Soluții performante de tratament pentru metastazele cerebrale

Soluții performante de tratament pentru metastazele cerebrale
Publicat: 25/05/2023, 10:00

Metastazele cerebrale se formează atunci când celulele maligne migrează de la tumora inițială spre alte organe, în acest caz spre creier, dând naștere unor tumori secundare. Simptomele pe care le provoacă metastazele diferă ca intensitate și se pot manifesta prin dureri de cap, pierderi de memorie, convulsii sau chiar schimbări de personalitate.

Tratamentul metastazelor cerebrale include o intervenție chirurgicală, completată cu proceduri oncologice stabilite pentru fiecare pacient în parte, de comisia multidisciplinară oncologică (Tumor Board). De cele mai multe ori, sunt indicate ședințe de chimioterapie, radioterapie sau imunoterapie. Stereotaxia în tratamentul metastazelor cerebrale și-a dovedit, de asemenea, eficiența.

Stereotaxia este o tehnică avansată de radioterapie externă, care permite iradierea țintită a tumorilor și metastazelor, protejând astfel țesuturile sănătoase învecinate și reducând efectele secundare ale terapiei. Tratamentul poate fi administrat într-o singură ședință (radiochirurgie stereotaxică), ca alternativă la operație, atunci când tumora este inoperabilă sau pacientul nu poate suporta o intervenție chirurgicală, sau în 3-5 ședințe (radioterapie stereotaxică).

În cazul metastazelor cerebrale, stereotaxia este recomandată ca tratament adjuvant după operație, la aproximativ o lună după intervenția neurochirurgicală. Cele mai bune rezultate sunt înregistrate în metastazele de mici dimensiuni. Tratamentul prin stereotaxie nu necesită internarea pacientului, nu este dureros și de obicei este bine tolerat, comparativ cu alte proceduri oncologice.

Ședințele sunt administrate de un medic specialist radioterapeut cu competență în stereotaxie, care consultă în prealabil pacientul și analizează cu atenție rezultatele investigațiilor imagistice (examen RMN, PET-CT sau tomografie computerizată). De altfel, controlul imagistic este esențial pentru monitorizarea corectă a eficienței tratamentului, de aceea pacientul trebuie să facă un examen RMN cerebral la fiecare 3 luni, până la finalizarea protocolului terapeutic. În acest fel, pot fi descoperite din timp eventuale recidive ale metastazelor sau extinderea lor, astfel încât medicul specialist să poată ajusta eficient dozele de radiații sau să recomande și alt tratament oncologic, în completarea stereotaxiei.

La Centrul Oncologic SANADOR, pacienții care au indicație de tratament stereotaxic beneficiază de proceduri terapeutice moderne, sigure și eficiente, realizate cu acceleratorul liniar ultraperformant Varian TrueBeam STx High Definition. Acest echipament de ultimă generație asigură un tratament rapid și precis, acționând eficient asupra metastazelor și protejând totodată țesuturile sănătoase, care sunt expuse unor doze mici de radiații.

De asemenea, în funcție de indicația medicală, pacienții cu metastaze cerebrale au acces și la alte tratamente – chimioterapie, radioterapie externă convențională sau imunoterapie. Centrul Oncologic SANADOR oferă totodată acces la Tumor Board și Second Opinion, pentru pacienții care doresc o a doua opinie medicală. Pentru monitorizarea eficienței tratamentului oncologic, pacienții beneficiază de investigații imagistice performante, realizate cu echipamente de ultimă generație – RMN 3 Tesla Siemens Magnetom Vida, care are la bază tehnologia BioMatrix, cea mai nouă tehnologie dezvoltată pentru RMN, sau scanare PET-CT cu aparatul Siemens Biograph Horizon-3R, unic în România.

Elena Popescu
Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Nu mai trec ITP-ul! Sunt vizate mașinile mai vechi de 12 ani din România
Sebastian Bălășescu, primul proprietar român de Rolls Royce Spectre. Poartă două ceasuri, ca Maradona
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
James Clerk Maxwell, omul de știință care a demonstrat pentru prima dată legătura dintre electricitate,...