Finlanda suspendă utilizarea vaccinului AstraZeneca, în timp ce mai multe state europene au reluat imunizarea cu acest ser

Finlanda suspendă utilizarea vaccinului AstraZeneca, în timp ce mai multe state europene au reluat imunizarea cu acest ser
Drapelul Finlandei (FOTO: Pixabay)
Publicat: 20/03/2021, 01:26
Actualizat: 20/03/2021, 01:28

Institutul finlandez pentru sănătate și bunăstare a anunțat, vineri, că utilizarea vaccinului AstraZeneca în această țară s-a suspendat, în timp ce investighează două posibile cazuri de pacienți care au dezvoltat cheaguri de sânge, relatează Mediafax, care citează Reuters. Institutul a declarat că estimează că ancheta respectivă va dura cel puțin o săptămână.

La începutul acestei săptămâni, institutul a anunțat că a primit rapoarte despre pacienți cu cazuri de cheaguri de sânge în rândul persoanelor vaccinate cu AstraZeneca.

EMA: Vaccinul de la AstraZeneca este sigur și eficient

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a stabilit, joi, că vaccinul AstraZeneca este sigur și eficient. Directoarea EMA, Emer Cooke, a afirmat că vaccinul AstraZeneca nu este asociat cu riscurile de coagulare a sângelui.

Comitetul a recomandat, însă, mai multă atenție la efectele adverse. Reprezentanții EMA consideră că beneficiile vaccinului sunt mult mai mari decât riscurile și spun că nu au găsit probleme la niciun lot de vaccin.

Între timp, mai multe state europene, printre care Franța, Germania, Spania, dar și Italia au anunțat că vor relua vaccinarea cu AstraZeneca, după ce anterior suspendaseră această activitate.

7 milioane de oameni au fost vaccinați cu AstraZeneca în Uniunea Europeană (UE) și 11 milioane în Marea Britanie.

România reia vaccinarea cu lotul ABV 2856 de la AstraZeneca

Autoritățile din România au anunțat că vor relua vaccinarea cu lotul ABV 2856 de la AstraZeneca, care fusese suspendat săptămâna trecută, transmite Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

Decizia de carantinare a lotului ABV 2856 de la AstraZeneca a fost anulată în urma ședinței de vineri a reprezentanților CNCAV și experților medicali. Potrivit Comitetului, începând cu zilele următoare, se va relua vaccinarea cu acest lot.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2001, iar în 2002 se angaja deja la portalul Apropo.ro, care aparținea Agenției de știri Mediafax,citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase