Avertismentul unui renumit pneumolog, manager al Spitalului ”Victor Babeș”: „Măștile din bumbac sunt periculoase!” La ce interval de timp schimbăm masca de protecție? (EXCLUSIV)

Avertismentul unui renumit pneumolog, manager al Spitalului ”Victor Babeș”: „Măștile din bumbac sunt periculoase!” La ce interval de timp schimbăm masca de protecție? (EXCLUSIV)
Managerul Spitalului ”Victor Babeș” din Timișoara, înainte de a se vaccina anti-COVID: „Avem o rată de vaccinare de 90%. Oamenii să aibă încredere în mesajele medicale”. Ce spune despre reacțiile adverse FOTO: EMANUEL TITUS ILIESI / MEDIAFAX FOTO
Publicat: 24/10/2020, 10:30
Actualizat: 24/10/2020, 14:55

Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase ”Victor Babeș” din Timișoara, unul dintre cele mai importante spitale COVID din țară, spune că purtarea măștii de protecție ține în primul rând de cei șapte ani de acasă.  Medicul pneumolog precizează că o mască chirurgicală trebuie schimbată la un interval de 5-6 ore. Cât privește măștile de bumbac, specialistul trage un semnal de alarmă: „Sunt periculoase.Masca din bumbac e o țesătură prin care trec acești germeni”.

Lumea trebuie să înțeleagă că purtarea măștii de protecție ține de civilizație, de cei șapte ani de acasă. Uitați-vă la populația asiatică. E de ajuns ca unul să aibă câteva simptome și toți cei din jurul lui își pun mască.  Noi ce le cerem oamenilor prin purtarea acestor măști, este să-și protejeze viața lor și a celor din jur”, a declarat medicul Cristian Oancea pentru GÂNDUL.RO.

Masca de protecție se schimbă la 5-6 ore

Chiar dacă mască nu ne protejează sută la sută, spune medicul Oancea, alături de igienă adecvată, distanțare fizică, această mască este o protecție ridicată în fața virusul SARS-COV-2.

Masca, da, nu te protejează sută la sută. Nici pe noi medicii, nici acele măști FFP3 nu te potejează sută la sută. Pe lângă mască, cu o distanțare de 1.5 m și o igienă adecvată ai deja o protecție ridicată  în fața acestui virus. Lumea trebuie să înțeleagă că noi până acum cu toate tratamentele noastre, fie că simptomatice, fie antivirale, cu tot ceea am încercat până în prezent nu avem o armă eficientă împotriva acestui virus așa cum avem la gripă.

O mască chirurgicală poate fi folosită timp de câteva ore (cinci sau șase ore) spune medicul Cristian Oancea, iar una de tip FFP2 poate fi utilizată toată ziua sau chiar două zile: „Noi indicăm o mască de oră cam jumătate de zi. Două măști ar trebui să acopere o zi întreagă pentru o persoană cu activitate mai ridicată”, explică managerul Spitalului ”Victor Babeș” din Timișoara.

Măștile din bumbac sunt periculoase

Aceste măști sunt periculoase. Cineva  strănută apoi pune o mască din bumbac încărcată cu bacterii. Acestea intră în țesătură și acele bacterii sunt inhalate. Masca din bumbac e o țesătură prin care trec acești germeni. Dacă nu e spălată la câteva ore și nu o calci cu ultraviolete e doar de fashion. Masca cea mai bună este cea chirurgicală care are o țesătură specifică cu grad de protecție. Masca din stofă adună acele picături care rămân îmbibate în țesătură. Sunt curios cât dintre cei care poartă acea mască o spală zilnic, o dezinfectează și o pun la o lampă UV, mai spune medicul Cristian Oancea.

Masca, obligatorie în București

Capitala a intrat în scenariul roșu, iar purtarea măștii de protecție, în așa fel încât nasul și gura să fie acoperite, este obligatorie pentru cetățenii care au împlinit vârsta de 5 ani. În București, rata de infectare a ajuns la 3,31 cazuri la mia de locuitori, motiv pentru care Consiliul Municipal pentru Situații de Urgență a decis ca începând de marți, masca de protecție să devină obligatorie inclusiv în spațiile publice deschise.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomanda, încă din luna iunie, purtarea măștilor de protecție în public pentru a nu permite răspândirea coronavirusului, deoarece măștile pot reprezenta o „barieră” pentru picăturile cu agenți patogeni care pot infecta persoanele din jur.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Au păcălit poporul cu televizorul! Ce înseamnă, de fapt, cifrele scrise de Sorin în baracă,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
De la Floreasca, l-au internat la Obregia. Mititelu Jr., mutat la 'Spitalul 9'! Ce au...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune...
Ce s-a întâmplat cu relația dintre Nikki Exotika, femeia trans din America, și Igor din...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Compania coreeană Hanwha vrea să înfiinţeze în România un hub industrial pentru Europa
Au editat ADN-ul uman cu Inteligența Artificială! Ce-a urmat este ULUITOR
Ungurii umilesc România. Pregătesc marea lovitură: Putem scrie istorie
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
Cristina Cioran victorie în fața lui Alex Drobrescu. Ce a decis instanța
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Substanțele toxice din microplastice pot fi absorbite prin piele, arată un studiu