CNSU a modificat, din nou, condițiile de acces în România. Cine trebuie să intre în carantină și noua „listă roșie”

CNSU a modificat, din nou, condițiile de acces în România. Cine trebuie să intre în carantină și noua „listă roșie”
Fotografie cu caracter ilustrativ: Shutterstock
Publicat: 10/12/2021, 15:49

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat, în ședința de vineri, o serie de modificări privind regulile de aplicare a măsurii carantinei la intrarea în țară, valabile de vineri, 10 decembrie, până în 8 ianuarie, după ce acestea au fost decise luni. Forul a aprobat și noua „listă roșie”, care intră în vigoare duminică.

Hotărârea nr 111 din 6 decembrie a CNSU pentru stabilirea regulilor de aplicare a măsurii carantinei asupra persoanelor care sosesc  în România valabile în perioada 10.12.2021 ora 00:00 – 08.01.2022 ora 24:00 a fost modicată, vineri.

Se reduc zilele de carantină

Prin HCNSU nr 113/2021 s-au introdus mai multe excepții de la măsura carantinei, iar perioada a fost redusă pentru anumite categorii de persoane.

Astfel, CNSU a decis:

– introducerea testului RT-PCR pentru – exceptarea de la măsura carantinei a elevilor/studenților, cetățenilor români sau cetățenilor cu domiciliul sau reședința în afara României care au de susținut examene de admitere ori pentru finalizarea studiilor sau care încep studiile în unități/instituții de învățământ de pe teritoriul țării ori se deplasează pentru activități legate de începerea, organizarea, frecventarea sau finalizarea studiilor, precum și însoțitorii acestora în situația în care sunt minori.

– exceptarea de la măsura carantinei a angajaților sistemului național de apărare, ordine publică şi securitate națională care se întorc în România de la activități desfășurate în interes profesional în afara țării din statele terțe dacă sunt vaccinați ori au trecut prin boală.

– reducerea la 10 zile a duratei de carantinare pentru persoanele vaccinate sau trecute prin  boală care sosesc în România din statele terțe fără test RT-PCR.

– eliminarea posibilității de a ieși din carantină în a 10 zi dacă efectuează test RT-PCR în a 8 zi.

HCNSU nr. 113 din 10.12.2021 by Gandul.info on Scribd

România este în „zona verde”

CNSU a actualizat și lista țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat, care intră în vigoare duminică, 12 decembrie, ora 00:00.

Astfel, în zona roșie au intrat: Finlanda și Liban, iar în zona galbenă au intrat, din zona roșie, în urma scăderii incidenței – : Armenia, Dominica, Maldive și Singapore; și, din zona verde, în urma creșterii incidenței: Polinezia Franceză;.

România a intrat în zona verde, cu o incidență cumulată de 1,1 la mia de locuritori, dar și Chile și Noua Caledonie.

Anexa la HCNSU nr. 113 din 10.12.2021 by Gandul.info on Scribd

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult