OBLIGATIVITATE. Ce prevede ordinul comun al MS și MAI despre obligativitatea purtării măștii de către elevi în timpul cursurilor de pregătire, în examenele de Bacalaureat și Evaluare Națională

Redactor:
Gandul
OBLIGATIVITATE. Ce prevede ordinul comun al MS și MAI despre obligativitatea purtării măștii de către elevi în timpul cursurilor de pregătire, în examenele de Bacalaureat și Evaluare Națională
OBLIGATIVITATE. Ce prevede ordinul comun al MS și MAI despre obligativitatea purtării măștii de către elevi în timpul cursurilor de pregătire, în examenele de Bacalaureat și Evaluare Națională

Vineri seară, 22 mai, s-a publicat în Monitorul Oficial ordinul emis în baza Legii 55/2020 şi a HG 394/2020 prin care devin obligatorii două măsuri de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Astfel, ordinul comun al MS și MAI prevede obligativitatea măsurării temperaturii la intrarea în unităţile/ spațiile comerciale, precum și obligativitatea purtării măştilor de protecţie în spaţiile publice închise.

Masca trebuie purtată în orice spațiu public închis, spații comerciale, mijloace de transport în comun și la locul de muncă, pe toată durata prezenței în aceste spații.

Categorii de persoane care pot fi exceptate

În forma finală, anumite excepții au fost modificate. În functie de evaluarea riscului, efectuată de medicul de medicina muncii al unității, pot exista unele excepții, astfel:

a) angajatul este singur în birou;

b) persoana suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare;

c) persoana desfășoară activitați fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante temperaturi ridicate, umiditate crescută, etc.);

d) prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;

e) vorbitorii în public, în spații interioare, cu condiția respectării distanței de 3 metri între aceștia și alte persoane, doar în cazul în care nu se află mai mult de 16 persoane în incintă;

f) copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

Inițial, în forma anunțată de ministrul Tătaru, aceste excepții îi viza și pe elevii, în timpul cursurilor de pregătire. Reprezentanții din Ministerul Educației ar fi atras atenția că este nevoie să fie exceptată purtarea măștii și în examenele de Bacalaureat și Evaluare Națională.

O altă modificare îi vizează pe cei care lucrează în birou. Inițial, masca nu era obligatorie dacă distanța din acel birou era de cel puțin doi metri, cu condiția aerisirii camerei la cel puțin două ore. Această excepție a fost eliminată, astfel că doar cei care sunt singuri în birou pot să stea fără mască.

În felul acesta, prin publicarea ordinului în Monitorul Oficial, cele două măsuri de prevenție devin obligatorii și oricine le încalcă se supune rigorilor legii.

Totodată, împreună cu acest ordin s-au publicat în Monitorul Oficial și instrucţiunile generale privind aplicarea normelor şi măsurile de igienă pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus.

Cele două măsuri au fost adoptate abia acum deoarece inițial prevederea aceasta era trecută în Hotărârea de Guvern (394/2020) de luni, dar care făcea trimitere la un ordin comun al miniştrilor de Interne, respectiv Sănătate care nu exista.

Utilizarea corectă a măștilor

a) Măștile sunt eficiente dacă sunt folosite în combinație cu curățarea frecventă a mâinilor cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun.

b) Înainte de a pune masca, mâinile trebuie igienizate (cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun). Masca trebuie să acopere atât gura, cât și nasul;

c) Masca trebuie schimbată o dată la 4 ore și ori de câte ori masca s-a umezit sau s-a deteriorat.

d) Masca nu se atinge în timpul purtării; în cazul atingerii măștii, mâinile trebuie igienizate (cu soluție pe bază de alcool sau cu apă și săpun).

Triajul la intrarea într-o incintă a instituțiilor și autorităților publice, operatorilor economici și profesioniștilor

Pentru personalul angajat:

(1) La intrarea într-un sediu, este obligatoriu triajul epidemiologic și dezinfectarea mâinilor.

(2) Triajul epidemiologic nu implică înregistrarea datelor cu caracter personal și constă în:

a) măsurarea temperaturii prin termometru noncontact (temperatura înregistrată nu trebuie să depășească 37,3 grade C), la care se poate adăuga marja de eroare prevăzută în prospectul dispozitivului;

b) observarea semnelor și simptomelor respiratorii (de tipul: tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată).

c) în cazul în care temperatura înregistrată depășește 37,3 grade C, se recomandă repetarea măsurării temperaturii, după o perioadă de 2-5 minute de repaus;

d) dacă se constată menținerea unei temperaturi peste 37,3 grade C sau/și prezența altor simptome respiratorii, persoana este trimisă pentru consult la medicul de familie; dacă persoana:

1. se încadrează în definiția de caz suspect COVID 19, medicul de familie îi va recomanda testarea;

2. nu se încadrează în definiția de caz suspect COVID 19, medicul de familie va orienta diagnosticul către altă afecțiune.

(3) Persoanele cu funcție de conducere din fiecare unitate (șefii de structură) au responsabilitatea de a dispune triajul observațional al angajaților din subordinea directă.

Triajul epidemiologic nu implică înregistrarea datelor cu caracter personal și constă în:

a) măsurarea temperaturii prin termometru noncontact (temperatura înregistrată nu trebuie să
depășeasca 37,3 grade C);

b) observarea semnelor și simptomelor respiratorii (de tipul: tuse frecventă, strănut frecvent,
stare generală modificată).

În cazul în care temperatura înregistrată depășește 37,3 grade C, se recomandă repetarea măsurării temperaturii, după o perioadă de 2-5 minute de repaus.

Dacă se constată menținerea unei temperaturi peste 37,3 grade C sau/și prezența altor simptome respiratorii, persoanei nu i se permite accesul în incintă.

Dacă temperatura înregistrată nu depășește 37,3 grade C, iar persoana nu prezintă alte simptome respiratorii, i se permite accesul doar însoțită de către o persoană din sediu și după înregistrarea biroului/camerei/ departamentului unde va merge.

Inchide