446 de români s-au infectat cu SARS-CoV-2 după rapel

446 de români s-au infectat cu SARS-CoV-2 după rapel
Sursa: Shutterstock
Publicat: 23/02/2021, 15:43

Aproape 4.000 de români s-au infectat cu SARS-CoV-2 după ce au primit prima doză de vaccin împotriva coronavirusului, iar alți 446 au făcut COVID-19 după rapel. 

După prima doză de vaccin, în perioada 27 decembrie 2020 – 21 februarie 2021, un număr de 3.969 de persoane, reprezentând 0,49% din numărul persoanelor vaccinate cu prima doză, au fost testate pozitiv cu virusul SARS-CoV-2.

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19 a declarat, în conferinţă de presă, că 95% dintre aceste persoane au fost vaccinate cu vaccinul produs de BioNTech Pfizer, 4,6% cu vaccinul produs de Moderna şi 0,4% vaccinate cu vaccinul produs de compania AstraZeneca.

„Atragem atenţia asupra continuării respectării măsurilor de prevenţie”

Mediana timpului scurs de la momentul vaccinării până la momentul în care a fost depistată această infecţie a fost de 7 zile, ceea ce înseamnă că persoanele respective au fost diagnosticate în intervalul de timp în care nu a apărut nivelul de anticorpi la un titlul protector şi, de asemenea, foarte probabil vorbim de situaţii în care acele persoane erau fie în perioada de incubaţie la momentul vaccinării, fie au fost în fază de infecţie asimptomatică sau au fost expuse ulterior momentului vaccinării, având în vedere că perioada de incubaţie pentru infecţia cu SARS-CoV-2 e cuprinsă între 2 şi 14 zile.

Atragem atenţia asupra continuării respectării măsurilor de prevenţie cunoscute atât înainte, cât şi după vaccinare, pentru a obţine beneficii maximale în următoarea perioadă”, spune Gheorghiţă.

Potrivit acestuia, 1.052 de persoane dintre cele diagnosticate cu infecţie SARS-CoV-2 după administrarea primei doze s-au prezentat deja pentru efectuarea dozei de rapel. 4,3% dintre ele, aproximativ 172 de persoane, au efectuat cea de-a doua doză în primele două săptămâni de la momentul vindecării infecţiei, iar restul de 880 de persoane au fost vaccinate după un interval de 2 săptămâni de la momentul vindecării.

În ceea ce priveşte numărul persoanelor diagnosticate cu infecţie SARS-CoV-2 după administrarea celei de-a doua doză, în perioada 17 ianuarie – 21 februarie, au fost 446 de cazuri, reprezentând 0,08% din totalul persoanelor vaccinate cu rapel.

Toate persoanele, vaccinate cu vaccinul produs de BioNTech Pfizer

Toate aceste persoane au fost vaccinate cu vaccinul produs de compania BioNTech Pfizer, a spus dr. Gheorghiţă.

„Mediana timpului scurs de la administrarea celei de-a doua doze şi până la data confirmării infecţiei a fost de 4 zile. Reamintesc faptul că beneficiile vaccinării ating valoarea maximă la cel puţin 7 – 10 – 14 zile, în funcţie de tipul vaccinului, după administrarea celei de-a doua zile. Accentuez importanţa respectării măsurilor de prevenţie, pentru că altfel putem avea acel fals sentiment de siguranţă şi să ne expunem în diverse circumstanţe infecţiei cu SARS-CoV-2”, a mai spus coordonatorul campaniei de vaccinare.