REACȚIE. Ce surpriză poți avea atunci când ți se măsoară temperatura în spațiile publice

REACȚIE. Ce surpriză poți avea atunci când ți se măsoară temperatura în spațiile publice
PANDEMIE. Angajatorii riscă amenzi de sute de mii de euro dacă iau temperatura angajaţilor / Sursă FOTO: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 19/05/2020, 09:06

O măsură de prevenție luată de autoritățile române în cotnextul pandemiei de coronavirus este măsrarea temperaturii tururor persoanelor care intră în anumite spații publice. Însă un bărbat a avut o surpriză de zile mari când valoarea indicată de termometru arăta că ar fi în șoc hipotermic sau chiar decedat. Acesta a avut o reacție pe măsură: „Înseamnă că sunt mort”.

Unele termometru folosite în spațiile publice indică valori fantasmagorice: 30 sau 34 de grade Celsius, care par normale celor care o măsoară.

Astfel, un client al unui spațiu comercial din România a descoperit că are o temperatură aproape imposibilă sau fatală, relatează stirileprotv.ro.

Reacție: „Asta înseamnă că sunt mort”

„Paznic: Bună ziua! 29,5.

Client: 29 cu 5? Păi nu e foarte mică? Asta înseamnă că sunt mort.

Paznic: Dacă dumneata te simți bine, nu e nicio problemă.”

Nimic nu pare în neregulă pentru paznicul care are însărcinarea de a măsura temperatura clienților. La a doua încercare, termometru arată tot o valoarea controversată – 31 de grade Celsius.

O nouă încercare, într-un alt spațiu comercial, relevă valori cât de cât mai aproape de normal, dar nu în totalitate – 35 cu 2. Și în cazul acesta personalul de la pază este convins că persoana căreia i-a măsurat temperatura este sănătoasă, deși termometrul indică o asemenea valoare.

Însă doctorul Sandra Alexiu a explicat că măsurarea temperaturilor la intrarea în unele spații publice nu se face cu termometre medicale.

„Dacă luăm cu un termometru care măsoară mucoasele, avem șanse să obținem o valoare mai apropiată de adevăr”, a precizat aceasta.

Chiar și în cazul termometrelor care măsoară temperatura la nivelul frunții sau al gâtului pot apărea variații fiziologice. Însă, chiar dacă într-adevăr contează locul în care este măsurată, dar și instrumentul, totuși un termometru funcțional nu ar trebui să arată căo persoană este bolnavă, deși nu este.

„În unele situații, temperatura poate crește cu câteva zecimi de grad. Așa se întâmplă, de exemplu, imediat după ovulație sau în timpul menstruației sau după ce mâncăm sau după efectuarea unui efort fizic imediat”, a explicat doctorul Sandra Alexiu.

Ce se întâmplă dacă ți se ia temperatura de mai multe ori într-o zi

Anumiți oameni se întreabă dacă cineva poate păți ceva dacă i se ia temperatura de mai multe ori într-o zi. Termometrele digitale, care funcționează cu raze infraroșii, nu pătrund mai departe de piele și nici nu stochează informație, astfel că nu sunt nocive.

Intrarea în starea de alertă a adus încă o noutate pentru români. Toate persoanele care merg în marile magazine din țară sunt scanate cu un termometru digital. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a venit cu explicații în legătură cu acest subiect care deja a început să împartă societatea civilă.

Au sau nu dreptul marii retaileri să-i scaneze pe cumpărători? Nelu Tătaru spune că nici măcar nu este alegerea firmelor, aici fiind vorba despre o recomandare dată de autorități!

„Trebuie să înțelegem un lucru. Acel termometru digital îl putem folosi și noi acasă. Este un termometru pe care îl poate folosi toată lumea. Noi am recomandat să se ia temperatura, să fie un minim triaj epidemiologic”, a precizat ministrul Sănătății.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
BREAKING NEWS. Nicoleta Luciu va părăsi domiciliul conjugal și pleacă din România cu copiii
FOTO. Imagini incendiare cu Denise, iubita fiului lui Cristi Borcea! Cât de bine arată tânăra
VIDEO "O bag în cimitir, îi dau foc la casă". O femeie a oprit un...
Persoanele cele mai fascinante au această grupă de sânge. Ce spune despre tine grupa de...
Adrian a pariat pe o afacere cu cireşe şi speră la un profit frumos. Va...
Manchester City s-a calificat în finala Champions League. Finala va avea loc pe 10 iunie,...
UniCredit Leasing vinde un BMW X1 din 2017. SUV-ul se apropie de 180.000 de km
Rusalii 2023. Ce se face și ce nu se face în prima zi de Rusalii?...
Cauza decesului lui Cristian, românul care s-a stins din viață dramatic la doar 39 de...
BANCUL ZILEI. Bulă: Ospătar, ăsta e cotlet de miel sau de porc?
Austria produce încă un mare scandal la graniţele Europei, blocând circulaţia camioanelor pe continent. România...
1.160 de lei amendă pentru șoferii care nu respectă această regulă. Mii de români nu...
GREȘEALA făcută de toți BĂRBAȚII când URINEAZĂ! Este GREȘIT SĂ...
Motivul pentru care băieții răi din filmele de la Hollywood nu folosesc iPhone
Șoc total în MUZICA POPULARĂ! Anunțul momentului despre celebra cântăreață Niculina Stoican
Ziua în care ni se șterg păcatele. Duhul Sfânt se pogoară din cer
Cât fac 9X9? O fetiță a ȘOCAT toată școală cu răspunsul ei! Vezi ce a...
Te cunosc de undeva! 3 iunie 2023. Ținuta purtată de Andreea Bălan a surprins pe...