Românii cu vârsta peste 65 de ani nu vor fi vaccinați cu AstraZeneca! Care este limita de vârstă și la ce interval se face rapelul

Românii cu vârsta peste 65 de ani nu vor fi vaccinați cu AstraZeneca! Care este limita de vârstă și la ce interval se face rapelul
Vaccin anti-Covid dezvoltat de AstraZeneca / Sursă FOTO: Shutterstock
Publicat: 05/02/2021, 00:43
Actualizat: 05/02/2021, 10:14

Reprezentanții Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) au oferit detalii despre vaccinul anti-Covid, care va veni și în România. Astfel, au fost precizate vârstele persoanelor care vor fi imunizate cu acest ser, dar și intervalul recomandat pentru rapel.

În urma recomandărilor transmise de Ministerul Sănătății, Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România, precum și de Grupul Științific din CNCAV, ținând cont și de studiile disponibile până la momentul autorizării condiționate de punere pe piață, în România, vaccinarea împotriva COVID-19 cu vaccinul AstraZeneca este recomandată pentru grupa de vârstă 18-55 de ani”, a anunțat CNCAV.

Reprezentanții CNCAV au precizat că există ”posibilitatea creșterii acestui interval, în funcție de apariția noilor date științifice” și că ”intervalul de timp recomandat între cele două doze este de 8 săptămâni”.

Vor fi 180 de cabinete de vaccinare la nivel național, unde se va administra serul AstraZeneca

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, declara – miercuri – că în cursul acestei săptămâni se va stabili intervalul de vârstă pentru administrarea vaccinului AstraZeneca.

El a mai spus că vor fi 180 de cabinete de vaccinare la nivel național, unde se va administra serul AstraZeneca, și că în luna februarie România va primi aproape 800.000 de doze.

Pentru luna februarie avem alocate aproximativ 800.000 de doze și diferența până la 1.300.000, în luna martie”, a spus Valeriu Gheorghiță la B1TV.

Vaccinul AstraZeneca poate fi administrat adulților cu vârsta peste 18 ani

Potrivit Agenției Europene a Medicamentului (EMA), care a aprobat pe 29 ianuarie vaccinul AstraZeneca, acesta poate fi administrat adulților cu vârsta peste 18 ani.

Însă, mai multe state membre au anunțat că nu intenționează să vaccineze persoanele de peste 65 de ani cu AstraZeneca, invocând datele insuficiente ale eficienței acestuia în rândul vârstnicilor.

Prima decizie a fost luată de Germania, pe 28 ianuarie, care a fost urmată de Austria, dar și de Franța și Suedia.

Italia a mers mai departe și a decis să nu administreze acest vaccin persoanelor de peste 55 de ani.

Și Elveția a decis să nu autorizeze, momentan, vaccinul AstraZeneca din cauza „datelor insuficiente” privind siguranța și eficiența serului.

Vaccinul AstraZeneca are o eficacitate de 66,7% împotriva bolii simptomatice, începând din săptămâna a doua după rapel, conform cercetătorilor de la Universitatea din Oxford.

Compania AstraZeneca a enervat Uniunea Europeană

În acest timp, compania britanico-suedeză AstraZeneca a provocat furia Uniunii Europene, după ce a anunțat că vor fi întârzieri în livrarea vaccinurilor promise.

Autorităţile europene, care suspectează că ar fi favorizată Marea Britanie, au publicat contractul semnat cu această firmă pentru a-i reaminti angajamentul său de a produce 300 de milioane de doze de vaccin, „fără a obţine profit sau a suferi pierderi”.

Autoritățile de reglementare belgiene au lansat o investigație asupra companiei farmaceutice AstraZeneca

UE dorește să știe dacă dozele produse pe teritoriul său au fost deviate în Regatul Unit. Autoritățile de reglementare belgiene au lansat o investigație asupra companiei farmaceutice AstraZeneca, în apropiere de Bruxelles, la cererea Comisiei Europene.

O primă vizită a oficialilor de la agenția federală belgiană pentru medicamente a fost finalizată, miercuri, a declarat ministerul Sănătății din Belgia.

Probele și înregistrările au fost preluate de la uzină și se preconizează o inspecție suplimentară a instalației în zilele următoare.

Vaccinarea în România: Peste 600.000 de persoane vaccinate de la debutul campaniei

Aproape 630.000 de persoane au fost vaccinate în România de la începutul campaniei de imunizare. Potrivit CNCAV, 622.836 de persoane au primit vaccinul Pfizer, iar 6.443 vaccinul Moderna.

Conform datelor transmise de CNCAV, au fost administrate, în ultimele 24 de ore, 22.593 de vaccinuri împotriva COVID-19. 16.150 sunt vaccinuri Pfizer, iar 6.443 Moderna.

9.103 dintre acestea sunt la prima doză, iar 13.490 persoane la a doua.

În total, de la începutul campaniei de vaccinare, 629.279 de persoane au fost vaccinate, din care 463.763 cu o doză și 165.516 cu două doze.

Număr total de reacții adverse înregistrate în ultimele 24 de ore este de 84. În total, de la începutul campaniei de vaccinare, au fost 2.114 de reacții adverse, iar opt reacții adverse sunt în curs de investigare.

Criză de doze anti-COVID la Galați. Zeci de persoane, reprogramate pentru vaccinare

Zeci de gălățeni care ar fi trebuit, joi, să fie vaccinați anti-COVID au fost reprogramați, din cauza că nu mai erau doze disponibile.

Coordonatorii centrelor de imunizare de la Sala Sporturilor și de la patinoar au fost nevoiți să reprogrameze mai multe persoane pentru că nu au mai avut cu ce să le vaccineze. Acestea au fost anunțate telefonic miercuri să nu se mai prezinte joi pentru imunizare.

De la debutul campaniei de imunizare, la Galaţi au fost administate peste 14.771 de doze, iar 3.137 de gălăţeni au primit şi rapelul.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de aproape 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Explozie la rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu de Intervenție. Care este cauza incendiului
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Veste ȘOC pe piața mașinilor electrice. Chinezii au lansat mașina care bate TESLA! - GALERIE...
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
RUSIA, în lacrimi! A MURIT împușcat de 3 ori! S-a încercat imposibilul
Omenirea, speriată cu strategii pentru o nouă pandemie. Ce s-a întâmplat la Geneva
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Marina Voica, povestea unei vieți ca un Tango la ceas de seară | EXCLUSIV la...