MĂSURI. Coș de gunoi special pentru măști și mănuși uzate, la ieșirea din stațiile de metrou. Ce prevede planul Metrorex pentru starea de alertă

MĂSURI. Coș de gunoi special pentru măști și mănuși uzate, la ieșirea din stațiile de metrou. Ce prevede planul Metrorex pentru starea de alertă
Traficul subteran a fost de șapte ori mai redus în Capitală în vremea stării de urgență față de media anilor trecuți /Foto: Alexandra Pandrea
Publicat: 26/05/2020, 18:18
Actualizat: 26/05/2020, 18:18

Conducerea Metrorex a detaliat, printr-un răspuns la solicitarea Gândul.ro, care este planul de măsuri elaborat pentru respectarea ordinelor emise de ministerele responsabile pentru gestionarea pandemiei de COVID-19, în starea de alertă. Potrivit companiei, în starea de urgență, numărul călătorilor pe mijloacele de transport subteran a fost de doar aproximativ 14% față de cel normal.

La ieșirile din stațiile de metrou, un coș de gunoi va fi marcat special pentru colectarea măștilor de protecție și a mănușilor uzate în timpul folosirii transportului subteran, a transmis directorul general al Metrorex, Ec. Mariana Miclăuș, la solicitarea Gândul.ro.

Aceasta este una dintre măsurile incluse în planul elaborat în conformitate cu ordinul comun al ministrului Transporturilor, infrastructurii și Comunicațiilor și al ministrului Sănătății, măsuri care au început să fie implementat de operatorul transportului subteran al Capitalei în perioada stării de alertă.

Traficul pe metrou în starea de urgență

Traficul subteran a fost semnificativ redus în perioada stării de urgență. Conform directorului general al Metrorex, pe perioada stării de urgență, numărul mediu de călători a fost de 82.000 – 83.000 călători, în zilele lucrătoare. În mod obișnuit, conform raportului afișat pe site-ul instituției, din 2018, metroul bucureștean transporta în medie peste 600.000 de călători pe zi lucrătoare și peste 15 milioane călători într-o lună. Astfel, traficul a scăzut de aproximativ șapte ori, respectiv doar aproape 14% din cei care foloseau metroul în vremurile „normale” au ales acestă variantă de transport în starea de urgență.

Călătorii au au folosit toate metodele de plată existente, fără să manifeste interes cu predilecție către o anumită soluție de plată, respectiv de la casieriile/cabinele de acces din stațiile de metrou, de la automatele de vândut cartele sau cu cardul bancar contactless Visa sau Mastercard direct la porțile de acces din stații. S-au vândut, de asemenea, toate tipurile de titluri de transport, de la călătorii simple la abonamente.

Ingienizare prin nebulizare 3D

„În conformitate cu Ordinul comun al ministrului transporturilor, infrastructurii și comunicațiilor și al ministrului sănătății nr. 984/829/15.05.2020, publicat în Monitorul Oficial nr. 404 privind măsurile pentru prevenirea contaminării cu noul virus SARS Cov – 2, Metrorex a adoptat un plan de măsuri pentru asigurarea desfășurării în condiții de siguranță sanitară a călătoriilor cu metroul, pe perioada stării de alertă”, se arată în răspunsul Metrorex la solicitarea Gândul.

  • Trenurile de metrou sunt igienizate zilnic prin intermediul unei proceduri industriale, denumită nebulizare 3D care asigură o dezinfecție eficientă a trenurilor, dar și a traseelor de ventilație cu care trenurile sunt dotate.
  • Atât spațiile publice, cât și suprafețele comune cu care călătorii intră în contact pe timpul călătoriei cu metroul sunt igienizate prin utilizarea de soluţii biocide pentru dezinfectat suprafeţe.
  • În dreptul punctelor de vânzare titluri de călătorie și în dreptul automatelor de vândut cartele au fost amplasate autocolante de avertizare pentru păstrarea de către călători a distanței sociale.
  • Pentru informarea corectă a publicului călător asupra măsurilor de protecție împotriva Covid 19, atât la punctele de vânzare, cât și în trenuri, Metrorex a expus la loc vizibil afișe de tipul ghid cu regulile de bază ce trebuie respectate pe timpul călătoriei cu metroul.
  • Mai mult decât atât, în stațiile de metrou prin intermediul instalațiilor de sonorizare se fac anunțuri cu privire la păstrarea distanței sociale și a respectării măsurilor impuse de autorități.
  • În cele 53 de stații de metrou existente am implementat sistemul de plată contactless cu cardul bancar direct la aparatele de taxare pentru a limita utilizarea bancnotelor.
  • Plata cu cardul bancar este de asemenea disponibilă la toate casieriile din reţeaua de metrou, inclusiv la casieriile speciale, în timpul programului de funcţionare a acestora. La ghişeele acestor casierii există autocolante care semnalizează vizual călătorii privind acceptarea la plată a cardurilor emise sub sigla Visa, Mastercard, Visa Electron şi Maestro.  De asemenea, amintim că și automatele de vândut cartele existente în stațiile de metrou beneficiază de acest sistem de plată modern.
  • Marcajele de direcționare a fluxurilor în pasajul de corespondență Piața Unirii 1 – Piața Unirii 2 au fost refăcute, astfel încât afluirea și defluirea călătorilor să se realizeze pe zone separate.
  • La punctele de vânzare a titlurilor de călătorie şi în trenurile de metrou au fost expuse afişe cu mesaje privind obligativitatea purtării măştilor faciale de protecţie şi a locurilor permise pe scaune şi în picioare în trenurile de metrou. Aceste mesaje se regăsesc şi pe site-ul oficial Metrorex.

Mai mult, Metrorex a introdus în circulație, trenuri care asigură intervale minime de succedare, astfel:

  • Pe Magistralele 1+3 – 32 de trenuri circulă în perioadele de vârf de trafic la interval minim de 6 minute, iar pe distanța comună a celor două magistrale, Nicolae Grigorescu – Eroilor, intervalul minim este de 2-3 minute;
  • Pe Magistrala 2 – 21 de trenuri circulă în perioadele de vârf de trafic la un interval minim de 3 minute;
  • Pe Magistrala 4 un număr de 4 trenuri asigură circulația în perioadele de vârf de trafic la un interval minim de 11 minute.

Firmele de curățenie, instruite pentru colectarea măștilor și mănușilor uzate

Potrivit răspunsului transmis, Metrorex este în curs de implementare a unor alte măsuri. Astfel, în zona peroanelor, pe scaunele de așteptare se vor aplica marcaje în vederea respectării distanțării sociale. În plus, se vor marca cu un semn vizibil de culoare verde în trenurile de metrou, locurile permise pentru transportul călătorilor, atât pentru transportul în picioare, cât şi pentru transportul pe scaune, astfel încât să se păstreze distanţa socială între călători.

Potrivit companiei, înainte de ieşirea din staţiile de metrou se va marca distinct câte un coş de gunoi destinat pentru mănuşi şi măşti uzate. Firmele de curăţenie vor fi instruite pentru colectarea corespunzătoare a acestora.

De asemenea, potrivit Metrorex, accesul în stațiile de metrou se va realiza în mod controlat, astfel încât, pe peroanele de așteptare, pasagerii să poată păstra distanța socială între ei.

De menționat că ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a declarat recent, la Gândul LIVE, că Poliția Transporturi va patrula mai des în stațiile nodale de la metrou, începând cu 15 mai.  Acesta a mai precizat că cei care aleg să călătorească cu metroul pot plăti călătoria cu cardul, direct la aparatul de taxat.

Ordinul comun al ministrului Afacerilor Interne și al ministrului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor privind măsuri și reguli în domeniul transporturilor, pe perioada stării de alertă, pentru prevenirea răspândirii COVID-19, publicat recent în Monitorul Oficial, are un capitor referitor la Măsurile și regulile la nivelul METROREX. Potrivit ordinului, pentru accesul în stațiile de metrou, pe durata șederii în aceste stații și pe toată durata călătoriei cu metroul este obligatorie purtarea măștii de protecție.

Obligativitatea purtării măștii de protecție, a triajului epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor pentru prevenirea contaminării cu virusul SARS-CoV-2 pe durata stării de alertă sunt măsuri reglementate în baza legii prin ordinului comun al ministrului Sănătății și al ministrului Afacerilor Interne.

Conform prevederilor legale, nerespectarea de către persoanele fizice a măsurilor individuale de protecție a vieții și pentru limitarea efectelor tipului de risc produs asupra sănătății persoanelor constituie contravenții, pe durata stării de alertă, în măsura în care nu sunt săvârșite în astfel de condiții încât să fie considerate potrivit legii penale infracțiuni,.

Aceste contravenții se sancționează cu amendă de la 500 lei la 2.500 lei.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie din Peru a stat 43 de zile cu un cui în gât fără...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Se jucau "urşii şi vânătorii" cu profesorul de geografie. Reacția directorului Liceului Tehnologic dn Bacău, după...
Cursul valutar BNR pentru 28 martie 2024: Cum evoluează dolarul american?
Un nou proiect pentru Vero Căliman după ce a părăsit Gașca Zurli: ,,Voi face naveta...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Un mare producător auto renunță DEFINITIV la diesel
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Ceva CIUDAT se întâmplă cu copacii din toată lumea! Primii care au observat
Ungaria stă pe o COMOARĂ! Ungurii au făcut descoperirea de zeci de miliarde de euro
Cine o manipulează pe Diana Șoșoacă. Dezvăluirile fostului soț, Silvestru
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Când va fi înmormântată Andreea, victima lui Mirel Dragomir? Familia, colegii și profesorii sunt în...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Otrava din farfuria românilor. Cum se îngălbenesc puii ca sa arate ca și când ar...
BANCUL ZILEI. Bulă către profă: Dacă vă aduc un buchet de flori, mă treceți și...
Astronomii au găsit 49 de galaxii noi în mai puțin de 3 ore