Care este nivelul imunității de grup în România? Explicațiile lui Valeriu Gheorghiță

Care este nivelul imunității de grup în România? Explicațiile lui Valeriu Gheorghiță
Sursă FOTO: Remus Badea - Mediafax Foto
Publicat: 31/05/2021, 09:12

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID-19, medicul Valeriu Gheorghiţă, susține că nivelul imunității colective în România se situează undeva între 45-50%, însă variază de la un județ la altul.

Valeriu Gheorghiță a expicat într-o intervenție la Digi24, în cursul serii de duminică, 30 mai, faptul că nivelul mare al imunității de grup este singura explicație „pentru care avem o situaţie atât de bună din punct de vedere epidemiologic şi ea se bazează pe de-o parte pe ratele de seroprevalenţă care la sfârşitul anului trecut era de circa 6 la mie, comparativ cu rata de incidenţă a cazurilor în perioada respectivă de 1 la mie”.

Imunitatea de grup, între 45-50%

„Practic aveam, în populaţie, de şase ori mai mulţi prezenţi anticorpi decât oamenii care erau confirmaţi în perioada respectivă, aşa încât dacă astăzi vorbim de peste un milion de persoane deja confirmate cu infecţie SARS CoV-2, probabil că în realitate avem circa 5-6 milioane de persoane. Procentul celor care au trecut prin boală şi care s-au vaccinat este de circa 30-35 la sută, aşa încât astăzi avem circa 4,3 milioane de persoane vaccinate cu cel puţin o doză şi 3,5 milioane cu două doze, cu schemă completă”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

De asemenea, acesta a precizat că în românia ar putea fi imunizate împotriva virusului SARS-CoV-2 până la nouă milioane de persoane, inclusiv cele care au suferit de boala COVID-19.

Evoluția epidemiologică depinde de procentul persoanelor imunizate

„Plecăm de la un număr estimat de 5 milioane de persoane cu un anumit grad de imunitate, obţinut prin vaccinare sau prin boală şi care poate să crească până la 8-9 milioane. Credem că suntem cam pe aici şi ne gândim dacă într-adevăr imunitatea de grup colectivă, propusă iniţial de 60-70 la sută la nivel internaţional, dacă până la nivelul respectiv putem sau nu să controlăm evoluţia epidemiologică. Este posibil ca datele recente să arate că nu este obligatorie atingerea acelui prag de imunitate colectivă pentru a controla această pandemie. Acel nivel a fost propus pe un factor bazal de reproducere al cazurilor şi pe baza căruia poţi să stabileşti care este nivelul de imunitate în populaţie de la care poţi să obţii control epidemiologic”, a mai susținut coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19.

Campania de vaccinare anti-COVID-19 ia amploare

În ceea ce privește persoanele vaccinate anti-COVID-19, numărul acestora a ajuns la aproape 4,3 milioane, din care peste 3,5 milioane sunt imunizate complet iar aproximativ 790.000 de persoane au fost imunizate cu o singură doză de vaccin.

Campania de vaccinare anti-COVID-19 ia amploare în România, autoritățile deschizând mai multe centre drive-thru unde oamenii se pot imuniza fără programare, doar cu buletinul, așa cum se întâmplă și în cadrul maratoanelor, care au loc în București, Bihor, Botoșani, Brașov, Dolj, Ialomița, Mehedinți, Prahova și Tulcea. (Lista completă cu centrele de vaccinare drive-thru și a maratoanelor AICI).

În ceea ce privește aprovizionarea cu doze de vaccin, România a primit cea mai mare tranșă de doze cu vaccinul dezvoltat de Pfizer și BioNTech luni, 31 mai, respectiv 1.091.610, potrivit unui anunț făcut de secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu.

De asemenea, s-a dat startul vaccinării copiilor între 12 și 15 ani, după ce Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a aprobat utilizarea vaccinului anti-COVID-19 de la Pfizer pentru aceștia. Doctorul Valeriu Gheorghiță, corodonatorul campaniei de vaccinare, a anunțat că platforma de programare pentru vaccinare este în curs de optimizare, iar de săptămâna viitoare copiii vor putea fi programați prin contul părinților.

În București este amenajat primul centru mobil de vaccinare anti-COVID pentru copiii, situat în Parcul Lumea Copiilor (zona rotondă), în imediata apropiere a centrului de vaccinare de la Palatul Național al Copiilor. Noul centru mobil va avea două puncte de imunizare, în care se va administra serul produs de Pfizer-BionTech

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Care este starea de sănătate a Regelui Charles al III-lea. Familia Regală Britanică a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Vești de la Palatul Buckingham. Decizia luată de Regele Charles
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”