Avertismentul unui renumit pneumolog, manager al Spitalului ”Victor Babeș”: „Măștile din bumbac sunt periculoase!” La ce interval de timp schimbăm masca de protecție? (EXCLUSIV)

Redactor:
Ina Stoica
Avertismentul unui renumit pneumolog, manager al Spitalului ”Victor Babeș”: „Măștile din bumbac sunt periculoase!” La ce interval de timp schimbăm masca de protecție? (EXCLUSIV)
Avertismentul lui Cristian Oancea, managerul Spitalului ”Victor Babeș”: „Măștile de bumbac sunt periculoase”. La ce interval de timp schimbăm masca de protecție? FOTO: EMANUEL TITUS ILIESI / MEDIAFAX FOTO

Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase ”Victor Babeș” din Timișoara, unul dintre cele mai importante spitale COVID din țară, spune că purtarea măștii de protecție ține în primul rând de cei șapte ani de acasă.  Medicul pneumolog precizează că o mască chirurgicală trebuie schimbată la un interval de 5-6 ore. Cât privește măștile de bumbac, specialistul trage un semnal de alarmă: „Sunt periculoase.Masca din bumbac e o țesătură prin care trec acești germeni”.

Lumea trebuie să înțeleagă că purtarea măștii de protecție ține de civilizație, de cei șapte ani de acasă. Uitați-vă la populația asiatică. E de ajuns ca unul să aibă câteva simptome și toți cei din jurul lui își pun mască.  Noi ce le cerem oamenilor prin purtarea acestor măști, este să-și protejeze viața lor și a celor din jur”, a declarat medicul Cristian Oancea pentru GÂNDUL.RO.

Masca de protecție se schimbă la 5-6 ore

Chiar dacă mască nu ne protejează sută la sută, spune medicul Oancea, alături de igienă adecvată, distanțare fizică, această mască este o protecție ridicată în fața virusul SARS-COV-2.

Masca, da, nu te protejează sută la sută. Nici pe noi medicii, nici acele măști FFP3 nu te potejează sută la sută. Pe lângă mască, cu o distanțare de 1.5 m și o igienă adecvată ai deja o protecție ridicată  în fața acestui virus. Lumea trebuie să înțeleagă că noi până acum cu toate tratamentele noastre, fie că simptomatice, fie antivirale, cu tot ceea am încercat până în prezent nu avem o armă eficientă împotriva acestui virus așa cum avem la gripă.

O mască chirurgicală poate fi folosită timp de câteva ore (cinci sau șase ore) spune medicul Cristian Oancea, iar una de tip FFP2 poate fi utilizată toată ziua sau chiar două zile: „Noi indicăm o mască de oră cam jumătate de zi. Două măști ar trebui să acopere o zi întreagă pentru o persoană cu activitate mai ridicată”, explică managerul Spitalului ”Victor Babeș” din Timișoara.

Măștile din bumbac sunt periculoase

Aceste măști sunt periculoase. Cineva  strănută apoi pune o mască din bumbac încărcată cu bacterii. Acestea intră în țesătură și acele bacterii sunt inhalate. Masca din bumbac e o țesătură prin care trec acești germeni. Dacă nu e spălată la câteva ore și nu o calci cu ultraviolete e doar de fashion. Masca cea mai bună este cea chirurgicală care are o țesătură specifică cu grad de protecție. Masca din stofă adună acele picături care rămân îmbibate în țesătură. Sunt curios cât dintre cei care poartă acea mască o spală zilnic, o dezinfectează și o pun la o lampă UV, mai spune medicul Cristian Oancea.

Masca, obligatorie în București

Capitala a intrat în scenariul roșu, iar purtarea măștii de protecție, în așa fel încât nasul și gura să fie acoperite, este obligatorie pentru cetățenii care au împlinit vârsta de 5 ani. În București, rata de infectare a ajuns la 3,31 cazuri la mia de locuitori, motiv pentru care Consiliul Municipal pentru Situații de Urgență a decis ca începând de marți, masca de protecție să devină obligatorie inclusiv în spațiile publice deschise.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomanda, încă din luna iunie, purtarea măștilor de protecție în public pentru a nu permite răspândirea coronavirusului, deoarece măștile pot reprezenta o „barieră” pentru picăturile cu agenți patogeni care pot infecta persoanele din jur.

ŞOC! Vedeta, pe site-urile de adulţi în ipostaze intime. Nu va mai apărea la TV,...
'Îți dau 1.000 de lei dacă..' Ce i-a cerut un japonez unei prostituate din Centrul...
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Imagini hot cu fosta gimnastă: arată fabulos la...
FOTO. Sandra Izbașa, în costum de baie! Imagini hot cu fosta gimnastă: arată fabulos la...
ȘOCANT! Mihai Malaimare, la un pas de a-și pierde viața! Cum era să moară îndrăgitul...
Povestea lui Maradona: Drogurile, Mâna lui Dumnezeu şi Golul secolului. De la limita sărăciei, pe...
Peste 1 milion de euro, ascunși de angajații Permise și RAR Suceava, găsiți în găleți,...
'Îți dau 1.000 de lei dacă..' Ce i-a cerut un japonez unei prostituate din Centrul...
Ce a spus Diego Maradona înainte de a muri. Au fost ultimele cuvinte
Momentul ȘOCANT în care un pilot este ASPIRAT prin fereastră în timpul aterizării
ULTIMA ORĂ! Veste tragică despre Gheorghe Visu. Fanii sunt îngroziți
Mutarea genială a lui Mirel Radoi în scandalul momentului: 'Am luat o decizie...
Schimbări de ultimă oră pentru România! Iohannis a semnat decretul. Se aplică de ASTĂZI!
Simptomul înșelător al COVID-19, pe care pacienții nu-l observă. Semnalul de alarmă tras de medicul...
Industria care explodează în pandemie. Posibilităţile de creştere sunt uriaşe
Oraşul din România care explodează total şi pregăteşte o dezvoltare fabuloasă. Primăria are în plan...
Andreea Raicu a trecut printr-o dramă: ”Am țipat și am plâns până n-am mai putut”
Inchide