SISTEM INDISPONIBIL. Protocol modificat la intrarea în Grecia./ Turiștii care nu au completat formularul electronic, îndrumați să își amâne călătoria

SISTEM INDISPONIBIL. Protocol modificat la intrarea în Grecia./ Turiștii care nu au completat formularul electronic, îndrumați să își amâne călătoria
Intrarea în Grecia este condiționată de completarea formularului electronic și de existenta unui certificat cu rezultat negativ la un test PCR / Foto: Forum Grecia
Publicat: 11/07/2020, 17:00
Actualizat: 11/07/2020, 17:54

Românii care nu și-au completat formularul electronic pentru vacanța în Grecia sunt nevoiți să își amâne călătoria după 15 iunie, au anunțat autoritățile elene, sâmbătă, printr-un mesaj urgent. Sistemul pentru accesul pe cale terestră a fost blocat, până marți, ora 00:01, pentru a fi adaptat la modificările decise de responsabili.

Conform anunțului urgent al autorităților elene, cei care vor să intre prin punctul de acces terestru Kulata-Promachonas, de la frontiera bulgaro-elenă, trebuie să aibă nu numai formularul completat, ci și un certificat care să ateste un test molecular cu rezultat negativ privind infecția cu COVID-19, prelevat cu maximum 72 de ore înainte, altfel nu le va fi permisă intrarea pe teritoriul Republicii Elene.

Ministerul Afacerilor Externe a transmis, vineri, că autoritățile elene au confirmat public un număr de 29 de cazuri noi de infecții depistate în rândul cetățenilor care au venit din România și Bulgaria, fără a preciza, până la acest moment, numărul de cazuri în funcție de cetățenie. Dintre concetățenii anunțați de MAE că au fost confirmați cu infecția cu noul coronavirus, unul a ieșit negativ la al doilea test și urma să revină în țară.

Cum trebuie completate certificatele obligatorii la frontieră

Conform anunțului autorităților elene, certificatul testului PCR negativ trebuie redactat în limba engleză și trebuie să conțină numele și numărul de pașaport/carte de identitate ale călătorului. Laboratoarele fac testele trebuie să fie laboratoare de referință naționale, laboatoare ale sistemului național de sănătate publică sau laboratoare care au fost acreditate de către aceste autorități naționale (nu neapărat special pentru COVID-19). Certificatele care nu respectă aceste criterii nu vor fi acceptate, iar falsificarea este pedepsită prin legea greacă.

Mai mult, călătorii sunt de asemenea obligați să prezinte formularul de localizare a pasagerilor completat și pot fi supuși testelor aleatorii la sosirea la frontiera elenă.

Pentru a implementa aceste schimbări, sistemul formularului de localizare a pasagerilor nu va fi disponibil pentru călătoriile prin punctul de trecere a frontierei Promachonas până marți, ora 00:01. Călătorii care deja și-au completat formularele vor putea intra în Grecia, dar cei fără formularul completat nu vor avea acces pe teritoriul elen și ar trebui să își reprogrameze călătoria pentru data de miercuri, 15 iulie, au anunțat autoritățile elene.

Risc de amendă de 500 de euro

MAE a precizat de ieri că, potrivit informațiilor comunicate public de către autoritățile elene, începând cu data de 14 iulie, ora 06.00, dată care a fost decalată sâmbătă pentru 15 iulie, toți cetățenii străini care intră în Republica Elenă pe cale rutieră, prin punctul de trecere a frontierei Kulata-Promachonas, sunt obligați să prezinte un test molecular cu rezultat negativ privind infecția cu COVID-19, prelevat cu maximum 72 de ore înainte, altfel nu le va fi permisă intrarea pe teritoriul Republicii Elene.

Ministerul Afacerilor Externe a reiterat de ieri recomandarea adresată cetățenilor români să completeze formularul electronic (Passenger Locator Form), cu cel puțin 24 de ore anterior deplasării, și să obțină în timp util codul de confirmare a înregistrării, care va trebui prezentat la frontieră, în format digital sau tipărit. MAE reamintește că nerespectarea obligației de a completa acest formular este sancționată cu o amendă de 500 de euro, potrivit legislației elene în vigoare.

Ministerul Afacerilor Externe a reamintit sâmbătă că cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena 00302106774035 și Consulatului General al României de la Salonic 00302310340088, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție şi telefonul de urgență al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă 00306978996222 și al Consulatului General al României de la Salonic 00306946049076.

Premierul Ludovic Orban anunța vineri că va transmite azi, la videoconferința cu prefecții, un semnal ca toate centrele care sunt acreditate, peste 120 de centre acreditate, să efectueze aceste analize pentru cei care au sejururi planificate în Grecia.

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, sâmbătă, un nou record în ceea ce privește numărul de îmbolnăviri din România. Astfel, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 698 de noi cazuri de COVID-19.

Din cauza creșterii numărului de cazuri de infecție, Grecia a decis închiderea frontierei pentru cetățenii sârbi, între 6 și 15 iulie, la toate punctele de intrare pe teritoriul elen.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
6 sfaturi pentru o viață cât mai lungă de la un bărbat de 110 ani....
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Ce trebuie să mâncăm pentru a ne feri de cancer: „Evitați aceste două lucruri!”
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Sâmbătă a început distribuirea pensiilor pentru luna mai. Anunțul a fost dat de directorul Poștei...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Omul care a spus ADEVĂRUL despre Zona 51 și Farfuriile Zburătoare
Gabriela Firea dă LOVITURA TOTALĂ în partid. Ce s-ar putea întâmpla după alegeri: NU-L IARTĂ
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Mă făceam că nu aud". Nicolae Botgros, întâmplare neașteptată la o înmormântare! Cererea pe care...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Gerard Peter Kuiper, pionier în explorarea Sistemului Solar. Părintele științei planetare moderne