Doctorul Adrian Marinescu, precizări importante legate de anticorpii dozei a treia pentru Omicron. De ce este pusă la îndoială doza a patra de vaccin

Doctorul Adrian Marinescu, precizări importante legate de anticorpii dozei a treia pentru Omicron. De ce este pusă la îndoială doza a patra de vaccin
Dr. Adrian Marinescu | Foto - GÂNDUL

În timp ce în unele țări a început deja vaccinarea cu doza a 4-a anti-COVID, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) și-a exprimat public îndoielile legate de eficacitatea acesteia pentru varianta Omicron, arătând că nu există date în susținerea acestei abordări. Marco Cavalieri, șeful Strategiei Vaccinurilor al EMA, a atenționat chiar că, ”în timp ce utilizarea unei doze suplimentare poate face parte din planurile de urgență, vaccinările repetate la intervale scurte de timp nu ar reprezenta o strategie durabilă pe termen lung”, existând riscul de a supraîncărca sistemul imunitar și de a duce la oboseală.

Legat de discuțiile recente privind doza a 3-a și doza a 4-a la interval mai scurt de 9 luni, dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Național de Boli Infecțioase ”Matei Balș”, aduce, pentru Gândul, precizări importante legate de anticorpii realizați în urma dozei a 3-a și eficiența lor față de Omicron, precum și față de îndoiala referitoare la doza a 4-a de vaccin.

Cât de eficienți mai sunt anticorpii neutralizanți față de Omicron

Având mutații la nivelul proteinei Spike, varianta Omicron demonstrează că vaccinurile actuale și partea de medicație cu antiviralele din valul 4 au eficiență mai redusă.

Marea problemă la Omicron este că are mutații la nivelul proteinei Spike, ceea ce înseamnă că vaccinurile actuale și partea de medicație cu antiviralele din Valul 4 au eficiență mai redusă. Când se măsoară anticorpii neutralizanți, e foarte important de găsit o metodă cantitativă, aceasta este cea mai importantă. Nu interesează valoarea, ci cantitatea exactă a acestora și componenta la nivelul de referință. Neutralizanții se refereau la varianta Delta sau la variantele dinaintea ei”, precizează dr. Adrian Marinescu.

Întrebat de ce este nevoie de booster dacă vaccinurile nu acoperă, ca eficiență, varianta Omicron, medicul a explicat, pentru Gândul, că acesta are, totuși un rol, dar că aceasta nu exclude nevoia de realizare a unui update al vaccinului actual pentru varianta Omicron.

Legat de booster (doza a 3-a) răspunsul imun potențat mă asigură – cât de cât – că printre anticorpi crește și numărul celor care sunt pentru protecție în raport cu Omicron. Sigur că ultimele declarații ale OMS trebuie nuanțate. În mod normal, ne trebuie un vaccin nou, adaptat pe Omicron. Dacă sunt țări unde deja multă lume a făcut doza a 3-a, se pune problema că nu e cazul să faci doza a 4-a din moment ce nu ai un update al vaccinului, iar discuția cu reducerea timpului de vaccinare la 4 luni nu înseamnă că va acoperi și Omicron. La gripă e la fel, chiar dacă se face vaccinul, unii dintre cei vaccinați fac și boala în formă ușoară sau asimptomatică.

Noile antivirale trebuie administrate sub supraveghere medicală

În legătură cu antiviralele despre care s-a tot scris și vorbit în mass-media că au avut eficiență pentru unii dintre cei care s-au infectat cu SARS-CoV-2 – unii tratându-se cu Arbidol, alții chiar și cu Tamiflu (folosit în tratamentul gripei), Remdesivir sau alte antivirale care până acum, în practică, și-au dovedit eficacitatea -, directorul medical de la Institutul ”Matei Balș” arată că aici se poate discuta mult pe aspecte care țin atât de partea teoretică, cât și de cea practică.

“Teoretic, da, la începutul pandemiei s-au folosit tot felul de antivirale, inclusiv Tamiflu și Arbidol, s-a demonstrat că Arbidol e mai eficient, la Remdesivir, părerile au fost împărțite. Sunt multe discuții. Unele și-au demonstrat gradul de eficiență, altele mai puțin. De aceea, în ce privește noile antivirale apărute, studiile ne spun că pacientul trebuie monitorizat. Le dai sub supraveghere medicală, fie că e vorba de spital, fie că e vorba de medicul de familie, pentru că ele sunt toxice și pot crea alte probleme”, explică dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului ”Matei Balș”.


Citește și:

Medicul Adrian Marinescu avertizează: „Poți să ai COVID, chiar dacă testul a ieșit negativ”

Dr. Adrian Marinescu, optimist în legătură cu pandemia: „Cred că sărbătorile din această iarnă vor fi liniştite”

Dr. Adrian Marinescu, despre Omicron după sărbători în România: „Putem vorbi deja de un nou val. Trebuie să fim mai echilibraţi”

Adina Anghelescu
Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Cel mai căutat fugar american, prins în Piața Sf. Petru din Vatican