Administrarea celei de-a treia doze a vaccinului împotriva COVID-19 începe marți. Cine va fi prima persoană vaccinată

Administrarea celei de-a treia doze a vaccinului împotriva COVID-19 începe marți. Cine va fi prima persoană vaccinată
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 27/09/2021, 22:48

Marți, 28 septembrie, începe administrarea celei de-a treia doze a vaccinului împotriva COVID-19.

Debutul campaniei va fi marcat de o acțiune la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, unde cadrele medicale vor primi doza de „booster”, a transmis CNCAV, informează Libertatea.

Managerul Institutului „Matei Balș”, medicul Cătălin Apostolescu, va fi prima persoană din România care va primi cea de-a treia doză a vaccinului împotriva COVID-19.

La această acțiune va participa și medicul militar Valeriu Gheorghiță, președintele CNCAV, care urmează să vaccineze mai multe cadre medicale.

Institutul „Matei Balș” a fost ales în mod simbolic pentru lansarea campaniei de administrare a dozei a treia deoarece aici a fost preluat primul pacient din România confirmat cu COVID-19, pe 27 februarie 2020.

Recent, Valeriu Gheorghiță a anunțat că a treia doză va fi administrată doar cu seruri bazate pe ARN mesager, inclusiv pentru persoanele care au făcut primele două doze cu AstraZeneca.

Doza a treia este recomandată pentru pacienți oncologici, cu tumori solide, cât și pacienții care au afecțiuni oncologice hematologice, pacienți care se află în faza post-terapie oncologică, dar care au factori agravanți. autoritățile recomandă vaccinarea pacienților post-transplant cu sau fără patologie asociate și a pacienților cu afecțiuni cronice cum sunt bolile pulmonare, cardiovasculare, cele hepatice, hematologice, renale (pacienții cu dializă), bolile endocrinologice, diabetul zaharat, cele reumatice, dermatologice grave, boli psihiatrice, cele congenitale. O a patra categorie pacienții cu imunodeficiențe moderate sau severe, pacienții cu infecții HIV.

Chiar dacă nu au afecțiuni medicale, toți românii vor putea să primească de marți, 28 septembrie, a treia doză, singura condiție cerută de autorități e să fi trecut șase luni de la momentul rapelului.

Cea de-a treia doză de vaccin poate fi administrată la liber, fără o programare prealabilă.

Începe vaccinarea cu doza a treia la Romexpo

Primăria Sectorului 1 din Capitală anunță că, de marți, 28 septembrie, începe, la centrele de vaccinare de la Romexpo, administrarea celei de-a treia doze de vaccin anti-COVID.

Potrivit comunicatului, sunt așteptate să primească doza a treia persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, persoanele cu boli cronice indiferent de vârstă, personalul medical, personalul din asistență socială și alte categorii vulnerabile prevăzute în strategia națională de vaccinare.

De asemenea, se pot vaccina cu doza a treia persoanele care au cel puțin șase luni de la administrarea dozei a doua.