GÂNDUL LIVE. Reacții la cazul consultantului care le cere românilor să renunțe la mască! Borțun: „Ori te protejezi, ori ești prost” / Cuculis: „Este ilegal. Contează de la cine vine informația” / Vîlnei: „Poliția Capitalei face verificări”

GÂNDUL LIVE. Reacții la cazul consultantului care le cere românilor să renunțe la mască! Borțun: „Ori te protejezi, ori ești prost” / Cuculis: „Este ilegal. Contează de la cine vine informația” / Vîlnei: „Poliția Capitalei face verificări”
GÂNDUL LIVE. Reacții la cazul consultantului care le cere românilor să renunțe la mască! Borțun: „Ori te protejezi, ori ești prost” / Cuculis: „Este ilegal. Contează de la cine vine informația” / Vîlnei: „Poliția Capitalei face verificări”
Publicat: 01/07/2020, 12:53
Actualizat: 01/07/2020, 14:19

Dumitru Borțun, președintele Juriului de Onoare al Asociației Române de Relații Publice, Adrian Cuculis, avocat și Florin Vîlnei, președintele Federației Sindicatelor din Poliție Sed Lex, au vorbit, la GÂNDUL LIVE, despre clipul de instigare la nepurtarea măștii, promovat de consultantul de imagine Cezar Ionașcu.

Dumitru Borțun: „Neîncrederea la români vine pe un fond mai larg…”

„Situația e mai gravă, e la nivel mondial. În 1992 un jurnalist american scria despre epoca post-adevăr pentru prima dată ,spunând un lucru foarte grav. Noi ca popor liber am acceptat să trăim în epoca post-adevăr, nu ne mai interesează opinia specialiștilor într-un domeniu. Fiecare acceptă ca adevărat ceea ce corespunde cu emoțiile, așteptările lui.

Pe mine nu mă surprinde faptul că există cetățeni care cred că au alt adevăr și că adevărul autorităților este manipulatoriu. Pe de altă parte totul se întâmplă pe fondul unei crize de autoritate, care a început sub regimul Ceaușescu, când eram mințiți zilnic la tv, a continuat cu 1989, când ni s-a zis că revoluția a fost confiscată și azi aceste autorități care vor să ne pună „cipuri sub piele”.

Neîncrederea la români vine pe un fond mai larg, știm cu toții care e istoria statului român. Neîncrederea informației care vine de sus este explicabilă. E vorba de ceea ce numim noi comunicarea pe vertical și orizontală. Verticală prin massmedia, orizontală este cea a doamnelor din scara blocului, care este mult mai convingătoare. Nu ai nevoie de un translator, e mult mai eficientă.

Ce e acela asimptomatic? Ei nu au un cuvânt simplu în vocabular. E vorba de comunicarea de verticală de asemenea care e întotdeauna mai bună. Dar pe orizontală avem de a face cu teoria conspirației”, a declarat Borțun la Gândul Live.

Adrian Cuculis: „Nu înțeleg cum a apărut un asemenea clip de la Cezar”

Este chiar ilegal. Contează de la cine vine informația. Una e să spună informația asta cineva la care nu te-ai fi așteptat. Nu știu ce l-a apucat pe Cezar…Nu îmi aduc aminte să fi făcut asemenea afirmații contradictorii cu legislația.

Am pus 20 de minute concluzii în instanță cu masca pe gură, nu îmi place, nici judecătorului, dar nu avem ce face. Dacă ești persoană publică, devii influencer, ai adepți, amintiți-vă ce s-a întâmplat cu vloggerul Colo.

Nu făcem instanță. Eu voiam doar să fac o paranteză aici, discutăm despre o instigare la infracțiune, respectiv zădărnicirea în combaterea bolilor. Să ne gândim că o persoană vede materialul și se infectează, este vulnerabilă și moare. Ne gândim că pe răspunderea penală se va face vinovată persoana care a instigat la nepurtarea măștii.

Nu înțeleg cum a apărut un asemenea clip de la Cezar. Tu vii și faci un colaj de genul ăsta și tu vii și întrebi ce părere ai despre asta.

Suntem în continuare sub stare de alertă, e o situație deosebită prin care trece starea de alertă, nu știm să ne comportăm. Starea de alertă impune o anumită conduită și această purtare a măștii. Să spui că nu există coronavirus mi se pare că ești din alt film”, a spus Cuculis la Gândul Live.

Borțun: „Acești oameni fac confuzii grave!”

„Dânsul spune că în Obor eram puțini, fără să își dea seama că pe mijloacele de comunicare în masă, suntem mulți și poate fi acuzat de instigare.

Cheamă la liberul arbitru, confundă liberul arbitru cu libertatea. Una o spun ateilor, una credincioșilor: cei care fac caz de libertatea de exprimare: libertatea în sensul modern, așa cum îl folosesc dumnealor… a apărut cu următoarea precizarea: Libertatea mea se termină unde începe libertatea altuia. Trebuie să fii inconștient, să fii bolnav să dai masca jos.

Când avem reguli de la autoritățile statale, noi trebuie să le respectăm. Acești oameni fac confuzii grave”, a mai explicat Borțun la Gândul Live.

Florin Vîlnei: „Poliția face verificări”

„Din ce știu, Poliția Capitalei face verificări, pentru persoanele care nu purtau mască vor fi sancțiuni, dar pentru cei care instigă nu ne putem raporta la Codul Penal. Avem instigare la infracțiune, nu la contravenție. Au fost cazuri confirmate, nu putem nega existența virusului.

Nu trebuie să ne relaxăm, să nu îi relaxăm pe cei cu care venim în contact. Nu cred că ne deranjează 30 minute să ne protejăm într-un spațiu public, este cel mai important să avem grijă de viața noastră și a celor cu care intrăm în contact.

În urma analizelor, Guvernul ar trebui să iasă cu o legislație mai restrictivă pentru astfel de comportamente care nu ne fac cinste”, a declarat Florin Vîlnei la Gândul Live.

Cuculis: „Discutăm despre zădărnicia combaterii bolilor”

„Știți acele vox populi? Fac o glumă. De ce nu purtați mască? Pentru că nu sunt aici. A ajuns o normalitate să nu mai respectăm ce stabilesc autoritățile. Relaxarea a intervenit după două luni de stare de urgență și imediat după starea de urgență și venirea celei de alertă oamenii au uitat că suntem într-o stare deosebită.

Îmi este foarte greu să cred că poliția va putea să facă față valului de încălcări. Mă așteptam ca poliția, dacă a luat la cunoștință de o instigare la nepurtarea măștii, să facă niște verificări, ce s-a întâmplat acolo.

De câte condamnări ați auzit că s-au întocmit pentru această infracțiune atât de populară, zădărnicirea combaterii bolilor?”, a continuat Cuculis la Gândul Live.

Borțun: „Sunt oameni cu hardul mai mic…”

„Statul prin definiție are instituții de forță, aplică legea. Statul de drept înseamnă egalitatea tuturor cetățenilor în fața legilor. Ceea ce ați arătat dvs, vă arăt acest desen…Unii vor vedea un iepure, alții o rață.

De unde vine această dihonie. Este diferența dintre cei care văd iepure și rață. Cei care cred în epidemie și cei care nu cred. Pentru că psihologia cognitivă spune că un om primește un adevăr și îl acceptă doar dacă îl poate primi în viața lui. Dacă nu vrea să o facă, va găsi toate argumentele posibile. E exact mecanismul teoriilor conspirației. E simplu să spui că e o epidemie falsă, decât să schimbi stilul de viață.

Oameni de lângă noi mor de coronavirus. Oamenii până nu se simt amenințați, cum ar fi locul de muncă, nu înțeleg ce e aia lege. Oamenii care nu pot să-și depășească propriile sentimente, să înțeleagă de ce e nevoie de legi, nu vor respecta niciodată așa ceva. Sunt oameni cu hardul mai mic.

Această epidemie a funcționat ca o hârtie de turnesol. Ne-a arătat care sunt oameni care văd rață și care văd iepure. E greu să avansăm noi cifre. Avea Iohannis o vorbă: Ori te protejezi, ori ești prost. Îmi pare rău că și-a cerut scuze. A vorbit ca un diriginte. Pentru o clasă de oameni nedisciplinați.

Atunci când nu știi cum este știți care e singura reacție rațională? Să pui răul în față. Eu pun răul în față chiar dacă nu sunt convins de epidemie. Pot să mor din multe motive, dar nu vreau să mor din prostia mea sau a altora”, a conchis Borțun la Gândul Live.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară s-a dus în Dubai ca să mediteze copiii miliardarilor. Un băiat i-a făcut...
Copiii lui Kate Middleton, pregătiți pentru moartea mamei lor 😢 George, Charlotte și Louis au...
FOTO. Imagini incendiare cu Cristina ICH! S-a răzbunat pe Piți jr. și s-a pozat într-un...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Liderul interlop Costel Corduneanu a murit în spital, în urma unei operații dificile la inimă
S-a aflat! Care e cauza morții lui Costel Corduneanu, unul dintre cei mai periculoși interlopi...
Mihaela Bilic, despre cele mai periculoase produse de consumat în timpul postului Paștelui: „Au potențial...
Cea mai profitabilă investiţie: cine cumpără acţiuni de 5.000 de lei câştigă cel puţin 500...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Narcisa, reacție neașteptată după accidentul în care a murit iubitul ei, Mădălin Paul Păduran! Gestul...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
TOP cele mai ieftine SUV-uri (RABLA 2024). Modelul SURPRIZĂ pe care toți românii îl caută
Alfa Romeo redenumeşte un model de SUV pentru a dezamorsa tensiunile cu Italia
Omul care a descoperit ADEVĂRUL despre evoluție, cu 100 de ani înaintea lui Darwin
Regula obligatorie în orice BLOC din România. Asociația nu are dreptul să refuze asta unui...
Riscul din aragazul tău. Hidrogenul amestecat în gaz crește pericolul
O femeie a văzut că „porțile iadului” s-au deschis chiar în curtea casei sale, în...
Doliu în România! Vestea a picat ca un trăsnet! Adio, Adriana
Julia o acuză pe Roberta că o ironizează! Cele două fete își aruncă înțepături una...
"Nu am să mă mai întorc". Postările tânărului care și-a pierdut viața în accidentul rutier...
BANCUL ZILEI. După o petrecere, directorul își cheamă secretara: - Maricico ai vreun leac?
Guvernul Greciei vrea să ofere tururi private de 5.000 de euro la Acropole