STUDIU. Organismul uman, distrus sistematic de coronavirus / Ce au descoperit cercetătorii în corpul pacienților

Redactor:
Silviu Bănilă
STUDIU. Organismul uman, distrus sistematic de coronavirus / Ce au descoperit cercetătorii în corpul pacienților
8 ȘTIRI DE LA ORA 8. A fost depășit pragul de 15 milioane de contaminări cu noul coronavirus la nivel global. Care sunt cele mai afectate state /

Coronavirusul afectează nu doar plămânii, ci și rinichii, inima, creierul și sistemul nervos, epiderma și tractul gastrointestinal, au precizat, vineri, medicii americani, în urma unei analize asupra pacienților cu Covid-19.

Echipa de la Columbia University Irving Medical Center din New York – unul din spitalele supraaglomerate cu pacienți Covid-19, în primăvară – a povestit experiența proprie și a discutat cu alți medici din state ale lumii afectate de pandemie, scrie CNN.

Studiul arată că noul coronavirus atacă fiecare sistem major al corpului uman, distruge organele și determină apariția cheagurilor de sânge, afectează inima, rinichii și determină iritații ale pielii!

Dureri de cap, amețeli, dureri musculare – Efectele COVID-19

Covid-19 duce la dureri de cap, amețeli, dureri musculare, dureri stomacale și alte simptome, alături de cunoscutele simptome respiratorii – precum tusea și febra.

Medicii trebuie să se gândească la Covid-19 ca la un multisistem de boli”, a declarat Dr. Aakriti Gupta, cardiolog la Univ. Columbia, care a lucrat la studiul citat. „Există multe știri despre simptomele cheagurilor, de exemplu, dar este important să înțelegem că mulți pacienți suferă de insuficiență renală, probleme la inimă, la creier și medicii trebuie să trateze aceste afecțiuni, în paralel cu boala respiratorie”.

Virusul profită din plin de afinitatea pentru un receptor, denumit ACE2. Toate organele sunt acoperite cu receptori ACE2, pe care virusul îi poate folosi pentru a infecta celulele, au scris medicii americani.

„Aceste descoperiri sugerează că deteriorarea organelor poate surveni și din cauza deteriorării țesutului”, a scris echipa de medici.

Inamicul fără milă care atacă celulele

Infecția cu coronavfirus activează însă și sistemul imunitar. Ne confruntăm cu producția de proteine inflamatorii, denumite CITOKINE. Inflamarea poate distruge celulele și organele și apare așa numita „furtună cu citokine”, care determină simptomele severe la Covid.

„Virusul este neobișnuit și este greu să nu faci un pas înapoi și să fii impresionat de manifestările lui asupra corpului uman”, a declarat Dr. Mahesh Madhavan, un alt cardiolog care a lucrat la studiul citat.

Cheagurile de sânge apar – cel mai probabil – din cauza unor mecanisme diferite: deteriorarea directă a celulelor vaselor de sânge și interferența cu mecanisme diverse de coagulare din sânge. Oxigenul puțin din sânge determină pneumonia și sângele este predispus la cheaguri.

Aceste cheaguri pot determina probleme la inimă, la plămâni sau picioare. Blochează rinichii și se intersectează cu tratamentele de dializă atât de necesare pacienților foarte bolnavi.

Deteriorarea pancreasului poate agrava diabetul și pacienții au prezentat un risc mai mare de morbiditate în fața Covid-19.

„Delirul la Terapie Intensivă”, o consecință des întâlnită

Virusul poate afecta creierul, dar efectele neurologice survin cel mai probabil de la tratament. „Pacienții cu noul coronavirus pot fi intubați 2-3 săptămâni. Un sfert necesită ventilatoare timp de 30 sau mai multe zile”, a declarat Gupta.

„Acestea sunt intubări foarte prelungite și pacienții au nevoie de multă sedare. „Delirul ATI” este o stare binecunoscută la Covid și halucinațiile pot apărea mai puțin ca și consecință a virusului și mai degrabă din cauza medicamentelor de sedare”.

Virusul afectează sistemul imunitar, vizând celulele T care luptă de regulă cu infecțiile virale. „Limfopenia, un marker al imunității celulare scăzute, se regăsește la 67-90% dintre pacienții cu Covid-19”, scriu cercetătorii.

Există și o veste relativ bună. „Simptomele gastrointestinale ar putea fi asociate cu boala pe termen lung, dar nu sunt asociate cu riscul ridicat al mortalității”, au precizat oamenii de știință. Multe din efectele asupra pielii, iritații și înroșiri sau unghii inflamate „Covid”, se vindecă de la sine.

ŞOC! 3 fotbalişti de naţională au chemat o actriţă XXX şi au pus-o să plătească...
Ştirea momentului despre Titi Aur! Fusese internat în stare gravă, din cauza COVID
FOTO. Anamaria Prodan s-a dezbrăcat ca să îl provoace pe Reghe? În pline zvonuri despre...
SOC! Oana Roman a dat cărţile pe faţă! Cine este bărbatul care o face să...
Sorana Cîrstea a întors toate privirile la petrecerea de ziua ei de naștere: `Trăiește-ți viața!`...
Trucul prin care Sergiu Călărețul l-a păcălit pe Cătălin Moroșanu. Prima reacție venită de la...
„Dexit”. Partidul german de opoziţie AfD anunţă că va face campanie pentru ca Germania să...
BANCUL ZILEI – Ce au făcut două virgine din București
Microcipul care detectează Covid-19 în corp înainte să ai simptome. Cum funcționează. VIDEO
Ştirea momentului despre Titi Aur! Fusese internat în stare gravă, din cauza COVID
O populație MISTERIOASĂ descoperită recent, de care nimeni nu știa, îi ULUIEȘTE pe oamenii de...
Adevărul despre salamul de Sibiu pe care românii nu îl știu. Ce conține, de fapt
Incredibil! Cât costă, de fapt, o oră suplimentară muncită de polițiștii locali
Acest model a mâncat un pretzel, iar la scurt timp după aceea a ajuns la...
ȘOC! Dispare restricția care îi enerva cel mai mult pe români. Se aplică de la...
Virusul care scade inteligența. E prezent la jumătate din cei testați
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Partea întunecată a muncii în vremea COVID. Lucratul de acasă şi izolarea duc la o...
×
Inchide