Etiopia, în conflict cu Egiptul și Sudanul din cauza unui baraj pe Nil. ONU face apel la calm

Etiopia, în conflict cu Egiptul și Sudanul din cauza unui baraj pe Nil. ONU face apel la calm
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 13/07/2021, 13:19

Etiopia se află într-un conflict diplomatic cu Sudanul și Egiptul, ca urmare a unui proiect mamut al autorităților etiopiene, privind construirea unei centrale hidroelectrice și a unui baraj pe fluviul Nil.

Autoritățile sudaneze și egiptene sunt nemulțumite de construirea barajului, temându-se că debitul și, implicit, nivelul fluviului, ar urma să scadă simțitor, fapt care ar pune în pericol cele două țări.

O reuniune a Consiliului de Securitate al ONU a fost convocată recent, la solicitarea Tunisiei, pentru a discuta această problemă, informează Radio France Internationale.

Deși Egiptul acuză Etiopia că îi amenință însăși existența, directorul Programului Națiunilor Unite pentru Mediu afirmă că se poate ajunge la un acord.

Oficialii ONU susțin că un acord între cele trei țări este posibil, însă doar dacă există încredere reciprocă.

„Se poate ajunge la un acord cu privire la GERD (Marele baraj al Renașterii). Pentru a ajunge la un acord optim, încrederea, transparența și angajamentul vor fi esențiale. Deși s-au înregistrat progrese în multe domenii în timpul negocierilor, nu s-a ajuns la un consens cu privire la unele aspecte critice, cum ar fi dispozițiile pentru gestionarea secetelor prelungite, amenajarea în amonte și în aval a GERD și un mecanism de soluționare a litigiilor”, a declarat Inger Andersen, directoarea Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEP)

Barajul, văzut ca fiind o „amenințare existențială”

Ministrul egiptean de Externe, Sameh Choukri, a declarat că barajul reprezintă „o amenințare existențială” pentru țara sa și a solicitat „un acord juridic obligatoriu”.

Acesta a adăugat că gestionarea crizei de către Uniunea Africană se află în impas, așa că autoritățile de la Cairo solicită adoptarea de către Consiliul de Securitate a unui proiect de rezoluție propus de Tunisia.

Potrivit acestuia, programul respectiv este „echilibrat și constructiv”. Obținut de AFP, acest proiect solicită soluționarea conflictului în termen de șase luni, încetarea umplerii lacului de acumulare de către Etiopia și includerea în programul Consiliului a acestui dosar restant încă din 2011.

„Dacă supraviețuirea sa este amenințată, Egiptul nu va avea de ales decât să-și apere și să-și protejeze dreptul inerent la viață garantat de lege”, a avertizat Sameh Choukri.

Ministrul de Externe al Sudanului, Mariam al-Mahdi, a declarat că și țara sa își dorește intervenția Consiliului de Securitate, cu scopul de a se ajunge la un acord obligatoriu din punct de vedere juridic. Ministrul sudanez spune că lipsa unui răspuns al ONU ar echivala cu o undă verde pentru ca Etiopia să continue umplerea rezervorului barajului.

Trimisul ONU pentru Cornul Africii, Parfait Onanga-Anyanga, a cerut „tuturor părților să abordeze această problemă în mod constructiv și să evite orice declarații care ar spori tensiunile într-o regiune care se confruntă deja cu o serie de provocări”.

„Fiecare dintre țările care împart apele Nilului au atât drepturi, cât și responsabilități, iar utilizarea și gestionarea acestei resurse naturale necesită angajamentul continuu al tuturor națiunilor implicate, cu bună credință, pentru a ajunge la un acord comun”, afirmă el.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase