Traian Băsescu, proiect ambițios pentru „independența energetică” a Bucureștiului: Panouri solare finanțate din fonduri europene

Traian Băsescu, proiect ambițios pentru „independența energetică” a Bucureștiului: Panouri solare finanțate din fonduri europene
Sursă FOTO: GÂNDUL
Publicat: 15/09/2020, 18:12

Candidatul PMP la Primăria Capitalei, Traian Băsescu, a inițiat o campanie concertată de comunicare a programului său pentru București, „bazat pe obiective tehnice clare și 100% finanțabil din bani europeni”. Fostul președinte explică, punct cu punct, soluțiile pentru problemele acute cu care se confruntă bucureștenii: poluare excesivă cu implicații asupra stării de sănătate, apa caldă, încălzirea locuințelor și facturile la întreținere. Traian Băsescu a propus un proiect extrem de ambițios care are ca finalitate creșterea gradului de „independență energetică” a Capitalei: instalarea panourilor solare pentru fiecare locuință în parte. 

„Independența energetică” a bucureștenilor costă 500 de milioane de euro: de unde poate obține Primăria Capitalei acești bani

„O a doua soluție pe care o propun este bazată pe ce ne-a dat Dumnezeu: Bucureștiul e ars de soare mai multe luni din an. Iar România poate produce celule de energie solară pentru încălzirea locuințelor. O astfel de celulă, de 900 de Wați, costă 2000 de lei celula. Specialiștii ne spun că un apartament cu 2 camere se poate încălzi cu osingură celulă Romstal. care poate furniza apă clocotită 24 de ore din 24, în total circa 180 de litri de apă fierbinte pe zi”, a explicat fostul președinte.

Spre exemplu, a explicat fostul președinte, panourile pentru un penthouse ar costa circa  6800 de lei și ar fi formate din două baterii, amplasate în funcție de spațiul disponibil.

„La nivelul Capitalei putem stabili o medie de 3500 de lei pe locuință. Avem în București 109.000 de clădiri, birouri si locuințe  din care 726.000 locuințe . Dacă luăm pretul mediu de 3500  lei pe locuință rezultă suma de 2,5 miliarde de lei pentru a monta la toate apartamentele o celulă de incălzire Romstal. Acest lucru înseamnă apă caldă cel puțin 8 luni din 12”, mai spune Traian Băsescu, explicând că acești bani se pot obține de la Uniunea Europeană din programele de mediu sau din programele de dezvoltare durabilă.

„Asigurarea apei calde menajere timp de 8 luni pe an din surse regenerabile prin amplasarea de panouri solare oriunde acest lucru este tehnic posibil: locuinţe individuale sau blocuri de locuinţe, cu acordul asociaţiilor de locatari, instituţii publice, unităţi hoteliere, şcoli, spitale etc”, se arată în programul candidatului PMP.

O soluție tehnică de natură să reducă facturile la întreținere cu 40%: poliester grafitat

Traian Băsescu mai spune că, în contextul în care  Uniunea Europeană a ajuns la concluzia că cel mare mare poluator de gaze cu efect de seră este sistemul clasic de încălzire, bazat pe termocentrale care consumă hidrocarburi, izolarea locuințelor a devenit o prioritate europeană.

„Se poate face izolarea astfel încât să creștem eficiența energetică cu înca 15% dacă folosim poliester grafitat. Care nu permite iesirea incalzirii acumulate in casa. Se reduce costul incălzirii cu cel puțin 40%. Aici nu am o evaluare cat ar costa, dar România trebuie să facă un program propriu finantat de UE, pentru că se înscrie în prioritățile de finanțare ale programul cu care Ursula von der Leyen a câștigat votul pozitiv al Parlamentului, așa numitul program Green Deal.

Traian Băsescu: Ca primar general voi scoate Hotărâre de Consiliu în care se va interzice orice locuință fără celule fotovoltaice pentru apă caldă sau încălzire

„La fel cum în 2004 am interzis locuințele fără garaj dedesubt, aș interzice acum construcția oricărei locuinț” fără celule fotovoltaice pentru apă caldă sau încălzire”, a declarat Traian Băsescu.

Fostul președinte Traian Băsescu a vorbit și sâmbătă, în prima sa conferință de presă de la debutul campaniei electorale, despre programul pe care îl propune pentru creșterea calității vieții bucureștenilor.

Candidatul PMP la Primăria Capitalei a făcut o prezentare succintă a problemelor vitale cu care se confruntă Bucureștiul: poluarea excesivă, managementul deficitar al gropilor de gunoi, avariile și pierderile de energie termică ale RADET, din cauza infrastructurii vechi de peste 60 de ani, traficul și infrastructura rutieră. Fostul președinte a umplut astfel „vidul” creat de contracandidații săi la Primăria Capitalei – Gabriela Firea și Nicușor Dan – care s-au lansat în dispute politice, într-o campanie electorală în care se vorbește extrem de puțin despre soluțiile propuse de candidați la problemele cu care se confruntă bucureștenii.

Traian Băsescu a respins, în repetate rânduri, zvonurile  potrivit cărora ar exista un scenariu în care fostul președinte ar admite să se retragă din cursa electorală înainte de alegeri, precizând că „e ca și cum ai spune unui avion la 11.000 de metri să oprească puțin”.

„Nu sunt geambaș de voturi, nu am de dat și de cumpărat, iau câte voturi pot. Nu mă voi opri niciodată dintr-o cursă electorală. E ca și cum ai spune unui avion la 11.000 de metri să oprească puțin. Eu sunt avionul”, a susținut Traian Băsescu.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Vedeta de filme pentru adulți Jenna Jameson a mai primit o lovitură după ce medicii...
IMAGINILE DURERII 😢 Mama lui Costel Corduneanu s-a prăbușit de durere când a văzut sicriul...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Românca al cărei nume este gravat pe mașinile Tesla se luptă acum cu Elon Musk....
Locul de poveste unde se va muta Kate Middleton, după diagnosticul de cancer. Prințesa de...
Alimentul-minune pe care japonezii îl mănâncă înainte de a merge la somn. Se trezesc fericiți...
Cum s-a schimbat viața "europenilor" din Siliștea Gumești, după aderarea la UE: "Noi avem nici...
Ultimul mesaj al Anei, gravida dispărută în drum spre casă: Eu...
Costel Corduneanu va fi înmormântat într-un sicriu de lux! Prețul lui atinge sume de ordinul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Marea Britanie îşi întăreşte legislaţia împotriva pornografiei deepfake
S-a aflat ADEVĂRUL: de ce NU se vrea UN LEAC pentru cancer?
INTERZIS total pentru cei care stau la APARTAMENT. Regula obligatorie pentru ziua de 1 Mai
Capii lumii interlope, la priveghiul lui Costel Corduneanu. Hotelurile din Iași nu mai au camere
A nins în România! Imagini cu florile de aprilie acoperite de stratul de omăt: „Iarna...
Mădălin s-a izbit de un copac când a aflat că iubita îl înșală! Ireal ce...
Tavi Clonda s-a săturat de jignirile din mediul online! Artistul intenționează să îi blocheze pe...
De ce Denisa Tănase nu a devenit mamă până la 37 de ani: " Îmi...
BANCUL ZILEI. La ușa lui Bulă sună un neamț.- Nu vă supărați, mă puteți găzdui...
Corpurile femeilor au devenit „câmpuri de luptă”, avertizează ONU