Prețul vaccinării anti-COVID. Suma care se plătește pentru fiecare român în parte

Prețul vaccinării anti-COVID. Suma care se plătește pentru fiecare român în parte
Prețul vaccinării anti-COVID. Suma care se plătește pentru fiecare român în parte / Foto: Pixabay.com
Publicat: 18/01/2021, 10:41

România plătește aproximativ 280 de lei pentru vaccinarea fiecărui român.

Dacă s-ar vaccina toți cei 10 milioane de români, așa cum ar dori premierul Florin Cîțu, suma totală ar ajunge la jumătate de miliard de euro, până în toamnă. Totuși, costurile vaccinului sunt mult mai mici față de cele generate de tratarea celor infectați cu coronavirus!

Statul achită 15 euro pentru fiecare doză de vaccin Pfizer, informează antena3.ro.

Un român are nevoie de două doze, deci vorbim de 30 de euro, adică undeva la 150 de lei.

Se adaugă și cheltuielile cu personalul medical

La această sumă se adaugă cheltuielile cu cadrele medicale. Într-o oră, aceștia sunt plătiți cu 90 de lei pentru vaccinarea pacienților, asistenții medicali cu 45 de lei, iar registratorii cu 25 de lei. Ținând cont că, în același interval de timp, sunt vaccinați 5 pacienți, rezultă că încă 32 de lei se adaugă la imunizarea fiecărui român în parte.

Costul generat de transportul și stocarea vaccinului ajunge la 20 de euro pentru fiecare pacienti, contravaloarea a 100 de lei.

În urma unui calcul simplu, analiștii au ajuns la suma de 282 de lei, mult mai mică decât cea pentru internarea unui pacient infectat cu COVID.

Vaccinarea anti-COVID, oprită în România, luni dimineață. STS: “Platforma informatică nu este disponibilă!”

Vaccinarea anti-COVID este oprită în România, luni dimineață, din cauza faptului că platforma pentru programare nu funcționează. Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a precizat că sunt probleme tehnice, dar că se lucrează pentru remedierea lor.

Cine încearcă să intre pe secțiunea de programare sau de conectare este retrimis pe pagina principală a platformei. Potrivit România TV, persoanele prezente pentru vaccinarea anti-COVID la Institutul “Marius Nasta” din București și la punctul de la Spitalul Alexandru Obregia sunt cu nervii la pământ, din cauză că procedura întârzie.

“Precizăm că platforma informatică nu este disponibilă în urma unor probleme tehnice apărute în această dimineață. Echipa de dezvoltare a platformei lucrează în acest moment astfel încât cei care doresc să se vaccineze să se poată înscrie în cel mai scurt timp posibil. Vom reveni cu informații de îndată ce platforma va fi disponibilă pentru public”, a fost primul anunț făcut de STS.

Mihai Georgescu
Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții de presă românești și din Europa. Scrie la citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase