Cazul unui român din Spania care a stat două luni internat în spital din cauza noului COVID-19: Am văzut moartea cu ochii! Am vrut să donez plasmă, dar nu am anticorpi

Cazul unui român din Spania care a stat două luni internat în spital din cauza noului COVID-19: Am văzut moartea cu ochii! Am vrut să donez plasmă, dar nu am anticorpi
Cazul unui român din Spania care a stat două luni internat în spital din cauza noului COVID-19: Am văzut moartea cu ochii! Am vrut să donez plasmă, dar nu am antiorpi / Sursă FOTO: Digi24
Publicat: 30/07/2020, 15:33
Actualizat: 30/07/2020, 15:42

Un român care este stabilit în Zaragoza a povestit despre experiența traumatizantă prin care a trecut după ce a contractat SARS-CoV-2 și a fost tratat în Spania. Timp de două luni, Florin Filimon s-a luptat să trăiască după ce plămânii i-au fost grav afectați de coronavirus.

Românul stabilit în Spania a fost internat în spital din luna martie până la sfârșitul lunii mai și în prezent încă se află în faza de recuperare, relatează Digi24. De asemenea, acesta a povestit cum un medic român stabilit în străinătate l-a ajutat poate chiar mai mult decât ar fi făcut-o unul spaniol.

Românul stabilit în Spania a contractat SARS-CoV-2 în România

„Din păcate, există cazuri care nu mai pot fi niciodată vindecate. Pentru moment, mă lupt cu tratamentul fibrozei, pentru că am fost printre primii pacienți care au luat acest virus, la începutul lunii martie. În mod paradoxal, am luat virusul din România și l-am dus în Spania, deși marea majoritate se ferea, prin aprilie și mai, că vin românii din Spania și din Italia și o să umple spitalele și o să infecteze toată populația României. Ei bine, eu l-am preluat din avion. N-a fost vina companiei aeriene. Am stat lângă două persoane care aveau mască. Stewardesa cred că știa despre ce e vorba, pentru că la 15 minute după ce a decolat avionul m-a mutat pe alt scaun, ceea ce nu se întâmplă în mod regulat. La trei zile după ce am aterizat au apărut primele simptome: dureri de cap, tuse seacă, ușoară febră și stomacul deranjat. Am crezut că am mâncat ceva stricat, dar în final s-a dovedit a fi exact semnele pentru COVID”, a povestit Florin Filimon.

Din cauză că românul a fost unul dintre primele cazuri de coronavirus, iar medicii nu știau la momentul respectiv prea mult despre virus, a fost supus mai multor tratamente.

„Eu am trecut prin cinci tratamente, până când au descoperit care sunt medicamentele la care corpul meu reacționează. În salon eram două persoane, celălalt a fost internat după mine și a plecat înaintea mea, deci corpul lui a reacționat mai bine la primele medicamente”, a povestit acesta.

Florin Filimon: Am văzut moartea cu ochii!

„În orice caz, efortul este foarte mare, adică sunt printre cei care au văzut moartea. Dacă Dumnezeu mi-a mai dat o șansă, îi mulțumesc pentru asta, fiindcă efectiv senzația pe care o ai… a doua zi după internare, că nu mai ai oxigen… panica este teribilă. Nu doresc nimănui lucrul acesta, probabil că sunt și în România cazuri și pacienți care trec prin asta. Am venit aici să dau glas acestor suferințe și să-i avertizez pe ceilalți, care poate nu cred sau poate că sunt bombardați de tot delul de fake news-uri: Există. Sunt un caz”, a punctat Florin Filimon.

„Începi să te simți ca într-o închisoare după atâtea luni”

„Prima senzație dificilă este cea a lipsei de aer și-ți dai seama că mori. A doua senzație este, paradoxal, că te faci bine și există o diferență între corp și minte. Mintea nu acceptă că nu se poate lupta corpul cu această situație. Încerci să crezi că te-ai făcut bine, doctorii spun în niciun caz și creierul vrea să iasă de acolo, că începi să te simți ca într-o închisoare după atâtea luni. Și nu poți să faci asta”, a explicat Florin Filimon.

Pacientul COVID, ajutat de un medic român din străinătate

„Am noroc de o doctoriță, căreia îi mulțumesc din suflet, de origine română. Românii care locuiesc în străinătate nu sunt toți căpșunari, sunt și oameni de cultură, de valoare. E o doctoriță extrem de dedicată, din Bacău, care s-a implicat mai mult decât poate ar fi făcut-o un doctor spaniol. Împreună cu o echipă din Italia a început să pună o bază de date la punct și mi-a spus că cei din Italia, care au avut și mai multe cazuri decât spitalele din Spania, au decis, în urma elaborării unei cazuistici, că la mine, într-un an de zile, aș putea să redevin normal”, a declarat Florin Filimon.

La externarea din spital, românul a aflat că de fapt nu are anticorpi la coronavirus, ceea ce înseamna că o a doua infectare cu SARS-CoV-2 i-ar putea fi fatală, mai ales în condițiile în care plămânii i-au fost grav afectați și posibil chiar și inima.