Gândul
  • Publicat:
  • Actualizat:
Știri

SANCȚIUNI. Ce amenzi riscă românii care ies pe stradă fără un motiv întemeiat

SANCȚIUNI. Ce amenzi riscă românii care ies pe stradă fără un motiv întemeiat

Autorităţile au emis, duminică seara (22 martie), lista de amenzi pentru persoanele fizice şi juridice care încalcă noile restricţii, înainte cu câteva ore de a intra în vigoare ordonanţa militară 2 prin care se restrâng drepturile de circulaţie, în intervalul orar 22.00-06.00. Două zile mai târziu, Guvernul României emitea o nouă ordonanță militară, a treia, care restricționează circulația persoanelor în România și care impune și alte măsuri, menite să prevină răspândirea coronavirusului.

Noua ordonanță interzice circulația persoanelor în afara gospodăriei, și în interbalul 06.00-22.00, cu excepția unor motive întemeiate:

  • deplasarea în interes profesional, deplasarea pentru achiziționarea de alimente și medicamente, deplasarea pentru îngrijirea copiilor, bătrânilor, pentru înmormântări sau asistență urgentă a persoanelor vulnerabile, deplasările scurte pentru plimbarea animalelor de companie sau efectuarea unor activități fizice (excluse fiind sporturile de echipă), deplasarea în scopul donării de sânge sau activităților de voluntariat, precum și deplasarea pentru activități agricole sau comercializare de produse agro-alimentare.

Persoanele de peste 65 de ani, care sunt mai vulnerabile la coronavirus decât populația tânără, vor putea părăsi locuința doar în intervalul 11.00-13.00, pentru asistență medicală, achiziționare de alimente sau medicamente, dar și pentru scurte plimbări în jurul locuinței.

Motivul deplasărilor va fi justificat prin documente, precum legitimația de serviciu, adeverințe, declarații pe propria răspundere, completată în prealabil.

În caz contrar, amenzile se ridică la sume cuprinse între 100 şi 5.000 de lei, dacă ieşi pe stradă fără să ai unul dintre motivele cuprinse în hotărâre.

Prevederile Ordonanței Militare 2, valabile în intervalul 22.00-06.00, erau doar sub formă de recomandare în intervalul 06.00-22.00, însă au devenit obligatorii odată cu publicarea Ordonanței Militare 3 în Monitorul Oficial.

Ordonanța Militară 3 a intrat în vigoare miercuri, 25 martie, la ora 12.00, iar sancțiunile sunt valabile pentru ambele ordonanțe militare.

Ce rişti dacă încalci ordonanţele militare de limitare a circulaţiei pe străzi, în România

Prevederile Ordonanței 3/2020

Conform Ordonanța militară nr. 3 se interzice circulația tututor persoanelor, cu următoarele excepții:
  • deplasarea în scop profesional,
  • deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază,
  • deplasarea pentru asistență medicală,
  • deplasări pentru îngrijirea copilului sau asistența persoanelor bolnave,
  • deplasări pentru sport în apropierea locuinței,
  • deplasarea pentru donarea de sânge,
  • deplasarea pentru voluntariat, pentru activități agricole.

Art. 1. Se interzice circulația tuturor persoanelor cu excepțiile: deplasarea în interes profesional, asigurarea de bunuri pentru necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor domestice, asistență medicală care nu poate fi amânată, îngrijire copil, asistență persoane vârstnice, deplasări scurte pentru activitate fizică, dar sunt excluse toate activitățile de echipă, donarea de sânge

Art. 2. Deplasarea persoanelor peste 65 de ani este permisă între orele 11 – 13, pentru scopurile de mai sus.

Art. 3. Circulația persoanelor peste 65 de ani este permisă și în afara acestui interval, dacă se face în interes profesional sau activități agricole.

Art.4. Poliția va accepta adeverință fără ștampilă

Art. 5. Declarațiile pe proprie răspundere cuprind nume, prenume, motiv, data, semnătura. Adeverința de la angajator sau declarația pot fi prezentate și prin intermediul telefonului, tabletei etc

Art. 6. Autoritățile publice locale trebuie să identifice persoanele fără adăpost

Art 7. Instituțiile publice și operatorii economici trebuie să marcheze zona de acces a publicului cu semne vizibile care să asigure o distanță de minim 1,5 m

Administratorii piețelor trebuie să asigure respectarea unor distanțe minime între comercianți și clienți

Art. 8. Se suspendă toate zborurile operatorilor economici aerieni spre Franța și Germania pentru toate aeroporturile pentru 14 zile, cu excepția aeronavelor de stat, transport marfă, corespondență, umanitare, tehnice. din mâine, ora 23,00

Art. 9. Se interzice accesul piloților la bordul navelor dacă nu au echipament de protecție stabilit de DSP Constanța

Art. 10. MApN asigură, la solicitarea ministrului de Interne, preluarea în pază a unor obiective, personal și mijloace pentru sprijinire activități ordine public sau poliției de frontieră.

Prevederile Ordonanței 2/2020

Încălcarea Art.3 din Ordonanţa Militară 2/2020 – dacă se formează un grup mai mare de 3 persoane

Circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei se efectuează numai cu respectarea măsurilor generale de prevenire a răspândirii COVID-19 şi evitarea formării oricărui grup de persoane. (2) Prin formarea unui grup de persoane se înţelege alăturarea unui număr mai mare de 3 persoane care nu locuiesc împreună.

AMENDĂ pentru persoane fizice 100 LEI 5.000 LEI şi pentru firme 1.000 LEI 70.000 LEI/ Există şi un minim cuprins între 50-500 lei

Încălcarea Art 5 din Ordonanţa Militară 2/2020 – circulaţia pe timpul nopţii

(1) În intervalul orar 22.00 – 06.00, circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei este permisă numai pentru motivele prevăzute la art. 4. (2) Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, legitimaţia de serviciu, adeverinţa eliberată de angajator sau o declaraţie pe propria răspundere. (3) Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil. (4) Declaraţia pe propria răspundere trebuie să cuprindă nume şi prenume, data naşterii, adresa locuinţei/ gospodăriei/ locului activităţii profesionale, motivul deplasării, data completării şi semnătura. (5) Măsura se aplică începând cu data de 23 martie 2020, ora 22.00, ora României.

Tabel Sanctiuni Ordonante M… by Alina Mihai Sandu on Scribd

Inchide