Ministerul Sănătății, reacție la documentele publicate de Iolu: „Voiculescu să înceteze cu ipotezele fără fundament! Grupul de lucru va fi înființat astăzi”

Ministerul Sănătății, reacție la documentele publicate de Iolu: „Voiculescu să înceteze cu ipotezele fără fundament! Grupul de lucru va fi înființat astăzi”
Ministerul Sănătății, reacție la documentele publicate de Iolu: „Voiculescu să înceteze cu diseminarea informațiilor false! Grupul de lucru va fi înființat astăzi”
Publicat: 19/04/2021, 10:47
Actualizat: 19/04/2021, 10:53

Ministerul Sănătății vine cu propria reacție, după cea transmisă de Guvern, în controversa legată de documentele publicate de Liviu Iolu (PLUS), privind existența unui grup de lucru legal constituit la nivelul ministerului. Instituția îl critică dur pe Vlad Voiculescu, pentru „diseminarea de informații false” pe acest subiect și anunță că un grup de lucru va fi constituit chiar luni, conform legislației în vigoare.

„În acest moment nu există un grup de lucru legal constituit la nivelul Ministerului Sănătăţii. În data de 17 aprilie 2021, premierul Florin Cîţu, ministrul interimar al sănătăţii, a solicitat secretarilor de stat şi secretarului general al ministerului documentul de constituire al acestui grup de lucru şi un raport al activităţii desfăşurate.

Atât secretarii de stat cât şi secretarul general au comunicat în scris că nu deţin vreun document de constituire al acestui grup de lucru.

Singurele elemente concrete menţionate în aceste răspunsuri scrise cu privire la eventualitatea existenţei acestui grup de lucru sunt reprezentate de o intenţie de constituire şi o menţiune despre organizarea unui astfel de grup”, transmite Ministerul Sănătății, în completarea reacției de la Guvern.

Atac la Vlad Voiculescu: „Să înceteze diseminarea informațiilor false!”

„Declaraţiile susţinute de fostul ministru Vlad Vasile Voiculescu cu privire la acest subiect dovedesc faptul că domnia sa nu cunoaşte legislaţia, atribuţiile ce revin funcţiei de ministru şi procedurile administrative. În conformitate cu legislaţia în vigoare, în exercitarea atribuţiilor ce îi revin, ministrul emite ordine şi instrucţiuni cu caracter normativ sau individual. Nu decizii. Ministerul Sănătăţii solicită fostului ministrul Vlad Vasile Voiculescu să înceteze diseminarea informaţiilor false în spaţiul public şi emiterea unor ipoteze lipsite de fundament”, notează ministerul.

Cîțu a dispus verificarea tuturor actelor emise de Voiculescu

Decizia emisă de fostul secretar de stat în minister Andreea Moldovan, privind constituirea unui grup de lucru nu reprezintă un act administrativ cu caracter normativ.

„Totuşi, deşi acestea sunt prevederile legislaţiei in vigoare, domnia sa emite un astfel de document. De asemenea, nu există temei pentru ca un astfel de grup de lucru sa fie încadrat în categoria documentelor cu caracter confidenţial, ipoteză acreditată în spaţiul public, în condiţiile în care o astfel de abordare este în contradicţie cu principiile transparenţei şi comunicării instituţionale susţinute de Ministerul Sănătăţii.

Suplimentar, Premierul Florin Cîţu a dispus şi verificarea tuturor actelor care au fost emise de fostul ministrul al Sănătăţii, precum şi de secretarii de stat in ultimele patru luni. În concluzie, întrucât în acest moment nu există un grup de lucru legal constituit la nivelul Ministerului Sănătăţii, astfel ca in cursul zilei de astăzi va fi constituit un grup de lucru în conformitatea cu legislaţia in vigoare”, menţionează Ministerul Sănătăţii.

Precizările vin după ce, în spațiul public, au apărut, duminică seară, documente privind existența unui presupus grup de lucru la Ministerul Sănătății. Acestea au fost prezentate inclusiv de Liviu Iolu, fost purtător de cuvânt în Cabinetul Cioloș și membru în CN Plus. Iolu nu a ratat ocazia să-l critice pe Cîțu, acuzându-l că „îngroapă zilnic orice urmă de onorabilitate”.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie la citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase