Prima ţară din Europa care va începe imunizarea cu a patra doză de vaccin anti-COVID

Prima ţară din Europa care va începe imunizarea cu a patra doză de vaccin anti-COVID
Publicat: 13/01/2022, 14:50
Actualizat: 13/01/2022, 14:53

Din cauza unei creșteri a numărului de infecții cu varianta Omicron, autoritățile din Danemarca au decis ca cetățenii vulnerabili să primească a patra doză de vaccin anti-COVID.

Măsura vine după ce parlamentarii au convenit să reducă restricțiile, care includ redeschiderea cinematografelor și a localurilor de muzică, deoarece numărul de persoane care au avut nevoie de spitalizare și cel al deceselor s-au stabilizat, în ciuda creșterii numărului de cazuri.

„Cu cât infecția este mai răspândită în societate, cu atât este mai mare riscul ca infecția să ajungă la cei mai vulnerabili.

Am luat decizia să oferim a patra doză de vaccin anti-Covid celor mai vulnerabili cetățeni”, a spus ministrul sănătății danez, scrie Reuters.

Agenția de Reglementare a Medicamentelor a UE și-a exprimat îndoielile cu privire la necesitatea unei a patra doze și a precizat că nu există, în acest moment, date care să susțină această abordare.

Ungaria este o altă țară europeană care a sugerat posibilitatea vaccinării cu a patra doză. În afara Europei, Chile și Israel au început deja vaccinarea cu a patra doză.

Danemarca se confruntă cu un val de infectări care depășește 20.000 de cazuri pe zi, însă internările în spital și numărul deceselor s-au stabilizat la niveluri sub cele observate în urmă cu un an.

A patra doză de vaccin va fi distribuită celor mai vulnerabili cetățeni ai țării în cursul acestei săptămâni. Autoritățile din domeniul sănătății iau în considerare, de asemenea, să ofere o a patra injecție bătrânilor și persoanelor din căminele de bătrâni.

Datele principalei autorități sanitare daneze, Statens Serum Institut, arată că nevaccinații au un risc de 5-6 ori mai mare de a ajunge în spital din cauza Covid-19 decât cei vaccinați.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase