Ce s-ar întâmpla dacă vaccinurile împotriva COVID-19 nu sunt eficiente? O nouă „rețetă” de vaccin ar fi putea fi soluția

Ce s-ar întâmpla dacă vaccinurile împotriva COVID-19 nu sunt eficiente? O nouă „rețetă” de vaccin ar fi putea fi soluția
Discuțiile Comisiei cu producătorii implicați în dezvoltarea vaccinurilor sunt încă în derulare / Sursă FOTO: Shutterstock
Publicat: 27/08/2020, 21:21
Actualizat: 27/08/2020, 21:22

Mai multe grupurti de cercetători se bazează pe faptul că vaccinurile experimentale împotriva coronavirusului pe care le dezvoltă se vor dovedi eficiente în lupta împotriva pandemiei. Însă unii oameni de știință avertizează că lumea se bazează prea mult pe o strategie care încă nu s-a dovedit încă a fi una reușită.

Pandemia de coronavirus a izbucnit în urmă cu șapte luni, iar în prezent zeci de cercetători se bazează pe faptul că vaccinurile pe care le dezvoltă, dintre care unele nu au fost administrate momentan niciunei persoane, vor fi lozul cel mare, notează New Times York.

Zeci de vaccinuri se află în curs de dezvoltare în întreaga lume, iar oamenii de știință care sunt implicați în acest proces susțin că „rețeta” lor va putea declanșa un răspuns imunitar mai puternic sau vor fi mai ieftine în ceea ce privește procesul de produce sau chiar vor avea ambele aspecte.

„Primele vaccinuri s-ar putea să nu fie cele mai eficiente”, a declarat Ted Ross, directorul Centrului de Vaccinuri și Imunologie de la Universitatea Georgia. Specialistul lucrează la un vaccin experimental și speră că studiile clinice vor începe în 2021.

Multe dintre vaccinurile anticoronavirus care sunt dezvoltate în prezent se bazează pe o proteină care acoperă suprafața virusului SARS-CoV-2, numită „spike”, care ar împiedica sistemul imunitar să producă anticorpi.

Lumea se bazează pe un sigur tip de vaccin anticoronavirus

Însă mai mulți oameni de știință susțin că lumea își pune speranțele într-o strategie care nu și-a dovedit încă eficacitatea

„Ar fi o rușine să îți pui toate ouăle în același coș”, a declarat David Veesles, virolog la Universitatea Washington.

În martie, doctorul Veesler și colegii săi au conceput un vaccin care constă din milioane de nanoparticule, fiecare cu 60 copii ale vârfurilor proteinei spike. Cercetătorii au crezut că acestea ar putea declanșa un răspuns imunitar mai puternic.

Când cercetătorii au injectat aceste nanoparticule șoarecilor, animalele au dezvoltat o mulțime de anticorpi împotriva coronavirusului – mult mai mult decât ar produce un vaccin care conține întreaga proteină. Când oamenii de știință au expus șoarecii și maimuțele vaccinate la coronavirus, au descoperit că îi protejează complet de infecție.

O nouă rețetă de vaccin anticoronavirus

Cercetătorii au dezvăluit rezultatele inițiale în această lună într-o lucrare care încă nu a fost publicată într-o revistă științifică. Icosavax, o companie start-up co-fondată de colaboratorul doctorului Veesler, Neil King, se pregătește să înceapă studiile clinice ale vaccinului cu nanoparticule până la sfârșitul acestui an.

Anticorpii sunt doar o singură „armă” în sistemul imunitar. Celulele sanguine cunoscute sub numele de celule T pot lupta împotriva infecțiilor prin atacarea altor celule care au fost infiltrate de virus.

„Încă nu știm ce tip de răspuns imun va fi important pentru protecție”, a declarat Luciana Leite, cercetătoare în domeniul vaccinurilor la Institutul Butantan din São Paulo, Brazilia.

Este posibil ca vaccinurile care provoacă doar răspunsuri imunitare tip anticorpi să nu reușească pe termen lung. Doctorul Leite și alți cercetători testează vaccinurile făcute din mai multe părți ale coronavirusului pentru a vedea dacă pot avea efect și asupra stimulării celulelor T.

„Este o a doua linie de apărare care ar putea funcționa mai bine decât anticorpii”, a spus Anne De Groot, C.E.O. din Epivax.

Epivax a creat un vaccin experimental cu mai multe bucăți de proteină spike, precum și alte proteine ​​virale, pe care intenționează să îl testeze într-un studiu clinic în decembrie.

Eficiența unui vaccin poate fi influențată și de modul în care acesta ajunge în corpul nostru. Toate vaccinurile aflate acum în studii clinice trebuie să fie injectate în mușchi. Un vaccin cu spray nazal – similar cu FluMist pentru gripă – ar putea funcționa mai bine, deoarece coronavirusul ne invadează corpul prin căile respiratorii.

Vaccinuri sub formă de spray-uri nazale – O inovație

Mai multe grupuri se pregătesc pentru studiile clinice ale vaccinurilor sub formă de spray nazal. Una dintre cele mai imaginative abordări provine de la o companie din New York numită Codagenix. Aceștia testează un vaccin care conține o versiune sintetică a coronavirusului pe care au făcut-o de la zero.

Vaccinul Codagenix este bazat pe o formulă veche, însă adaptată vremurilor noi. Timp de zeci de ani, producătorii au creat vaccinuri pentru boli precum varicela și febra galbenă din viruși vii, dar foarte puțin activi. În mod tradițional, oamenii de știință au slăbit virusurile prin creșterea lor în celule de pui sau un alt animal. Virușii se adaptează la noua lor gazdă, iar în acest proces se transformă astfel încât nu mai pot pentru a crește în corpul uman.

Virușii încă atacă celulele, dar se reproduc într-un ritm mult mai încet. Drept urmare, nu ne pot îmbolnăvi. Însă o mică doză din acești viruși „slăbiți” poate afecta destul de puternic sistemul imunitar.

Cu toate acestea, există relativ puțini viruși de acest fel vii, deoarece crearea acestora este o adevărată luptă.

„Este într-adevăr bazat pe încercări și pe erori. Nu poți spune niciodată exact ce efecte au mutațiile”, a declarat J. Robert Coleman, directorul executiv al Codagenix.

Oamenii de știință de la Codagenix au venit cu o abordare diferită. S-au așezat la un computer și au editat genomul coronavirusului, creând 283 de mutații. Au creat apoi o bucată de ADN care conține noul genom și l-au introdus în celule de maimuță. Celulele au rescris apoi virusul. În experimentele cu hamsteri, cercetătorii au descoperit că vaccinul lor nu a îmbolnăvit animalele – ci le-au protejat de coronavirus.

Codagenix se pregătește să deschidă un studiu de fază 1 a unui spray intranazal cu unul dintre aceste coronavirusuri sintetizate în septembrie. Două vaccinuri similare se află în primele stadii de dezvoltare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Cursul valutar BNR pentru 28 martie 2024: Cum evoluează dolarul american?
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Care e, de fapt, viteza minimă de deplasare în localitate? Poți lua amendă pentru așa...
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Halep NU SCAPĂ! Cutremur la ITIA: A venit timpul
Cine o manipulează pe Diana Șoșoacă. Dezvăluirile fostului soț, Silvestru
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Otrava din farfuria românilor. Cum se îngălbenesc puii ca sa arate ca și când ar...
BANCUL ZILEI. Bulă către profă: Dacă vă aduc un buchet de flori, mă treceți și...
Astronomii au găsit 49 de galaxii noi în mai puțin de 3 ore