Ludovic Orban, despre județele în care se fac puține teste de coronavirus: DSP-ul local nu-i lasă pe solicitanţii de diagnosticare fără diagnostic!

Ludovic Orban, despre județele în care se fac puține teste de coronavirus: DSP-ul local nu-i lasă pe solicitanţii de diagnosticare fără diagnostic!
Orban, întrebat dacă demisionează după incendiul de la Spitalul din Piatra Neamț: Nu am niciun motiv să-mi dau demisia! / Mediafax FOTO / AP
Publicat: 06/11/2020, 09:57

Premierul Ludovic Orban a explicat în cursul serii de joi, 5 noiembrie, de ce în unele județe se fac puține teste de coronavirus, punctând faptul că Direcția de Sănătate Publică dintr-un anumit județ are contract cu centrele de testare din alte județe, prin urmare suspecții sunt testați, însă în altă parte decât județul de reședință. 

Ludovic Orban a explicat cu precădere cazul județului Călărași unde sunt raportate puține teste de coronavirus, acesta punctând că „Nu este obligatoriu ca un test să fie făcut în judeţul respectiv”.

Ludovic Orban, despre județul Călărași, unde se fac puține teste: „Au făcut contract cu centre din Bucureşti!”

„Călăraşiul, că vorbim de Călăraşi: Direcţia de Sănătate Publică trimite probele prelevate la cinci sau şase centre din Bucureşti. Nu este adevărat că nu se fac teste, pentru că acolo avem evidenţa cu solicitările de testare, conform definiţiei de caz, care fie vin pe 112, fie vin pe call-centerul de la DSP. (…) Nu se testează că nu vrea Spitalul Judeţean, că n-are specialişti care să poată să asigure funcţionalitatea. DSP-ul local nu-i lasă pe solicitanţii de diagnosticare fără diagnostic, ei au făcut contract cu centre din Bucureşti”, a explicat prim-ministrul la Digi 24.

De asemenea, acesta a precizat că anumite judeţe raportează foarte puţine cazuri fiindcă se referă strict la testele care au fost lucrate efectiv în judeţele respective.

Totodată, Ludovic Orban a subliniat faptul că Direcția de Sănătate Publică dintr-un astfel de județ cunoaște situaţia persoanelor confirmate pozitiv în urma unor teste efectuate în afara judeţului, deoarece este instituţia care trimite testele la centrele respective.

Premierul Ludovic Orban a vorbit la același post de televiziune și despre necesitatea introducerii unor noi măsuri de limitare a răspândirii SARS-CoV-2, punctând că sunt necesare pentru că cele impuse până acum nu au reușit să oprească creșterea numărului de cazuri de COVID-19 în România.