Șefi de laborator din Craiova, vizați de procurori: Refuzau probele DSP și prelucrau testele COVID-19 pentru românii care plecau în vacanță

Șefi de laborator din Craiova, vizați de procurori: Refuzau probele DSP și prelucrau testele COVID-19 pentru românii care plecau în vacanță
Aparat Real Time – PCR / Caracter ilustrativ - Sursa: sphd.ro
Publicat: 24/08/2020, 11:56

Procurorii craioveni au declanșat un dosar penal, in rem, după ce mai mulți șefi de laborator din spitale din Craiova dotate cu aparate PCR ar fi prelucrat teste pentru cei care plecau în vacanță, în detrimentul celor colectate de specialiștii DSP, afectând astfel cursul anchetelor epidemiologice.

Mai mulți funcționari publici, angajați în funcții de șefi de laborator de la Spitalul de Spitalului de Boli Infecţioase Victor Babeş Craiova, respectiv Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă nr.1 Craiova, au refuzat să primească pentru testare toate probele recoltate de către D.S.P. Dolj în urma constatării unor cazuri de infectare cu COVID-19 și efectuau de fapt teste pentru persoanele care voiau să meargă în vacanță în zone în care era obligatorie prezentarea la intrarea în țară a unui rezultat negativ al unui test PCR, susțin Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova.

Potrivit procurorilor, prin acțiunile lor, acești funcționari au determinat întârzierea în luarea unor măsuri de prevenire sau combatere a infectărilor în locaţiile identificate de organele de sănătate publică, au transmis procurorii craioveni, într-un comunicat de presă din data de 21 august.

Procurorii au deschis un dosar penal in rem pentru abuz în serviciu și zădărnicirea combaterii bolilor.

Testau persoane care nu sunt incluse în metodologia de testare a INSP

„La data de 20.08.2020, la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova a fost înregistrat un dosar penal având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, faptă prev. de art.297 Cod penal şi zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prev. de art. 352 alin.2 Cod penal. Din conţinutul actului de sesizare rezultă că, la data de 18.08.2020, organele de poliţie s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că în perioada iunie 2020 – până în prezent, funcţionari publici din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase Victor Babeş Craiova, respectiv Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă nr.1 Craiova, unităţi spitaliceşti dotate cu aparate medicale tip P.C.R., folosite în detectarea virusului SARS COV 2, încadraţi în funcţia de şefi laboratoare, sub pretextul prelucrării unor teste din alte judeţe limitrofe, refuză să primească pentru testare toate probele recoltate de către D.S.P. Dolj în urma constatării unor cazuri de infectare cu virusul menţionat, fapt ce are ca urmare întârzierea în luarea unor măsuri de prevenire sau combatere a infectărilor în locaţiile identificate de organele de sănătate publică”, se arată în comunicat.

„În realitate, funcţionarii precizaţi procedează la efectuarea unor teste pentru persoane care nu sunt incluse în metodologia de testare a Institutului Naţional de Sănătate Publică , fiind folosite ulterior în vederea dovedirii îndeplinirii condiţiilor de călătorie în străinătate. În prezent, în cauză cercetările se desfăşoară in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunilor sesizate”, au transmis procurorii.

Aglomerația la centrele de testare pentru COVID-19 s-a amplificat în țară după ce autoritățile elene au transmis, începând din 15 iulie, cei care vor să intre în Grecia trebuie să aibă nu numai formularul electronic de localizare completat, ci și un certificat care să ateste un test molecular cu rezultat negativ privind infecția cu COVID-19, prelevat cu maximum 72 de ore înainte, altfel nu le va fi permisă intrarea pe teritoriul Republicii Elene.

Ministerul Sănătății a făcut publică la acea dată lista completă a centrelor acreditate unde pot face teste PCR pentru COVID-19, pentru a obține certificatul obligatoriu. Pe lista care include 113 centre, e regăseau și cele două unități din Craiova.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Marilu Dobrescu și Iustin s-au despărțit! Motivul terifiant din spatele separării: „Am început să am...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Obligație fără excepții pentru PROPRIETARII de locuințe din România. Ai doar 30 zile să rezolvi
Serviciul militar obligatoriu în România. Ce tactică adoptă țara noastră
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Sateliții lui Elon Musk ar putea distruge câmpul magnetic al Pământului