Premierul Orban, despre vaccinarea împotriva COVID-19: Va fi gratuită pentru toate categoriile de populație! / De ce sunt prioritizate anumite persoane

Premierul Orban, despre vaccinarea împotriva COVID-19: Va fi gratuită pentru toate categoriile de populație! / De ce sunt prioritizate anumite persoane
Premierul Orban, despre vaccinarea împotriva COVID-19: Va fi gratuită pentru toate categoriile de populație! / De ce sunt prioritizate anumite persoane / Sursă FOTO: Eduard Vînătoru - Mediafax Foto
Publicat: 19/11/2020, 08:51

Prim-ministrul Ludovic Orban a susținut că vaccinarea împotriva coronavirusului va fi gratuită în România, punctând faptul că nu există prioritate pentru miniștri, secretari de stat și funcționari, așa cum se vehiculase.

Ludovic Orban a negat în cursul serii de miercuri, 18 noiembrie, în cadrul unei emisiuni marca România TV că miniștrii, secretarii și funcționarii ar fi pe lista de priorități în ceea ce privește vaccinarea împotriva COVID-19.

Orban: „Nu există prioritate pentru miniştri, secretari de stat, funcţionari”

„A fost o adresă de la Ministerul Sănătăţii, s-a încercat o catagrafiere, să se facă o evaluare privitor la rata de acceptare a vaccinului. Nu există prioritate pentru miniştri, secretari de stat, funcţionari. Există o prioritizare care este făcută pe baza recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, pe baza recomandărilor venite de la nivel european”, a precizat premierul.

De asemenea, acesta a anunțat că „este posibil să sosească primele cantităţi şi în decembrie”.

Totodată, Ludovic Orban a explicat faptul că primii în ordinea priorităţilor sunt cadrele medicale, urmate de persoanele „vulnerabile” – cele în vârstă, care au alte boli, apoi angajaţii din zone considerate „critice, esenţiale”, cum ar fi sectoare de asigurare cu apă, energie. Premierul a punctat faptul că s-a stabilit acest lucru deoarece toată cantitatea de vaccin va fi primită în mai multe loturi.

„Vaccinarea nu este obligatorie, dar vaccinarea este gratuită. Statul va achiziţiona toate dozele de vaccin şi vaccinarea va fi gratuită pentru toate categoriile de populaţie”, a punctat Orban.

„Dacă v-as spune că suntem pregătiţi, v-aş minţi”

„Dacă v-as spune că suntem pregătiţi, v-aş minţi, ne pregătim. Aşa cum se pregăteşte fiecare ţară. Nicio ţară nu este pregătită în momentul de faţă. Noi trebuie să facem în interval de aproximativ o lună toate pregătirile necesare”, a mai adăugat acesta.

Premierul a anunțat că începând de joi, 19 noiembrie, Comitetul naţional de conducere a campaniei de vaccinare va intra în acțiune, precizând că, în ceea ce priveşte achiziţiile pentru campania de vaccinare, „sunt preţuri cunoscute, se ştie foarte clar ce trebuie achiziţionat”.