Traian Băsescu, proiect ambițios pentru „independența energetică” a Bucureștiului: Panouri solare finanțate din fonduri europene

Redactor:
Gilda Popa
Traian Băsescu, proiect ambițios pentru „independența energetică” a Bucureștiului: Panouri solare finanțate din fonduri europene
Sursă FOTO: GÂNDUL

Candidatul PMP la Primăria Capitalei, Traian Băsescu, a inițiat o campanie concertată de comunicare a programului său pentru București, „bazat pe obiective tehnice clare și 100% finanțabil din bani europeni”. Fostul președinte explică, punct cu punct, soluțiile pentru problemele acute cu care se confruntă bucureștenii: poluare excesivă cu implicații asupra stării de sănătate, apa caldă, încălzirea locuințelor și facturile la întreținere. Traian Băsescu a propus un proiect extrem de ambițios care are ca finalitate creșterea gradului de „independență energetică” a Capitalei: instalarea panourilor solare pentru fiecare locuință în parte. 

„Independența energetică” a bucureștenilor costă 500 de milioane de euro: de unde poate obține Primăria Capitalei acești bani

„O a doua soluție pe care o propun este bazată pe ce ne-a dat Dumnezeu: Bucureștiul e ars de soare mai multe luni din an. Iar România poate produce celule de energie solară pentru încălzirea locuințelor. O astfel de celulă, de 900 de Wați, costă 2000 de lei celula. Specialiștii ne spun că un apartament cu 2 camere se poate încălzi cu osingură celulă Romstal. care poate furniza apă clocotită 24 de ore din 24, în total circa 180 de litri de apă fierbinte pe zi”, a explicat fostul președinte.

Spre exemplu, a explicat fostul președinte, panourile pentru un penthouse ar costa circa  6800 de lei și ar fi formate din două baterii, amplasate în funcție de spațiul disponibil.

„La nivelul Capitalei putem stabili o medie de 3500 de lei pe locuință. Avem în București 109.000 de clădiri, birouri si locuințe  din care 726.000 locuințe . Dacă luăm pretul mediu de 3500  lei pe locuință rezultă suma de 2,5 miliarde de lei pentru a monta la toate apartamentele o celulă de incălzire Romstal. Acest lucru înseamnă apă caldă cel puțin 8 luni din 12”, mai spune Traian Băsescu, explicând că acești bani se pot obține de la Uniunea Europeană din programele de mediu sau din programele de dezvoltare durabilă.

„Asigurarea apei calde menajere timp de 8 luni pe an din surse regenerabile prin amplasarea de panouri solare oriunde acest lucru este tehnic posibil: locuinţe individuale sau blocuri de locuinţe, cu acordul asociaţiilor de locatari, instituţii publice, unităţi hoteliere, şcoli, spitale etc”, se arată în programul candidatului PMP.

O soluție tehnică de natură să reducă facturile la întreținere cu 40%: poliester grafitat

Traian Băsescu mai spune că, în contextul în care  Uniunea Europeană a ajuns la concluzia că cel mare mare poluator de gaze cu efect de seră este sistemul clasic de încălzire, bazat pe termocentrale care consumă hidrocarburi, izolarea locuințelor a devenit o prioritate europeană.

„Se poate face izolarea astfel încât să creștem eficiența energetică cu înca 15% dacă folosim poliester grafitat. Care nu permite iesirea incalzirii acumulate in casa. Se reduce costul incălzirii cu cel puțin 40%. Aici nu am o evaluare cat ar costa, dar România trebuie să facă un program propriu finantat de UE, pentru că se înscrie în prioritățile de finanțare ale programul cu care Ursula von der Leyen a câștigat votul pozitiv al Parlamentului, așa numitul program Green Deal.

Traian Băsescu: Ca primar general voi scoate Hotărâre de Consiliu în care se va interzice orice locuință fără celule fotovoltaice pentru apă caldă sau încălzire

„La fel cum în 2004 am interzis locuințele fără garaj dedesubt, aș interzice acum construcția oricărei locuinț” fără celule fotovoltaice pentru apă caldă sau încălzire”, a declarat Traian Băsescu.

Fostul președinte Traian Băsescu a vorbit și sâmbătă, în prima sa conferință de presă de la debutul campaniei electorale, despre programul pe care îl propune pentru creșterea calității vieții bucureștenilor.

Candidatul PMP la Primăria Capitalei a făcut o prezentare succintă a problemelor vitale cu care se confruntă Bucureștiul: poluarea excesivă, managementul deficitar al gropilor de gunoi, avariile și pierderile de energie termică ale RADET, din cauza infrastructurii vechi de peste 60 de ani, traficul și infrastructura rutieră. Fostul președinte a umplut astfel „vidul” creat de contracandidații săi la Primăria Capitalei – Gabriela Firea și Nicușor Dan – care s-au lansat în dispute politice, într-o campanie electorală în care se vorbește extrem de puțin despre soluțiile propuse de candidați la problemele cu care se confruntă bucureștenii.

Traian Băsescu a respins, în repetate rânduri, zvonurile  potrivit cărora ar exista un scenariu în care fostul președinte ar admite să se retragă din cursa electorală înainte de alegeri, precizând că „e ca și cum ai spune unui avion la 11.000 de metri să oprească puțin”.

„Nu sunt geambaș de voturi, nu am de dat și de cumpărat, iau câte voturi pot. Nu mă voi opri niciodată dintr-o cursă electorală. E ca și cum ai spune unui avion la 11.000 de metri să oprească puțin. Eu sunt avionul”, a susținut Traian Băsescu.

 

 

Ce mesaje compromițătoare a descoperit Alin Oprea. Cine este personajul celebru cu care soția i-a...
FOTO. Anamaria Ferentz, apariţie hot! Are peste 40 de ani, dar arată ca la 20...
ADIO, Crăciun și Revelion! DECIZIA a fost luată, documentul a fost semnat! TOȚI românii vor...
Curs valutar joi 24 septembrie 2020. Vai de steaua noastră, la ce s-a ajuns. Euro...
Dezvăluiri incredibile la peste 30 de ani de la Revoluție: 'Am căutat sacii cu cadavrele...
Mirel Rădoi, lecție uimitoare primită de la Cosmin Olăroiu. 'Nu înțelegeam ce e cu cărțile...
Trupele nord-coreene au ucis un oficial sud-coreean apoi au ars cadavrul, spune Seulul
Virusologul șef al Germaniei anunță când se va sfârși pandemia
Ce mesaje compromițătoare a descoperit Alin Oprea. Cine este personajul celebru cu care soția i-a...
O femeie a luat decizia să-și schimbe RELIGIA. Nu bănuia nicio clipă că va ajunge...
CREATURA din ocean care îl ÎNGROZEȘTE chiar și pe marele rechin alb. Descoperire ȘOCANTĂ în...
ȘOC în cazul Caracal! Unde ar fi fost văzută Alexandra. A apucat să SPUNĂ că...
Decizia este semnată. A ajuns la Monitorul Oficial. Când se închid școlile
Este DOLIU uriaş în lumea muzicii: Celebra cântăreaţă a murit
Alimentul-minune care de fapt te strică la burtă. 5 mâncăruri care pot face rău la...
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
„Elveţia României”: locurile unde se află cele mai frumoase şase sate din România pe care...
×

Urmăriți Gândul LIVE Gheorghe Dincă a făcut spectacol când a dat ochii cu mama Luizei Melencu, în sala de judecată. A izbucnit în lacrimi și a spus că nu el a ucis fetele. https://www.gandul.ro/19508924 Andrei Baciu, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății, se află printre invitații Emmei Zeicescu la ediția Gândul LIVE

Publicată de Gandul pe Joi, 24 septembrie 2020
Gândul LIVE!
Inchide