comerciale, pe de altă parte, în cazul celor care au beneficiat de diferite facilități și reduceri la plata chiriilor – aceștia pot plăti către proprietarul de spații comerciale acest sprijin, urmând ca proprietarul să prelungească contractul de închiriere cu o perioadă de șase luni și să reducă cuantumul chiriei cu 15% pentru următoarele șase luni”, a explicat Dancă, în briefingul de vineri.

„Concret, bugetul acestei scheme de ajutor de stat este de 160 de milioane de lei. Se estimează un număr de aproximativ 3.000 de beneficiari și se acordă un sprijin pentru decontarea a 50% din valoarea chiriei pentru comercianții care își desfășoară activitatea în spații comerciale mai mari de 15.000 de metri pătrați și care au avut activitățile suspendate în perioada 15 martie-15 iunie. Valoarea acestui sprijin, de 50%, în cazul în care au beneficiat de diferite forme de facilități de reducere a valorii chiriei din partea proprietarului, proprietarul primește contravaloarea acestui sprijin în schimbul prelungirii contractului de închiriere cu șase luni de zile și diminuării valorii chiriei cu 15% pentru această perioadă. Este una dintre cele mai generoase scheme de sprijin de acest tip din Uniunea Europeană, care vine să compenseze pierderile comercianților care și-au întrerupt activitatea ca urmare a epidemiei COVID în marile centre comerciale”, a detaliat șeful Cancelariei prim-ministrului.

Conform notei de fundamentare, cererile de finanțare depuse în cadrul programului vor fi selectate la finanțare pe baza principiului primul venit-primul servit, respectiv criterii de eligibilitate stabilite pe baza prezentei ordonanțe de urgență și a procedurii de implementare ce va fi elaborată și aprobată de Ministerul Economiei, Energiei și a Mediului de Afaceri (MEEMA) în maxim 15 zile de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență.

Surpriză URIAŞĂ la FCSB. Becali, negocieri de ultimă oră cu antrenorul momentului din Liga I....
Tăticul-călăreț Sergiu sare la gâtul lui Moroșanu. De ce a vândut casa primită cadou, de...
FOTO. Loredana Groza, aproape goală complet! Apariție în cel mai minuscul costum de baie
Lora și-a PRINS iubitul în fapt! Cu ce i-a GREȘIT Ionuț Ghenu de l-a luat...
`Ne bucurăm să te vedem, boss!` Ion Țiriac, cu un discurs genial în spaniolă, i-a...
Ce se întâmplă cu SALARIILE din Sănătate şi Educaţie. Gabriela Firea a dat vestea REA
Iohannis a semnat revocarea lui Vlad Voiculescu de la Ministerul Sănătăţii, nu şi numirea ca...
BANCUL ZILEI – Ce au făcut două virgine din București
Un virolog care a lucrat pentru Bill Gates avertizează că vaccinarea în masă ar putea...
Tăticul-călăreț Sergiu sare la gâtul lui Moroșanu. De ce a vândut casa primită cadou, de...
Femeia pe care ELENA Ceaușescu o voia MOARTĂ cu orice chip. „Trebuie să mă SCĂPAȚI...
Adevărul despre salamul de Sibiu pe care românii nu îl știu. Ce conține, de fapt
Dacia, la preț de chilipir în China: cum ajungi să o iei la jumătate de...
Momente uluitoare la metrou. O cunoscută vedetă a lăsat perplecși călătorii dintr-o staţie FOTO
Vestea ȘOC a momentului despre Roxana Dobre. Ce a pățit soția lui Florin Salam. Dramatic!
Ții post? Un nutriționist spune să eviți aceste alimente de post: „Feriți-vă de ele”
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
A venit SFÂRŞITUL erei benzinei. Anunţul a fost făcut chiar de marii producători de petrol
Inchide