Medicul Radu Țincu explică de ce organismul reacționează diferit la cea de-a doză doză din vaccinul anti-COVID-19

Medicul Radu Țincu explică de ce organismul reacționează diferit la cea de-a doză doză din vaccinul anti-COVID-19
Radu Țincu, medic primar ATI la Floreasca: Omicron determină forme de boală mai blânde comparativ cu Delta
Publicat: 06/02/2021, 12:56

Medicul primar Radu Țincu a explicat care sunt posibilele reacții adverse pe care le-ar putea avea persoanele care se vaccinează împotriva SARS-CoV-2, subliniind de ce organismul uman reacționează diferit la doza de rapel.

Medicul primar de la Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Floreasca din Capitală a oferit explicații despre vaccinul anti-COVID-19 într-o intervenție la Realitatea Plus.

Radu Țincu: Aceste complicații se remit spontan, fără intervenție terapeutică medicală

„La prima doză de vaccin corpul nostru intră pentru prima oară în contact cu această proteină de suprafață (proteina ARNm – n.r.). Organismul începe să o prelucreze și abia după 8-10 zile avem anticorpi. La a doua doză, organismul recunoaște această proteină și e normal să apară simptome de tip cefalee, stare febrilă (…). În cele mai multe dintre cazuri, aceste simptome se remit spontan. Există riscul să apară această paralizie, acre este întâlnită și la vaccinul antigripal, dar și la cel pentru hepatita de tip B. De altfel, astfel de reacții adverse sunt trecute și în prospectul vaccinului. Cum am mai spus, în mod normal, aceste complicații se remit spontan, fără intervenție terapeutică medicală. Vorbim despre un procent de 85% de cazuri în care se remit spontan și doar 15% dintre cazuri care au nevoie de intervenție terapeutică. Până în prezent, în urma testelor clinice efectuate, Moderna a raportat 3 astfel de cazuri la 30.000 de voluntari, iar Pfizer 4 cazuri la 43.000 de voluntari. Dintre aceste cazuri, 3 persoane au primit vaccinul si una a primit placebo. E o incidență foarte mică”, a explicat Radu
Țincu.

De asemenea, medicul le-a recomandat oamenilor să îi facă și a doua doză din vaccinul anti-COVID-19, punctând faptul că este important ca doza de rapel să fie făcută în perioada specificată de producător, pentru consolidare anticorpilor.

„Este nevoie de un număr cât mai mare de anticorpi protectivi pentru a preveni riscul de a contactata forma severă a bolii, mai ales acum când vedem cât de repede se răspândesc noile mutații”, a mai declarat medicul de la ATI Floreasca.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase