Avertismentul unui renumit pneumolog, manager al Spitalului ”Victor Babeș”: „Măștile din bumbac sunt periculoase!” La ce interval de timp schimbăm masca de protecție? (EXCLUSIV)

Avertismentul unui renumit pneumolog, manager al Spitalului ”Victor Babeș”: „Măștile din bumbac sunt periculoase!” La ce interval de timp schimbăm masca de protecție? (EXCLUSIV)
Managerul Spitalului ”Victor Babeș” din Timișoara, înainte de a se vaccina anti-COVID: „Avem o rată de vaccinare de 90%. Oamenii să aibă încredere în mesajele medicale”. Ce spune despre reacțiile adverse FOTO: EMANUEL TITUS ILIESI / MEDIAFAX FOTO
Publicat: 24/10/2020, 10:30
Actualizat: 24/10/2020, 14:55

Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecțioase ”Victor Babeș” din Timișoara, unul dintre cele mai importante spitale COVID din țară, spune că purtarea măștii de protecție ține în primul rând de cei șapte ani de acasă.  Medicul pneumolog precizează că o mască chirurgicală trebuie schimbată la un interval de 5-6 ore. Cât privește măștile de bumbac, specialistul trage un semnal de alarmă: „Sunt periculoase.Masca din bumbac e o țesătură prin care trec acești germeni”.

Lumea trebuie să înțeleagă că purtarea măștii de protecție ține de civilizație, de cei șapte ani de acasă. Uitați-vă la populația asiatică. E de ajuns ca unul să aibă câteva simptome și toți cei din jurul lui își pun mască.  Noi ce le cerem oamenilor prin purtarea acestor măști, este să-și protejeze viața lor și a celor din jur”, a declarat medicul Cristian Oancea pentru GÂNDUL.RO.

Masca de protecție se schimbă la 5-6 ore

Chiar dacă mască nu ne protejează sută la sută, spune medicul Oancea, alături de igienă adecvată, distanțare fizică, această mască este o protecție ridicată în fața virusul SARS-COV-2.

Masca, da, nu te protejează sută la sută. Nici pe noi medicii, nici acele măști FFP3 nu te potejează sută la sută. Pe lângă mască, cu o distanțare de 1.5 m și o igienă adecvată ai deja o protecție ridicată  în fața acestui virus. Lumea trebuie să înțeleagă că noi până acum cu toate tratamentele noastre, fie că simptomatice, fie antivirale, cu tot ceea am încercat până în prezent nu avem o armă eficientă împotriva acestui virus așa cum avem la gripă.

O mască chirurgicală poate fi folosită timp de câteva ore (cinci sau șase ore) spune medicul Cristian Oancea, iar una de tip FFP2 poate fi utilizată toată ziua sau chiar două zile: „Noi indicăm o mască de oră cam jumătate de zi. Două măști ar trebui să acopere o zi întreagă pentru o persoană cu activitate mai ridicată”, explică managerul Spitalului ”Victor Babeș” din Timișoara.

Măștile din bumbac sunt periculoase

Aceste măști sunt periculoase. Cineva  strănută apoi pune o mască din bumbac încărcată cu bacterii. Acestea intră în țesătură și acele bacterii sunt inhalate. Masca din bumbac e o țesătură prin care trec acești germeni. Dacă nu e spălată la câteva ore și nu o calci cu ultraviolete e doar de fashion. Masca cea mai bună este cea chirurgicală care are o țesătură specifică cu grad de protecție. Masca din stofă adună acele picături care rămân îmbibate în țesătură. Sunt curios cât dintre cei care poartă acea mască o spală zilnic, o dezinfectează și o pun la o lampă UV, mai spune medicul Cristian Oancea.

Masca, obligatorie în București

Capitala a intrat în scenariul roșu, iar purtarea măștii de protecție, în așa fel încât nasul și gura să fie acoperite, este obligatorie pentru cetățenii care au împlinit vârsta de 5 ani. În București, rata de infectare a ajuns la 3,31 cazuri la mia de locuitori, motiv pentru care Consiliul Municipal pentru Situații de Urgență a decis ca începând de marți, masca de protecție să devină obligatorie inclusiv în spațiile publice deschise.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomanda, încă din luna iunie, purtarea măștilor de protecție în public pentru a nu permite răspândirea coronavirusului, deoarece măștile pot reprezenta o „barieră” pentru picăturile cu agenți patogeni care pot infecta persoanele din jur.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Delia, gafă colosală! S-a aplecat, fusta s-a ridicat şi s-a văzut tot, în ziua mare
FOTO. Cea mai sexy handbalistă, în costum de baie! Brazilianca face ravagii
O femeie a postat fotografia cu mâncarea de la restaurant și s-a trezit cu notă...
Boala cruntă de care suferă Gelu Duminică: Nu știu dacă o să apuc 47 de...
Pe ce a plătit un tânăr 92 de lei la Târgul de Crăciun din București....
Un oficial al FRF-ului sare în apărarea lui George Pușcaș după evoluția solidă din partida...
Renault își ia adio de la DUSTER! Ce se întâmplă cu SUV-ul de la Mioveni?
Apar informații uluitoare în cazul crimei din București! Cum a ucis-o bărbatul de 72 de...
Cât costă o porție de cârnați la Târgul de Crăciun din Piața Constituției! Care sunt...
Cristina Spătar, dată afară din casă chiar de Moș Nicolae, cu tot cu cei doi...
Salariile bugetarilor ar putea creşte în 2024 cu 5%. Profesorii ar putea beneficia de o...
Câţi bani au primit Ada şi Tony Galeş pentru 5 săptămâni la America Express? Salariu...
Sportul care poate fi făcut de TOATĂ LUMEA! Mai mult, întărește și pregătește corpul pentru...
Cât câștigă un croitor în România. Salariul e uluitor
Ce relație au Dorian Popa și Babs după despărțire. Un detaliu i-a dat de gol
BANCUL ZILEI. Două femei se schimbă în vestiar la sala de fitness. Una dintre ele...