Avertismentul unui renumit pneumolog, manager al Spitalului ”Victor Babeș”: „Măștile din bumbac sunt periculoase!” La ce interval de timp schimbăm masca de protecție? (EXCLUSIV)

Redactor:
Ina Stoica
Avertismentul unui renumit pneumolog, manager al Spitalului ”Victor Babeș”: „Măștile din bumbac sunt periculoase!” La ce interval de timp schimbăm masca de protecție? (EXCLUSIV)
Managerul Spitalului ”Victor Babeș” din Timișoara, înainte de a se vaccina anti-COVID: „Avem o rată de vaccinare de 90%. Oamenii să aibă încredere în mesajele medicale”. Ce spune despre reacțiile adverse FOTO: EMANUEL TITUS ILIESI / MEDIAFAX FOTO

Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase ”Victor Babeș” din Timișoara, unul dintre cele mai importante spitale COVID din țară, spune că purtarea măștii de protecție ține în primul rând de cei șapte ani de acasă.  Medicul pneumolog precizează că o mască chirurgicală trebuie schimbată la un interval de 5-6 ore. Cât privește măștile de bumbac, specialistul trage un semnal de alarmă: „Sunt periculoase.Masca din bumbac e o țesătură prin care trec acești germeni”.

Lumea trebuie să înțeleagă că purtarea măștii de protecție ține de civilizație, de cei șapte ani de acasă. Uitați-vă la populația asiatică. E de ajuns ca unul să aibă câteva simptome și toți cei din jurul lui își pun mască.  Noi ce le cerem oamenilor prin purtarea acestor măști, este să-și protejeze viața lor și a celor din jur”, a declarat medicul Cristian Oancea pentru GÂNDUL.RO.

Masca de protecție se schimbă la 5-6 ore

Chiar dacă mască nu ne protejează sută la sută, spune medicul Oancea, alături de igienă adecvată, distanțare fizică, această mască este o protecție ridicată în fața virusul SARS-COV-2.

Masca, da, nu te protejează sută la sută. Nici pe noi medicii, nici acele măști FFP3 nu te potejează sută la sută. Pe lângă mască, cu o distanțare de 1.5 m și o igienă adecvată ai deja o protecție ridicată  în fața acestui virus. Lumea trebuie să înțeleagă că noi până acum cu toate tratamentele noastre, fie că simptomatice, fie antivirale, cu tot ceea am încercat până în prezent nu avem o armă eficientă împotriva acestui virus așa cum avem la gripă.

O mască chirurgicală poate fi folosită timp de câteva ore (cinci sau șase ore) spune medicul Cristian Oancea, iar una de tip FFP2 poate fi utilizată toată ziua sau chiar două zile: „Noi indicăm o mască de oră cam jumătate de zi. Două măști ar trebui să acopere o zi întreagă pentru o persoană cu activitate mai ridicată”, explică managerul Spitalului ”Victor Babeș” din Timișoara.

Măștile din bumbac sunt periculoase

Aceste măști sunt periculoase. Cineva  strănută apoi pune o mască din bumbac încărcată cu bacterii. Acestea intră în țesătură și acele bacterii sunt inhalate. Masca din bumbac e o țesătură prin care trec acești germeni. Dacă nu e spălată la câteva ore și nu o calci cu ultraviolete e doar de fashion. Masca cea mai bună este cea chirurgicală care are o țesătură specifică cu grad de protecție. Masca din stofă adună acele picături care rămân îmbibate în țesătură. Sunt curios cât dintre cei care poartă acea mască o spală zilnic, o dezinfectează și o pun la o lampă UV, mai spune medicul Cristian Oancea.

Masca, obligatorie în București

Capitala a intrat în scenariul roșu, iar purtarea măștii de protecție, în așa fel încât nasul și gura să fie acoperite, este obligatorie pentru cetățenii care au împlinit vârsta de 5 ani. În București, rata de infectare a ajuns la 3,31 cazuri la mia de locuitori, motiv pentru care Consiliul Municipal pentru Situații de Urgență a decis ca începând de marți, masca de protecție să devină obligatorie inclusiv în spațiile publice deschise.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomanda, încă din luna iunie, purtarea măștilor de protecție în public pentru a nu permite răspândirea coronavirusului, deoarece măștile pot reprezenta o „barieră” pentru picăturile cu agenți patogeni care pot infecta persoanele din jur.

Reacţia curioasă a selecţionerului Coreei de Sud după ce a văzut că a picat cu...
Loredanei Chivu i-au 'PUTREZIT' fesele. Imagini șocante cu posteriorul siliconat al blondei
FOTO. Adelina Pestrițu, apariție interzisă pe plajele din Egipt, în costum de baie!
A aflat că are iubit și a rămas șocat! Tavi, Clonda, la un pas să...
`De ce revii în România?` Întrebarea jenantă la care Simona Halep a răspuns așa
Ce se întâmplă cu vremea de Florii. Precipitații multe, care vor fi maximele din termometre
Ţara care ar putea impune restricţii persoanelor care nu sunt vaccinate împotriva COVID-19: „Ezitarea dvs....
BANCUL ZILEI – Un tip urât are parte de o partidă grozavă de sex
Este posibil un conflict militar sângeros între România și Ungaria? Cum ar arăta un război...
Loredanei Chivu i-au 'PUTREZIT' fesele. Imagini șocante cu posteriorul siliconat al blondei
ROMÂNCA născută într-o familie de evrei considerată cea mai TEMUTĂ femeie din lume. Nici Elena...
ULTIMA ORĂ! Nu toţi credincioșii vor putea asista la slujba de Înviere! Purtătorul de cuvânt...
Monica Pop, mesaj INIMAGINABIL în miez de noapte! L-a făcut praf, jigniri fără precedent
Kim Kardashian a rămas perplexă când a văzut mesajul primit după ce a anunțat că...
Cercetarea care schimbă tot: Cei care îşi fac vaccinul cu ARN mesager degeaba. Este informaţia...
Martha Stewart, piele perfectă la 80 de ani. Secretul din rutina ei zilnică ce o...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Capcana din maşinile şoferilor: Detaliul pe care conducătorii auto îl ignoră zilnic şi le poate...
Inchide