Cum poate fi folosită inteligența artificială (AI) în combatarea pandemiei de COVID-19

Cum poate fi folosită inteligența artificială (AI) în combatarea pandemiei de COVID-19
Cum poate fi folosită inteligența artificială (AI) în combatarea pandemiei de COVID-19 / Sursă FOTO: Profimedia Images
Publicat: 10/08/2020, 17:39

Servicii medicale au nevoie de sprijinul noilor tehnologii precum Inteligența artificială (AI), Internet of Things (IoT), Big Data și Machine Learning pentru a lupta împotriva pandemiei de coronavirus, dar și pentru ca putea gestiona situațiile de criză mai repede și mai bine.

Organizațiile de asistență medicală au nevoie urgentă de tehnologii care să contribuie la luarea unor măsuri decisive în genstionarea pandemiei și prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Inteligența Artificială (AI) funcționează într-un mod care într-o oarecare măsură copiază inteligența umană. Acest tip de tehnologie poate juca un rol esențial în descoperirea de noi informații despre virus, dar și în dezvoltarea unui vaccin pentru COVID-19. Această tehnologie bazată pe rezultate este utilizată pentru screening-ul, analiza, predicția și urmărirea corectă a pacienților confirmați cu boala și a persoanelor care au intrat în contact cu aceștia. Cele mai importante aplicații care pot fi folosite în combaterea pandemiei sunt cele care utilizează informații referitoare la cazurile confirmate, la cele declarate vindecate, dar și informații referitoare la decesele persoanelor infectate cu SARS-CoV-2, notează Science Direct.

Cum poate fi folosită Inteligența Artificială (AI) în combaterea pandemiei de coroanvirus

AI este o tehnologie care poate urmări cu ușurință răspândirea acestui virus, dar care poate și identifica pacienții cu risc ridicat. Datorită acestui lucru este utilă în controlul în timp real al pandemiei.

De asemenea, poate prezice riscul de mortalitate prin analizarea adecvată a datelor colectate referitoare la pacienții infectați. Această tehnologie are potențialul de a îmbunătăți planificarea, tratamentul și rezultatele în cazul pacienților COVID-19, fiind un instrument medical bazat pe dovezi.

În imagine este prezentată procedura generală a AI și a aplicațiilor bazate pe AI care ajută medicii să identifice simptomele COVID-19.

Cum poate fi folosită inteligența artificială (AI) în combatarea pandemiei de COVID-19
Cum poate fi folosită inteligența artificială (AI) în combatarea pandemiei de COVID-19

Depistare și diagnosticare precoce

AI poate analiza rapid simptomele neobișnuite și alte „semnalele de alarmă” și astfel îi informează pe pacienți și pe autoritățile medicale despre riscul de infectare cu un anumit agent patogen. De asemenea, contribuie la luare rapidă de decizii, contribuind astfel și la diminuarea costurilor susținute de sistemul medical, dar nu numai.

În plus, ajută la dezvoltarea unui nou sistem de diagnostic și management pentru cazurile COVID 19, prin algoritmi utili. AI este utilă și în diagnosticarea cazurilor de infectare cu ajutorul tehnologiilor de imagistică medicală precum tomografia computerizată (CT) și scanarea prin rezonanță magnetică (RMN).

Monitorizarea tratamentului

AI poate construi o platformă inteligentă pentru monitorizarea și predicția automată a răspândirii acestui virus. De asemenea, cu ajutorul ei poate fi creată o rețea care ajută la extragerea caracteristicilor vizuale ale acestei boli, ceea ce ar ajuta la monitorizarea și tratarea adecvată a persoanelor afectate de boală.

În plus, are capacitatea de a furniza actualizări zilnice referitoare la pacienți și, de asemenea, de a oferi soluții care trebuie implementate în timpul pandemiei de COVID-19.

Ancheta epidemiologică – monitorizarea persoanelor

AI poate ajuta la analizarea ratei de infectare prin identificarea focarelor, dar poate ajuta și la identificarea și monitorizarea persoanelor care au avut contact cu oameni infectați

Proiecția cazurilor și a mortalității

Această tehnologie poate urmări și prognoza natura virusului din datele disponibile, social media și platformele media, riscurile infecției și răspândirea probabilă a acesteia. În plus, poate prezice numărul de cazuri pozitive și decese într-o anumită regiune. AI poate ajuta la identificarea regiunilor, persoanelor și țărilor cele mai vulnerabile, ceea ce reprezintă un factor cheie în luarea deciziilor de către autorități în privința gestionării pandemiei.

Dezvoltarea medicamentelor și a vaccinurilor

AI este utilizat pentru cercetarea medicamentelor prin analizarea datelor disponibile referitoare la COVID-19. Este utilă în dezvoltarea medicamentelor și a modului în care ar trebui administrate. Această tehnologie este utilizată în accelerarea testării medicamentelor în timp real, unde testarea standard necesită mult timp și, prin urmare, ajută la accelerarea semnificativă a acestui proces.

Poate ajuta la identificarea medicamentelor utile pentru tratamentul pacienților COVID-19. În plus, a devenit un instrument puternic pentru proiectarea testelor de diagnostic și dezvoltarea vaccinurilor.

Inteligența artificială ajută la dezvoltarea mult mai rapidă decât de obicei a vaccinurilor și a tratamentelor și este de asemenea utilă în studiile clinice în timpul dezvoltării vaccinului.

Reducerea volumului de muncă al personalului medical

Din cauza creșterii bruște și masive a numărului de pacienți în timpul pandemiei COVID-19, cadrele medicale au un volum de muncă foarte mare. În această situație, AI este utilizată pentru a reduce volumul de muncă al lucrătorilor din domeniul sănătății deoarece contribuie la diagnosticarea precoce, ceea ce determină tratatarea pacienților într-un stadiu timpuriu al bolii.

Prevenirea unei boli

Cu ajutorul analizei datelor în timp real, AI poate furniza informații actualizate care sunt utile în prevenirea acestei boli. Poate fi utilizată pentru a prezice posibile focare de infecție, prin urmare și numărul necesar de paturi în spitalele din respectivele zone, dar și de cadre.

AI-ul este util pentru prevenirea viitoarelor virusuri și boli, cu ajutorul datelor anterioare îndrumate asupra datelor prevalente în diferite momente. Identifică trăsăturile, cauzele și motivele răspândirii infecției. În viitor, aceasta va deveni o tehnologie importantă pentru combaterea celorlalte epidemii și pandemii. Poate reprezenta o măsură preventivă și poate lupta împotriva multor alte boli. În viitor, AI va juca un rol esențial în furnizarea de asistență medicală mai predictivă și preventivă.

Diagnosticarea COVID-19 prin înregistrările de voce

Recent, un grup de specialiști din Bruxelles au anunțat că dezvoltă o aplicație bazată pe inteligență artificială care poate diagnostica o persoană în funcție de voce.

Sistemul dezvoltat va permite oamenilor să își pună singuri diagnosticul în funcție de voce. În prezent, cercetătorii analizează înregistrări de voce ale unor persoane care tușesc pentru a se determina parametrii tusei şi ai vocii.

„Afecţiunile respiratorii, cum ar fi tusea seacă, durerile în gât şi dispneea provocate de COVID-19, pot face ca vocile pacienţilor să fie diferite, creând ‘semnături identificabile de voce’, care pot fi recunoscute prin folosirea sistemului nostru. Ideea noastră se inspiră din investigaţiile avansate pentru analiza sunetului, cum ar fi recunoaşterea automată a persoanelor afectate de o răceală, ca urmare a acusticii vocii, sau distincţia între tusea seacă şi cea productivă”, a declarat specialistul Muhannad Ismael pentru agenţia EFE.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Anunțul momentului pentru cei cu PENSII SUB 2.000 DE LEI. Este obligatoriu până pe 31...
Viața la bloc. Se schimbă regulile pentru chiriași
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Câți bani alocă Pentagonul pentru avionul care va înlocui F-22 Raptor?