De ce s-a impus carantinarea persoanelor nevaccinate sau netrecute prin boală la intrarea în România? Precizările Ministerului Sănătății

De ce s-a impus carantinarea persoanelor nevaccinate sau netrecute prin boală la intrarea în România? Precizările Ministerului Sănătății
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 12/12/2021, 15:38
Actualizat: 12/12/2021, 15:39

Ministerul Sănătății a transmis, duminică, câteva precizări de presă după ce în spatiul public au apărut discuții referitoare la motivele introducerii carantinei pentru persoanele care intră în România, fiind nevaccinate sau fără să fi trecut prin Covid-19 în ultimele șase luni.

Precizările vin în contextul în care Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat, în ședința de vineri, o serie de modificări privind regulile de aplicare a măsurii carantinei la intrarea în țară, valabile de vineri, 10 decembrie, până în 8 ianuarie, după ce acestea au fost decise luni. Măsurile, publicate în Monitorul Oficial, au provocat aglomerație pe Aeroporul Otopeni.

Cât de concludent este testul PCR

„Diferența dintre o persoană vaccinată sau care a avut Covid-19 în ultimele 6 luni și o persoană care nu s-a aflat în niciuna dintre cele două situații constă din lipsa totală a protecției față de infecție la cea din urmă. O persoană total neprotejată are cel mai mare risc de a se infecta. Efectuarea testului PCR în perioada asimptomatică în cazul acestor persoane este mai puțin concludentă, deoarece în zilele care urmează testării, acea persoană poate să dezvolte simptomatologie specifică COVID-19”, a transmis Ministerul Sănătății.

„La persoanele cu un anumit grad de protecție, conferită de vaccin sau de trecerea prin boală, posibilitatea îmbolnăvirii este mult redusă, iar un rezultat negativ la testarea PCR este mult mai concludent. Chiar și în cazurile rare în care și vaccinații și foștii bolnavi se infectează cu o nouă tulpină, protecția pe care o au deja face ca organismul lor să se apere eficient și contagiozitatea lor să fie redusă, ceea ce nu se întâmplă în cazul persoanelor total neprotejate”, au precizat reprezentanții MS.

Prin HCNSU nr 113/2021, publicată vineri în Monitorul Oficial s-au introdus mai multe excepții de la măsura carantineri, iar perioada a fost redusă pentru anumite categorii de persoane. Prin aceasta s-a instituit „măsura carantinei la domiciliu, la locația declarată sau spațiul special destinat cu o durată de 14 zile cu privire la persoanele nevaccinate ori persoanele care nu au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile anterioare intrării în țară, care sosesc din statele terțe și nu prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru COVID-19 efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii)”.

În plus, CNSU a decis:

  • introducerea testului RT-PCR pentru – exceptarea de la măsura carantinei a elevilor/studenților, cetățenilor români sau cetățenilor cu domiciliul sau reședința în afara României care au de susținut examene de admitere ori pentru finalizarea studiilor sau care încep studiile în unități/instituții de învățământ de pe teritoriul țării ori se deplasează pentru activități legate de începerea, organizarea, frecventarea sau finalizarea studiilor, precum și însoțitorii acestora în situația în care sunt minori.
  • exceptarea de la măsura carantinei a angajaților sistemului național de apărare, ordine publică şi securitate națională care se întorc în România de la activități desfășurate în interes profesional în afara țării din statele terțe dacă sunt vaccinați ori au trecut prin boală.
  • reducerea la 10 zile a duratei de carantinare pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală care sosesc în România din statele terțe fără test RT-PCR.
  • eliminarea posibilității de a ieși din carantină în a 10 zi dacă efectuează test RT-PCR în a 8 zi.

CNSU a actualizat și lista țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat, care a intrat în vigoare duminică, 12 decembrie, ora 00:00.

Astfel, în zona roșie au intrat: Finlanda și Liban, iar în zona galbenă au intrat, din zona roșie, în urma scăderii incidenței – : Armenia, Dominica, Maldive și Singapore; și, din zona verde, în urma creșterii incidenței: Polinezia Franceză;.

România a intrat în zona verde, cu o incidență cumulată de 1,1 la mia de locuitori, dar și Chile și Noua Caledonie.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
O zonă turistică populară, închisă din cauza unor flori care miros urât