Alte 24 de cazuri cu noua tulpină din Marea Britanie în România! Specialiștii Medlife avertizează: „Șansele ca noua tulpină să devină dominantă sunt mai mari decât ne așteptam!”

Alte 24 de cazuri cu noua tulpină din Marea Britanie în România! Specialiștii Medlife avertizează: „Șansele ca noua tulpină să devină dominantă sunt mai mari decât ne așteptam!”
Alte 24 de cazuri cu noua tulpină din Marea Britanie în România! Specialiștii Medlife avertizează: „Șansele ca noua tulpină să devină dominantă sunt mai mari decât ne așteptam!” / Foto ilustrație: Pixabay.com
Publicat: 05/02/2021, 13:09

Specialiștii diviziei de cercetare a grupului Medlife anunță noi rezultate în cadrul studiului de secvențiere a genomului virusului Sars-Cov-2. Din 90 de probe provenite în intervalul 25-29 ianuarie 2020, din mai multe orașe ale țării (București, Vâlcea, Cluj, Tecuci, Targoviște, Ploiești, Timișoara, Reșița, Hunedoara, Focșani, Lugoj, Chișineu Criș, Slatina, Olt), s-a constatat că 24 dintre acestea conțin noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie!

Conform raportului, probele ce conțin noua tulpină provin din București, 19 probe, din Cluj, 2 probe, din Tecuci, 1 probă, Reșița, 1 probă și Timișoara 1 probă. Distribuția confirmă concluziile enunțate anterior de specialiștii Medlife, privind contagiozitatea ridicată și transmiterea comunitară a noii tulpini.

Din 90 de probe analizate într-o săptămână, 24 au fost identificate cu noua tulpină din Marea Britanie, prevalența pe lotul MedLife fiind de 26,6%

„Faptul că într-o perioadă atât de scurtă am înregistrat o dinamică și mai mare pe lotul nostru de studiu, pare să confirme gradul foarte ridicat de contagiozitate al noii tulpini și transmiterea comunitară. Din 90 de probe analizate într-o săptămână, 24 au fost identificate cu noua tulpină din Marea Britanie, prevalența pe lotul MedLife fiind de 26,6%. Dacă acest trend se păstrează, șansele ca noua tulpină să devină dominantă în următoarele săptămâni sunt mai mari decât ne așteptam. Vom continua analiza pe acest lot pentru a vedea dacă identificăm și alte tulpini. Mai mult decât atât, vom continua procesul de secvențiere, pentru a urmări dinamica răspândirii noilor tulpini și pentru a identifica noi tulpini și implicit eficiența vaccinurilor la acestea”, a declarat Dumitru Jardan, biolog și coordonator al studiului de secvențiere, derulat de MedLife.

Experții atrag atenția că este nevoie de o monitorizare atentă a evoluției noii tulpini, dinamica evidențiată fiind o alertă în ceea ce privește relaxarea măsurilor de siguranță, iar în continuare, cea mai bună soluție pentru stoparea răspândirii virusului este vaccinarea împotriva COVID-19.

„Nu ne-am așteptat la o dinamică de o asemenea anvergură. Aceste noi rezultate vin să întărească previziunile lansate săptămâna trecută de către colegii noștri din cadrul diviziie de cercetare MedLife, legate de faptul că această tulpină are șanse mari să devină dominantă în următoarele săptămâni. Considerăm că autoritățile ar trebui să analizeze cu atenție aceste informații și să evalueze cu precauție eventualele decizii cu privire la relaxarea măsurilor de siguranță pentru perioada următoare. În continuare vom susține programul de secvențiere, și vom analiza probe, nu atât pentru tulpina din Marea Britanie care pare să devină dominantă caz în care anchetele epidemiologice devin inutile, cât pentru a sprijini autoritățile cu informații noi legate de apariția și transmiterea altor tulpini pe teritoriul României, cum ar fi cea sud africană, braziliană și nu numai”, a spus Mihai Marcu Președinte și CEO MedLife.

„De altfel, încă de anul trecut ne-am exprimat acordul total și dezinteresat de a sprijini autoritățile statului prin extinderea programului de secvențiere a virusului SARS-CoV-2, program pe care îl derulăm exclusiv din fonduri proprii. Pe această cale ținem să le mulțumim DSP-urilor din București, Cluj, Vâlcea, Timișoara și celor din alte orașe pentru că au înțeles miza acestui demers de monitorizare activă a virusului SARS Cov2, ne-au trimis probe în timp util și, în funcție de rezultate, au acționat imediat, demarând anchete epidemiologice pentru a ține sub control răspândirea virusului”, a declarat Mihai Marcu, Președinte și CEO MedLife Group.

Specialiștii român colaborează strâns cu cei din străinătate

„Suntem prima companie medicală privată din regiune care a secvențiat cu speciașiti români și resurse proprii genomul virusului prin evaluarea a peste 400 de probe, respectiv 75% din totalul de probe secvețiate la nivelul României, oferind răspunsuri legate de originea tulpinei virusului SARS CoV-2 care circulă pe teritoriul României, modalitatea de transmitere, eficiența pentru vaccinurile aprobate, contagiozitatea noilor tulpini și nu numai. Avem capacitatea și resursele necesare pentru a extinde programul de secvențiere, astfel încât să atingem 5% din totalul probelor pozitive prelucrate în cadrul Laboratoarelor MedLife. Conform recomandărilor Comisiei Europene, 5% este procentul minimum necesar de probe secvențiate din totalul probelor pozitive, pentru a putea urmări dinamica răspândirii noilor tulpini, pentru a descoperi noi tulpini si, implicit, pentru a evalua eficienta vaccinurilor la acestea”, a declarat Mihai Marcu.

Studiul de secvențiere a virusului SARS-CoV-2, o inițiativă socială, va continua, anunță reprezentanții MedLife pentru a identifica informații noi, relevante pentru piața locală și care să contribuie la adaptarea strategiei naționale de luptă împotriva COVID-19.

Până la momentul actual au fost secvențiate peste 400 de probe, toate rezultatele fiind raportate către Direcția de Sănătate Publică și Ministerul Sănătății. La nivelul spitalelor publice, numărul probelor făcute publice până la data de 25 ianuarie fiind de 159 de probe.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat este obligat de instanță să-și plătească soția pentru toată munca depusă în casă,...
Ce bilețel a primit o șoferiță din România, pe parbrizul mașinii: 'Ești frumoasă, dar..'
FOTO. Așa arată tânăra care a apărut lângă un milionar și și-a mărit tariful, iar...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Mureș a fost prins de polițiști în timp ce îşi viola fiica
Ce s-a ales de Maria Sharapova. Considerată cândva cea mai frumoasă sportivă din lume, a...
Irina Loghin, luată cu Salvarea!
ANM a actualizat prognoza meteo până în 15 aprilie. Pentru săptămâna viitoare, meteorologii anunţă încălzire,...
"Asta m-a pus pe gânduri cu Virginia. E femeia potrivită". Robi, dezvăluiri sincere în fața...
Cum a sărbătorit Vladimir Putin după ce a câștigat alegerile din Rusia. Liderul de la...
Vedete din România care s-au luat la trântă cu sticlele și au pierdut lupta! Imagini...
Acte auto pe care ești OBLIGAT să le ai în ORIGINAL, în mașină
Noul smartphone de la Google, Pixel 9, vine cu o serie de îmbunătăţiri şi caracteristici...
Ceva NEMAIVĂZUT se întâmplă în interiorul planetei Jupiter! Astronomii sunt șocați
Adevărul despre SERVICE-URILE AUTO. Ce trebuie să știe cei care își duc mașina la reparat
Iubitul Aryney Sabalenka a fost ucis la Miami Open, unde se află și Halep
Ce jurat a câștigat prima amuletă din sezonul 13 Chefi la cuțite: „Cineva a vrut...
"Plângea acolo lângă schit". Primele imagini cu Radu Ayan, copilul de 2 ani găsit după...
Nicolae Guță, părere sinceră despre vacanțele exotice. De ce nu a mers cântărețul niciodată în...
Rose Hanbury, presupusa amantă a prințului William, rupe tăcerea pentru prima dată despre infidelitate
BANCUL ZILEI. Bulă și Bubulina dorm. Întins pe tot patul, Bulă sforăie...
Un fizician susține că Universul nu are nevoie de materie întunecată pentru a exista