REGULI. Accesul pe plaje, permis numai cu păstrarea distanței fizice de doi metri între clienții din familii diferite. Ce măsuri trebuie să ia administratorii

REGULI. Accesul pe plaje, permis numai cu păstrarea distanței fizice de doi metri între clienții din familii diferite. Ce măsuri trebuie să ia administratorii
Administratorii plajelor trebuie să asigure șezlonguri, iar între cele folosite de familii diferite trebuie să fie o distanță de doi metri, în orice direcție / Alexandra Pandrea - Gândul
Publicat: 30/05/2020, 12:33
Actualizat: 30/05/2020, 19:05

Administratorii plajelor sunt obligați să asigure șezlonguri pentru fiecare persoană, cu o distanță de doi metri în orice direcție între cele utilizate de familii diferite, și trebuie să colaboreze cu forțele de ordine pentru evitarea aglomerărilor. În cazul plajelor neamenajate, administrația locală este obligată să impună toate regulile de distanțare fizică.

Măsurile obligatorii pentru operarea plajelor, permisă începând din 1 iunie, sunt incluse în Ordinul comun pentru aprobarea Normei privind stabilirea măsurilor specifice de prevenire a răspândirii visurului SARS-CoV-2 pentru activitățile de operare a plajelor turistice, semnat de ministrul Sănătății, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri și ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, publicat în Monitorul Oficial sâmbătă, cu două zile înainte de intrarea în vigoare a noii etape de relaxare a măsurilor în starea de alertă

Redeschiderea plajelor a fost anunțată, joi, de președintele Klaus Iohannis, alături de alte decizii de relaxare a măsurilor restrictive privind terasele, competițiile sportive, spectacolele.

Ulterior, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a propus o serie de măsuri  în mai multe domenii, modificări care au fost incluse în Anexa 3 a HG 394/2020 prin care s-a instituit starea de alertă. Măsurile vizează desfășurarea competițiilor sportive, a spectacolelor, dar și folosirea plajelor.

Tot sâmbătă a fost publicat și ordinul care reglementează obligațiile operatorilor economici pentru redeschiderea teraselor, tot începând cu data de 1 iunie.

Ministerul Economiei a anunțat sâmbătă, după publicarea celor două ordine comune, pentru redeschiderea teraselor și a plajelor, că, „dacă situația epidemiologică o va permite, măsurile de siguranță sanitară adoptate prin cele două acte normative vor fi evaluate și, în perspectiva repornirii graduale a activităților din domeniul turismului, respectiv pentru  a doua fază prevăzută pe data de 15 iunie, vor fi avute în vedere și alte relaxări ale restricțiilor”.

Reguli pentru protejarea clienților

Administratorii plajelor trebuie să mențină o distanță de cel puțin doi metri între șezlonguri și între persoane, inclusiv angajați. Excepție fac doar membrii aceleiași familii sau dacă este nevoie de mai multe persoane pentru manipularea în siguranță a unor echipamente.

Pentru evitarea depășirii capacității și formării aglomerărilor, accesul se face controlat și cu colaborarea forțelor de ordine pentru redirecționarea sau devierea vehiculelor sau persoanelor.

La intrarea pe plajă, concesionarul are obligația de face un triaj observațional al clienților, iar celor cu semne vizibile de infecție respiratorie nu li se va permite accesul.

Clienții și angajații sunt îndrumați să poarte masca de protecție ori de câte ori nu se poate respecta distanța fizică de minimum doi metri.

Trebuie asigurare culoare unidirecționale, separate, de acces și ieșire de pe plajă, iar la intrare trebuie montate bariere fizice.

Personalul trebuie să poarte mască de protecție, iar servirea clienților se va face exlusiv de acesta. Trebuie evitată, pe cât posibil, servirea de produse și băuturi neamabalate individual.

Șezlongurile, umbrelele, toate echipamentele și obiectele folosite pentru servire, trebuie dezinfectate, la fel și toaletele de pe plajă, unde trebuie puse la dispoziție produse dezinfectante.

Nu sunt permise activități sportive sau de agrement decât în spații special amenajate cu acest scop, cu limitarea numărului de persoane care nu aparțin aceleiași familii.

În cazul plajelor neconcesionate, administrația publică locală va răspunde de menținerea regulilor de distanțare fizică și evitarea formării de aglomerări.

Conform ordinului comun, în situația în care într-o localitate evoluează focare extinse cu virusul SARS-CoV-2, se suspendă activitățile de operare a plajelor turistice.

Conform informării de vineri a Grupului de Comunicare Strategică, pe teritoriul României au fost înregistrate 18.982 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID-19, dintre care 12.829 sunt pacienți vindecați și externați.

Consultant în turism: „Măsurile de distanțare între șezlonguri nu mi se par exagerate”

Redeschiderea plajelor din România vine în contextul în care turismul intern a fost afectat de măsurile luate de autorități pentu limitarea răspândirii noului coronavirus și după ce alte țări din regiune au permis operarea acestora, pentru a revitaliza sectorul economic.

De amintit că, potrivit analizei Băncii Naționale a României privind impactul pandemiei asupra economiei, „o eventuală reorientare a turiștilor dinspre destinații externe (percepute drept prea riscante și/sau prea scumpe) către cele interne ar putea contribui la atenuarea efectelor negative”.

„Măsurile de distanțare între șezlonguri nu mi se par exagerate. Doi metri între șezlonguri aparținând unor familii diferite mi se pare o distanță de bun simț. De exemplu, în Grecia distanța este de 4 metri între două umbrele și de 1,5 metri între șezlonguri. Și așa cum a declarant premierul Ludovic Orban, o să existe, ca întotdeauna, și spații pentru cei care folosesc cearșaful sau pătura. Altfel putea fi considerat un abuz, o încălcare a drepturilor omului. Nu poți obliga turiștii să stea doar pe șezlong. Fiecare spațiu de plajă concesionat oferă loc pentru turiștii care vor să stea pe propriile cearșafuri”, este de părere consultantul în turism Traian Bădulescu.

Potrivit informațiilor pe care le are, tarifele pentru șezlonguri în niciun caz nu vor crește față de anii precedenți. „Pe de altă parte, din ce în ce mai mulți români preferă să închirieze șezlonguri timp de o zi, atunci când fac plajă”, a spus expertul în turism.

Peste 500 de plaje din Grecia au fost redeschise acum două săptămâni, în condiţiile în care ţara încearcă să găsească un echilibru între asigurarea măsurilor de protecţie faţă de pandemia de COVID-19 şi revitalizarea sectorului turistic de care depinde în mare măsură economia greacă.

Autorităţile au impus respectarea măsurilor de distanţare fizică pe plajă, noile norme precizând şi distanţa minimă dintre umbrele. Pe o suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi va fi permis accesul al cel mult 40 de persoane, iar între tijele umbrelelor trebuie să fie cel puţin patru metri.

Documentul integral:

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trei turiști s-au pozat goi pe una dintre cele mai importante atracții din Namibia