CNCAV: Vaccinarea cu schema completă s-a dovedit a fi eficientă și în rândul persoanelor din grupele de risc

CNCAV: Vaccinarea cu schema completă s-a dovedit a fi eficientă și în rândul persoanelor din grupele de risc
Sursa foto - caracter ilustrativ: Shutterstock
Publicat: 19/07/2021, 16:53

Un studiu realizat în Marea Britanie de către Serviciul de Sănătate Publică arată că vaccinarea cu schema completă este eficientă și în ceea ce privește persoanele aflate în grupele de risc, a informat luni Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea (CNCAV).

Studiul a fosot realizat pe 700 de pacienți monitorizați în cabinetele de medicină de familie din Marea Britanie, informează site-ul agenției Agerpres.

Astfel, potrivit studiului, eficiența împotriva COVID-19 în cadrul grupelor de risc este între 30 și 60% după prima doză, indiferent de tipul de vaccin. O excepție o reprezintă grupa persoanelor cu imunitate scăzută (imunocompromișii), unde eficiența este de doar 4%.

Pentru vaccinurile de la companiile Pfizer şi AstraZeneca, eficienţa creşte considerabil după administrarea celei de a doua doze, iar în cazul grupului de imunocompromişi, eficienţa creşte la 74%, a precizat CNCAV.

Marea Britanie înregistrează un procent ridicat de vaccinare în rândul vârstnicilor

În Marea Britanie, vârstnicii sunt vaccinaţi în proporţie de peste 85-90%.

Potrivit datelor oficiale, Marea Britanie înregistrează o creștere a numărului de cazuri de infectare cu virusul SARS-CoV-2, mai ales din cauza variantei Delta a acestui agent patogen.

În perioada aprilie – mai, media cazurilor a fost de 2.400 de noi cazuri de infectare pe zi, iar în luna iunie media a ajuns la 10.468 de cazuri pe zi.

În ultima săptămână, media a ajuns la 45.159 de cazuri noi pe zi.

Deşi numărul cazurilor noi raportate zilnic a crescut, comparativ cu cele înregistrate în perioada aprilie-mai, magnitudinea este la 2/3 din valul anterior, iar decesele înregistrate sunt de doar 1/30 din valul anterior.