ORDIN. Masca și distanța de 1,5 metri între persoane devin obligatorii în toate gările și la metrou

Redactor:
Gandul
ORDIN. Masca și distanța de 1,5 metri între persoane devin obligatorii în toate gările și la metrou

Ordinul comun al Ministerului de Interne și al Ministerului Transporturilor privind măsuri și reguli în domeniul transporturilor, pe perioada stării de alertă, pentru combaterea răspândirii noului coronavirus prevede ca purtarea măștii să fie obligatorie și în gări, pe peroane dar și la metrou.

Ordinul privind regulile în ceeea ce privește transporutul în comun a fost publicat sâmbătă în Monitorul Oficial.

Astfel, purtarea măștii nu mai este o recomandare în transportul public, ci obligație, chiar și pe peroanele gărilor.

Redăm mai jos cel mai important conținut al ordinului:

Art. 1. –Pe durata stării de alertă, operatorii economici care administrează infrastructura de transport au următoarele obligații:

  1. să ia măsurile necesare pentru asigurarea distanței de protecție între persoane, de cel puțin 1,5 m, în zonele cu risc de aglomerare din gări, autogări, porturi, locuri de îmbarcare/debarcare, terminale aeroporturi și, respectiv, stații de metrou, prin configurarea, după caz, a traseelor de deplasare a persoanelor, cât și a suprafețelor de staționare temporară în astfel de zone, cum sunt, în funcție de specificul fiecărui mod de transport: zonele de așteptare din interiorul terminalelor/stațiilor de pasageri, ghișeele de înregistrare/vânzări bilete, birourile de informații, zona de așteptare pentru efectuarea controlului de securitate, zonele de îmbarcare, zona de așteptare pentru efectuarea controlului de frontieră, zonele de ridicare a bagajelor, zonele de triaj epidemiologic la intrarea în țară;
  2. să ia măsuri pentru informarea pasagerilor, prin afișe sau mijloace de comunicare sonore sau video cu privire la măsurile de protecție sanitară;c) să efectueze dezinfecția periodică a zonelor cu risc de aglomerare din gări, autogări, porturi, locuri de îmbarcare/debarcare, terminale aeroporturi și stații de metrou, precum și a mijloacelor de transport în comun.

Ordin Privind Măsuri Și Reg… by Gandul.info on Scribd


Art. 2.–Pe durata stării de alertă, purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, este obligatorie în toate gările, autogările, porturile, locurile de îmbarcare/ debarcare, terminalele aeroporturilor și stațiile de metrou, precum și în interiorul oricărui mij oc de transport persoane.

Măsurarea temperaturii, obligatorie

Vineri seară, 22 mai, s-a publicat în Monitorul Oficial ordinul emis în baza Legii 55/2020 şi a HG 394/2020 prin care devin obligatorii două măsuri de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Astfel, ordinul comun al MS și MAI prevede obligativitatea măsurării temperaturii la intrarea în unităţile/ spațiile comerciale, precum și obligativitatea purtării măştilor de protecţie în spaţiile publice închise.

În felul acesta, prin publicarea ordinului în Monitorul Oficial, cele două măsuri de prevenție devin obligatorii și oricine le încalcă se supune rigorilor legii.

Totodată, împreună cu acest ordin s-au publicat în Monitorul Oficial și instrucţiunile generale privind aplicarea normelor şi măsurile de igienă pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus.

Cele două măsuri au fost adoptate abia acum deoarece inițial prevederea aceasta era trecută în Hotărârea de Guvern (394/2020) de luni, dar care făcea trimitere la un ordin comun al miniştrilor de Interne, respectiv Sănătate care nu exista.

În felul acesta se explică de ce, între semnarea ordinului de către Ministerul Sănătăţii (miercuri, 20 mai) și publicarea sa în Monitorul Oficial (vineri, 22 mai), au trecut mai bine de 48 de ore.

Instaurarea stării de alertă a adus încă o noutate pentru români, în sensul că toate persoanele care intră în magazine sunt scanate cu un termometru digital. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a venit cu explicații în legătură cu acest subiect care deja a început să împartă societatea civilă.

 

 

×
Misiunea SpaceX ajunge la Stația Spațială Internațională

Misiunea SpaceX ajunge la Stația Spațială Internațională

Publicată de Gandul pe Duminică, 31 mai 2020
Gândul LIVE!
Inchide