O nouă teorie despre coronavirus: Ar putea fi masca „un vaccin rudimentar”?

O nouă teorie despre coronavirus: Ar putea fi masca „un vaccin rudimentar”?
Ultima oră! Prima țară din lume care revine la carantină la nivel național / Reguli stricte pentru toți cetățenii
Publicat: 10/09/2020, 11:41

Oamenii de știință lansează o nouă teorie în privința pandemiei de coronavirus: măștile ar expune persoanele care le poartă la o cantitate suficientă de virus care ar putea declanșa răspuns imunitar.

Noua teorie a fost publicată în Jurnalul de Medicină New England și este inspirată de vechiul concept de variolare, expunerea deliberată la un agent patogen pentru a genera un răspuns imun protector. Încercată mai întâi împotriva variolei, procedura riscantă nu prea a mai fost folosită, dar a pregătit calea pentru apariția vaccinurilor moderne.

Ar putea fi masca „un vaccin rudimentar”?

Expunerea la virus, dar prin purtarea măștii, nu înlocuiește vaccinul. Dar datele de la animale infectate cu noul coronavirus, precum și informații despre alte boli, sugerează că măștile, prin reducerea numărului particule purtătoare de virus care ajung căile respiratorii ale unei persoane, ar putea reduce șansele purtătorului de a se îmbolnăvi. Și dacă un număr mic de agenți patogeni încă se strecoară prin mască, susțin cercetătorii, acestea ar putea determina corpul să producă celule imune care să-și „amintească” virusul și care vor rămâne active, notează New York Times.

„Ai putea avea virusul, dar să fi asimptomatic. Deci, dacă poți crește ratele de infectare asimptomatică prin purtarea măștilor, poate că devine o modalitate de a expune populația”, a declarat doctorul Monica Gandhi, medic de boli infecțioase la Universitatea din California, San Francisco, și unul dintre autorii comentariilor.

Teoria nu poate fi demonstrată în mod direct dacă nu sunt efectuate studii clinice în care să se compare starea persoanelor expuse la virus, dar purtând mască, și cele expuse fără mască, ceea ce ar fi un lucru neetic.

Cantitatea de virus și gravitatea bolii, corelate

Aceadtă teorie se bazează pe două aspecte care sunt dificil de demonstrat: cantitățile mici de virus pot duce la un număr mai mic de forme severe de boală și faptul că formele asimptomatice sau ușoare ale bolii pot declanșa răspuns imunitar ceea ce ar ajuta persoana respectivă să lupte mai bine cu boala care este expusă pe viitor la o cantitate mai mare de virus.

Experimentele pe hamsteri au arătat că există o legătură între doză și boală. La începutul acestui an, o echipă de cercetători din China a descoperit că hamsterii protejați măști chirurgicale erau mai puțin susceptibili de a se infecta cu noul coronavirusul. Și cei care au contractat virusul s-au îmbolnăvit mai puțin decât alte animale care nu au fost protejate de măști.

Doctorul Ghandi a recunoscut că teoria este una limitată, accentuând faptul că trebuie interpretată ca atare – teoretic.

„De ce să nu creștem posibilitatea de a nu ne îmbolnăvi și să avem niște imunitate în timp ce așteptăm vaccinul?”, a precizat aceasta.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase