GÂNDUL LIVE. Reacții în cazul șoferului de autobuz fără mască, ridicat de polițiști. Directorul Poliției Locale Bacău: „Este un caz izolat. S-a ajuns la neînțelegeri…”

GÂNDUL LIVE. Reacții în cazul șoferului de autobuz fără mască, ridicat de polițiști. Directorul Poliției Locale Bacău: „Este un caz izolat. S-a ajuns la neînțelegeri...”
Publicat: 03/07/2020, 12:37
Actualizat: 03/07/2020, 14:31

Lucian Ifteme, directorul Poliției Locale Bacău, a vorbit, la GÂNDUL LIVE, despre cazul șoferului unui autobuz de transport în comun, care nu purta mască și a fost ridicat de polițiști. Psihologul Mihaela Săhlean a avut, de asemenea, o intervențe la Gândul Live, referitor la atitudinea diferită a oamenilor în perioada pandemiei de coronavirus.

„Polițiștii locali au desfășurat activități cu privire la respectarea purtării măștilor în mijloacele de transport în comun. Șoferul autobuzului a refuzat legitimarea, nu purta mască de protecție. E vorba de colegii de la Intervenție care nu purtau mască.

E prevedere legislativă iar la nivelul Mun. Bacău inclusiv taximetriștii respectă aceste reguli. E un caz izolat cel cu șoferul. S-au ajuns la neînțelegeri și încătușarea lui.

„Sunt cetățeni pro și contra măști”

Măsuri disciplinare pentru cei care nu purtau mască. Ancheta e în curs. E regretabil modul de acțiune al colegilor mei. E în curs o anchetă.

Atribuțiile polițiștilor locali nu prevăd oprirea în trafic. Autobuzul era staționat. Mitul că a fost oprit în trafic… Nu se pune problema.

Precizez că la nivelul mun. Bacău cei mai mulți șoferi respectă aceste reguli. Nu am avut probleme, incidente. Să știți că vizavi de ce relatați așa se întâmplă și în Bacău. Sunt cetățeni pro și contra purtării măștii. Cu siguranță nu era nevoie de o acțiune în forță a colegilor mei.

Anual tot personalul Poliției Locale, inclusiv șeful PL, suntem supuși testelor medicale”, a declarat Lucian Ifteme la GÂNDUL LIVE.

Mihaela Săhlean, psiholog: „Nu poți impune reguli când tu nu le respecți”

Eu văd nevoia echilibrului de bun simț de ambele părți. Problema este de folosirea forței. Dar nu poți să faci nici reguli, când tu nu le poți respecta. Nu poți impune decât dacă ai autoritatea morală, susținută de fapte. Acțiune verticală, într-un context adecvat. Incidentul este complet indezirabil. Dar el nu ia în calcul elementul bunului simț, este hilar.

Cei care fac ancheta să observe prin observații de mare finețe ceea ce noi nu am putut să remarcăm. Această mască a ajuns mărul discordiei. Nu îți mai convine ceva, invoci masca, distanța.

Din respect pentru echilibru. Nu porți mască, de acord, dar poți fi tratat cu respect, chiar dacă ești amendat. Primești amendă dacă nu ai mască. Dacă o porți în glumă, nu îți iei amendă.

Nu putem vorbi niciodată de un public omogen. Oamenii se vor comporta diferit, adoptă o atitudine din cauza legii, nu neapărat că ar crede în ea. E o diferență de nuanță. Publicul e foarte polarizat. A existat răbdarea care s-a consumat foarte mult. E o epuizare la nivel de răbdare cum nu a fost niciodată. Cei de pe stradă au exersat, au încercat să-și antreneze resursele răbdării pe care le-au găsit cu mare dificultate. Educația nu a fost un lucru forte. Polarizarea se justifică în felul acesta.

În media sunt puncte de vedere diferite, mă refer la cele care circulă online, nu neapărat televiziunile. Să sperăm că nu este un fenomen frecvent întâlnit în cadrul Poliției Locale.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Patru tineri germani s-au dus până în Austria ca să pună flori la casa lui...
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine,...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Misterul unei crime a fost elucidat după 30 de ani. Mărturia unui copil de 4...
Ce făcea, de fapt, Vali Vijelie în timp ce soția lui anunța că divorțează după...
Declarațiile SFÂȘIETOARE ale unei vedete: de ce nu a devenit mamă până acum!
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de...
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Un nou val de praf saharian vine peste România zilele acestea! La ce trebuie să...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Ești obligat să reduci viteza la trecerea de pietoni dacă NU traversează nimeni?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul...
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Legea care a intrat în vigoare în România. Este o premieră națională
Vestea așteptată de toți pensionarii. Data la care vor fi virați banii pe luna mai
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era...
Mesaje de Sf. Gheorghe 2024: Urări și felicitări cu La mulți ani. „Îți doresc să...
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
S-a rupt lanțul de iubire dintre Livia Eftimie și Spike? Detaliul care i-a dat de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Cum a început revoluția rusă pe străzile Iașiului