Oamenii de știință avertizează: Strategia de vaccinare trebuie regândită

Oamenii de știință avertizează: Strategia de vaccinare trebuie regândită
BREAKING. Vaccinarea populaţiei ar putea deveni obligatorie/ Sursă FOTO: Shutterstock
Publicat: 09/02/2021, 11:21
Actualizat: 09/02/2021, 11:22

Un nou studiu arată că vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat Oxford are un efect limitat împotriva tulpinii sud-africane de coronavirus. Oamenii de știință le solicită autorităților medicale să „regândească” obiectivele programelor de vaccinare, susținând că este puțin probabil ca imunitatea colectivă să fie obținută prin vaccinare din cauza apariției unor tulpini precum cea din Africa de Sud.

Comentariile acestora vin în cotnextul în care Universitatea din Oxford și AstraZeneca au recunoscut că vaccinul lor nu îi va proteja pe oameni împotriva unor forme ușoare și moderate de COVID-19 cauzate de tulpina sud-africană. Vaccinul dezvoltat de Oxford este pilonul principal al programului de imunizare din Marea Britanie și este de o importanță vitală în întreaga lume datorită costului redus și al modului ușor de utilizare, relatează The Guardian.

Noile descoperiri au fost făcute în cadrul unui studiu la care au participat peste 2.000 de persoane din Africa de Sud. Două vaccinuri au fost testate în această țară – Novavax și Janssen – și s-a constatat că au o protecție mult mai redusă împotriva tulpinii – de aproximativ 60%. Pfizer / BioNTech și Moderna au mai declarat că tulpina afectează eficacitatea vaccinurilor lor, însă au făcut doar studii de laborator.

Majoritatea vaccinurilor previn formele grave de COVID-19

Cu toate acestea, s-a constatat că toate vaccinurile protejează împotriva formelor severe de boală, care pot duce la spitalizare și deces.

Ministrul sănătății din Africa de Sud, Zweli Mkhize, a declarat că țara va suspenda utilizarea vaccinului dezvoltat de Oxford în programul său de vaccinare.

Shabir Madhi, profesor de vaccinologie la Universitatea din Witwatersrand, care a fost anchetator șef la mai multe studii referitoare la vaccin, în Africa de Sud, inclusiv cel dezvoltat de Oxford, a spus că este timpul să regândim obiectivele vaccinării masive împotriva COVID-19.

„Aceste descoperiri ne face să regândim modul în care vedem virusul și obiectivul imunității colective. Atenția ar trebui să fie asupra protecției tuturor persoanelor cu risc împotriva dezvoltării formelor severe de boală”, a declarat acesta.

Ministrul britanic care se ocupă de campania de vaccinare, Nadhim Zahawi, a declarat că publicul britanic ar trebui să aibă în continuare încredere în vaccinul dezvoltat de Oxford. Într-un articol pentru publicația Telegraph acesta notează că vaccinurile folosite „par să funcționeze bine împotriva variantelor COVID-19 dominante în prezent în Marea Britanie”.

„În ceea ce privește alte variante, nu în Marea Britanie, trebuie să fim conștienți de faptul că, chiar și atunci când un vaccin are o eficacitate redusă în prevenirea infecției, poate exista încă o eficacitate bună împotriva formelor severe de boală, spitalizării și decesului”, mai notează acesta.

Vaccinurile – element cheie pentru scăderea presiunii asupra sistemelor de sănătate

Prof. Andrew Pollard, anchetator șef al studiului pe vaccinul dezvotlat de Oxford, a subliniat valoarea vaccinurilor în reducerea presiunii asupra sistemelor de sănătate.

„Acest studiu confirmă faptul că noul coronavirus va găsi modalități de a se răspândi în continuare în populațiile vaccinate, așa cum era de așteptat, dar, luate împreună cu rezultatele promițătoare din alte studii din Africa de Sud, utilizând un vector viral similar, vaccinurile să ușura în continuare impactul asupra sistemelor de îngrijire prin prevenirea formelor severe de boală”, a declarat specialistul.

Sarah Gilbert, profesor de vaccinologie la Oxford, a declarat la Andrew Marr Show difuzat de BBC că, chiar dacă vaccinurile nu scad numărul infectărilor cauzate de diferite tulpini, acestea salvează vieți.

„Este posibil să nu reducem numărul total de cazuri, dar există încă protecție în acest caz împotriva deceselor, spitalizărilor și formelor severe de boală. Acest lucru este cu adevărat important pentru sistemele de sănătate, chiar dacă avem infecții ușoare și asimptomatice. Prevenirea spitalizării persoanelor bolnave de COVID-19 ar avea un efect major”, a declarat aceasta.

Ravi Gupta, profesor de microbiologie clinică la Universitatea din Cambridge, a declarat că este pragmatic să se adopte abordarea conform căreia vaccinurile vor preveni bolile severe și moartea, mai degrabă decât să permită realizarea imunității colective în țări precum Africa de Sud. Oprirea transmiterii – dacă ar fi posibilă – ar însemna administrarea unui număr mare de doze de vaccin, care nu funcționează atât de bine, foarte rapid.

„Probabil că trebuie să trecem la protejarea persoanelor vulnerabile, cu cele mai bune vaccinuri pe care le avem, deși nu opresc infecția, probabil că previn decesele”, a declarat acesta.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Carmen Harra, previziuni pentru anul 2024. Cine va câștiga alegerile prezidențiale din România: ,,Poate să...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Este INTERZIS în România. Te arestează imediat. Legea care te bagă la închisoare
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”