„Au existat familii care au îngropat până la patru persoane în două săptămâni”. Mărturia unui om care s-a ocupat de îngroparea a zeci de persoane decedate de COVID-19

„Au existat familii care au îngropat până la patru persoane în două săptămâni. Mărturia unui om care s-a ocupat de îngroparea a zeci de persoane decedate de COVID-19
Foto: Profimedia.ro/caracter ilustrativ
Publicat: 20/10/2021, 18:43

Sebastian Cocoș, proprietarul unei firme de pompe funebre, a povestit pentru jurnaliștii de la Reuters, cum arată situația valului 4 al pandemiei din perspectiva celui care se ocupă de înmormântări.

„Au existat familii care au îngropat până la patru persoane în două săptămâni și acest lucru nu este ușor”, a spus Sebastian Cocol, proprietarul unei firme funerare şi preşedintele Asociației Funerare din România pentru Reuters.

Acesta a transmis şi un mesaj tuturor celor care refuză vaccinul anti-COVID: „Nu există termen de comparaţie pentru … ceea ce se întâmplă acum. (…) Le recomand tuturor să se vaccineze, altfel vor ajunge pe mâinile noastre”, a transmis Sebastian Cocoș, care se ocupă de afacere de mai bine de 12 ani.

Având în vedere că pandemia de COVID a ucis o persoană la fiecare cinci minute în această lună, în medie, într-o țară în care rata de inoculare este îngrijorător de scăzută, acesta spune că activitatea atât la firma sa funerară, cât și în întreaga industrie a crescut cu 50%.

România şi Bulgaria, cele mai mici rate de vaccinare din UE

În întreaga Uniune Europeană, 74% din populația adultă a fost vaccinată cu schema completă. În România, această cifră este de 36%, a doua cea mai mică din blocul european, după Bulgaria. Pentru cei de peste 80 de ani procentul este de doar 20%. Potrivit sursei citate, aceste cifre reflectă o istorie a neîncrederii în instituțiile statului român, precum și a infrastructurii rurale subdezvoltate și a educației slabe a vaccinurilor în cea de-a doua țară cea mai săracă din UE.

Gândul a publicat, luni, imagini în exclusivitate, de la morga Spitalului Universitar de Urgență București, unde zeci de morți de coronavirus erau ținuți în saci pe tărgi. Corpurile celor decedați din cauza COVID nu mai au loc în frigidere.

Sâmbătă, în Spitalul Universitar au murit 40 de persoane, astfel că a fost nevoie să fie folosite toate spațiile Departamentului Prosectură, spun reprezentanții unității sanitare, într-un răspuns la solicitarea Gândul.

”Medicii fac eforturi supraomenești”

La Spitalul Universitar de Urgență București sunt internați, în prezent, peste 400 de pacienți pozitivi și aproximativ 400 de pacienți negativi, toți cu forme severe de boală.

Medicii fac eforturi uriașe pentru a salva viața pacienților infectați, întregul sistem sanitar fiind îngenuncheat de presiunea uriașă pusă de sutele de mii de cazuri din ultima lună.

Peste 17.000 de cazuri noi de COVID-19 și 423 de decese, dintre care 9 anterioare, au fost raportate miercuri în România, conform autorităților. La terapie intensivă sunt internați aproape 1.800 de pacienți – un nou record. Reamintim că marți România a înregistrat cel mai grav bilanț de la debutul pandemiei – 18.863 de noi îmbolnăviri și 561 de decese.

Citește și

Prețurile pentru serviciile funerare ale morților de COVID-19 ar putea exploda! Lucrătorii din domeniu se tem să-i îmbrace pe decedați: „Va fi o nenorocire” (EXCLUSIV)

VIDEO | Imagini dramatice de la morga Spitalului Craiova. Un tânăr de 23 de ani a murit în 40 de minute după ce a fost adus. Familia: ”I-au dat oxigenul la maxim, nesupravegheat”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trei turiști s-au pozat goi pe una dintre cele mai importante atracții din Namibia