Raed Arafat, despre regulile de Revelion: „Regula orei 23.00 rămâne valabilă! / Se poate dansa în casă, dar în restaurante nu este permis”

Raed Arafat, despre regulile de Revelion: „Regula orei 23.00 rămâne valabilă! / Se poate dansa în casă, dar în restaurante nu este permis”
Raed Arafat, despre regulile de Revelion: „Regula orei 23.00 rămâne valabilă! / Se poate dansa în casă, dar în restaurante nu este permis”/ Sursă FOTO: Andreea Alexandru - Mediafax Foto
Publicat: 31/12/2020, 07:44

Șeful DSU a răspuns celor mai importante întrebări referitor la cum ne putem petrece Revelionul în pandemie.

Raed Arafat a vorbit despre regulile care trebuie respectate. Acesta a răspuns întrebărilor Cătălinei Porumbel la Antena 3.

Am voie să petrec cu toată familia şi prietenii acasă, în noaptea de Revelion?

Raed Arafat: „În casă nu există şi nici nu au existat reguli care să impună un anumit număr de persoane. Nu putem să impunem acest lucru în casele oamenilor. Recomandarea în interiorul casei este să sărbătorească în familie restrânsă, fără să primească persoane care nu stau în casa respectivă. În cazul în care primesc persoane, trebuie să aplice toate măsurile de siguranţă, inclusiv aerisirea, inclusiv purtarea măştii. De party-uri, petreceri, în apartamente, în case, în spaţiul lor privat, nimeni nu poate să intre peste ei acolo, dar asta înseamnă asumarea unui risc major. Când sunt persoane din mai multe familii care se întâlnesc acolo, riscul de transmitere este unul foarte serios”

Pot să ies pe stradă, la ora 24, pentru a marca momentul trecerii în Noul An?

Raed Arafat: „Regula orei 23.00 este valabilă. După ora 23 se iese doar cu declaraţie pe proprie răspundere, pentru motivele care există în regulamentele din hotărârea de guvern. Dacă cineva stă în casă şi iese în faţa casei, nu cred că o să-l oprească cineva. Dacă se transformă într-o petrecere în stradă a mai multor oameni, normal că este încălcarea regulilor. Ieşirea în faţa casei să te uiţi la focurile de artificii, nu cred că o să spună cineva ceva. Dar ieşirea de a face o petrecere în stradă cu toată lumea nu este permisă.

Cea mai bună soluţie este, în acest an să acceptăm să privim focurile de artificii din apartament, din casă, de pe geam, de pe balcon şi să evităm ieşirea şi interacţiunea cu alte persoane cu care nu stăm împreună. Regula orei 23 nu se va schimba.”

În hoteluri şi restaurante, este permisă participarea la cina festivă după ora 23?

Raed Arafat: „Evenimentele private sunt interzise acolo, iar cinele festive în hoteluri după ora 23… se spune clar că nu mai ai astfel de activităţi. Chiar dacă se organizează în restaurantul hotelului, nu vor putea organiza pentru toţi care stau în hotel, pentru că ai reguli foarte stricte după incidenţă. După ora 23, lumea dacă mai vrea să servească ceva să o facă în cameră. Inclusiv în hotelurile aglomerate, cu mulţi turişti, servirea mesei trebuie să se facă prin a trimite masa în cameră şi nu la comun în interiorul restaurantelor.

Mesele festive în hoteluri, în spaţiile publice vor fi în atenţia noastră toată noaptea de Anul Nou. Ministerul de Interne a derulat o acţiune preventivă în care a mers la 25.000 de agenţi economici care au potenţial de a organiza mese festive şi a prelucrat cu ei care sunt regulile, pe semnătură. Intenţia nu este de a amenda sau de a strica o petrecere. A fost ceva preventiv, de a anunţa toate restaurantele, cluburile, hotelurile, care sunt regulile.

Colegii de la jandarmerie şi poliţie au făcut acest lucru, au intrat în toate hotelurile şi localurile care pot organiza aşa ceva şi au prelucrat aceste aspecte. Sperăm să fie respectat tot. Dacă se încalcă regulile de Revelion, forţele de ordine sunt obligate să ia măsuri”

Este permis dansul la mesele festive de Revelion din hoteluri şi restaurante?

Raed Arafat: „În casă, în apartamentul lor, da, pot dansa, dar în restaurante sau în zonele de servit masa, acest lucru nu este binevenit deloc. Nu este controlabil şi nu ai cum să te asiguri că cei care dansează sunt din aceeaşi familie. Astfel de evenimente nu sunt permise la acest moment”

Pot să petrec cu prietenii mei în camera de hotel?

Raed Arafat: „Camerele de hotel sunt foarte mici. Nu ştiu ce poţi să petreci acolo. Este riscul ca persoane care nu stau de regulă împreună dar petrec în camera de hotel, dacă unul este pozitiv îi poate infecta şi pe ceilalţi. Recomandarea este NU! Dacă nimeni nu te vede, poate oricine să o facă, dar nu este recomandat, nu este bine pentru ei”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Prețul petrolului și al aurului a crescut după loviturile asupra Iranului