OMS: Milioane de copii din întreaga lume nu au primit niciun vaccin în perioada pandemiei. Specialiștii avertizează că scăderea ratei de vaccinare poate duce la noi epidemii

OMS: Milioane de copii din întreaga lume nu au primit niciun vaccin în perioada pandemiei. Specialiștii avertizează că scăderea ratei de vaccinare poate duce la noi epidemii
Sursa foto - caracter ilustrativ: Shutterstock
Publicat: 20/07/2021, 12:31

Peste 17 milioane de copii din întreaga lume nu au primit nici măcar un vaccin în 2020, avertizează Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

De aceea, specialiștii agenției ONU pentru sănătate atrag atenția asupra faptului că scăderea ratei de vaccinare pentru diverse boli infecțioase poate genera noi probleme de sănătate publică.

Rata de vaccinare în rândul copiilor a scăzut și în România

Medicul Gindrovel Dumitra spune că și în România rata de vaccinare a copiilor a scăzut în ultima perioadă, potrivit Aleph News.

„Am avut o scădere a numarului de copii vaccinați în lunile martie, aprilie și parțial mai. Pe măsură ce în luna aprilie au apărut diverse puncte de vedere din partea OMS în care era ferm recomandată continuarea vaccinarii din programe naționale de vaccinari”, a spus Gindrovel Dumitra, președintele Grupului de Vaccinologie SNMF.

Medicul de familie Daciana Toma spune că interesul pentru vaccinare scade pe măsură ce copilul avansează în vârstă. Ea atrage atenția că părinții sunt tot mai reticenți, deși în cabinetele medicilor de familie există toate vaccinurile specifice acestor grupe de vârstă.

„Dacă până la un an facem vaccinările așa cum trebuie și respectăm calendarul de vaccinare și totul e în regulă, în momentul în care vorbim de vaccinarea de 5 ani, de 6 ani, deja totul devine mult mai dificil, părinții tind să amâne, să neglijeze aceste tipuri de vaccinări”, a explicat aceasta.

Mai mult, medicul Gindrovel Dumitra avertizează că scăderea ratei de vaccinare a copiilor riscă să ne aducă în pragul unor noi epidemii.

„Trebuie să le reamintim că vaccinurile pe care le administrăm copiilor se adresează unor boli grave: poliomielita, disteria, rujeolă, tetanusul, boli pe care într-un fel sau altul aproape le-am uitat. De ce? Tocmai datorită succesului campaniilor de vaccinare”, spune el.

ONU: Există riscul unei „catastrofe absolute” dacă nu se recuperează întârzierile în vaccinarea copiilor

Organizația Națiunilor Unite (ONU) a avertizat rececnt asupra riscului producerii unei „catastrofe absolute” în cazul în care statele lumii nu vor recupera întârzierea periculoasă a vaccinării copiilor din cauza pandemiei de COVID-19.

„În 2021, avem potenţialul să se producă o catastrofă absolută”, a avertizat la Geneva dr. Kate O’Brien, directoare a Departamentului pentru Vaccinare din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Faptul că cei mici nu au mai fost imunizați în același ritm ca până acum, dar și ridicarea restricțiilor sanitare impuse pentru limitarea răspândirii COVID-19, care i-au protejat parțial pe copii de anumite afecțiuni, își arată deja efectele.

BOMBĂ! Reacţia lui Reghe după ce a auzit despre Anamaria şi Dan Alexa
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
FOTO. Prezentatoarea de la Puterea Dragostei, în costum de baie! Cum arată trupul Cristinei Dorobanțu
„Bărbații se tem de mine pentru că sunt prea frumoasă”. Cum arată una dintre cele...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
Europa ar putea renunţa la gazul rusesc. Negocieri avansate cu alt stat în caz de...
Cea mai ieftină TESLA care poate fi cumpărată AZI, în România. Modelul american arată FABULOS
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
A treia zi de grevă la STB: Angajații și-ar putea pierde locul de muncă. Cei...
BREAKING NEWS! „Rusia va ataca Ucraina!” Când începe războiul?
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
Răzvan Dimoftache se plânge că i se dă carne de porc la masă, în penitenciar
A primit mii de dolari pentru a ieși cu el. Când a aflat cine e,...
Răsturnare șocantă de situație: Cine i-a omorât, de fapt, pe cei doi studenți de la...
Noua ordine mondială! Cine va domina totul? Va deveni cea mai mare putere a lumii
Doliu în România. Vestea cruntă a lovit la ceas de seară. S-a stins un om...
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România
Unde se află regiunea denumită "OAZA TINEREŢII", unde oamenii nu se îmbolnăvesc niciodată şi arată...