Șeful secției ATI a Spitalul Militar Central: „Războiul încă nu s-a încheiat”. Mărturii din secția de terapie intensivă de la ROL 2 – VIDEO

Publicat: 03/08/2020, 16:32

Aproape 80 de pacienți cu forme severe-critice ale bolii au ajuns pe paturile Secției ATI a Spitalului Militar ROL 2, iar pe 17 dintre ei medicii nu i-au putut salva în lupta cu noul coronavirus. Citind într-o notă statistică, este vorba de o mortalitate de 21,5%, în timp ce indicatorul în secțiile ATI din România este de aproximativ 45-47%, iar în Germania, de 53%, explică șeful secției ATI din Spitalul Militar Central, col. medic conf. univ. dr. Dan Corneci, într-un interviu privind activitatea echipelor detașate și dotările unității din nordul Capitalei.

La o zi de la reluarea internărilor la Spitalul Militar Rol 2, șeful secției ATI din Spitalul Militar Central, col.medic conf. univ. dr. Dan Corneci, a detaliat, într-un interviu realizat și transmis de reprezentanții Ministerului Apărării Naționale, care sunt dotările unității din nordul Capitalei, instalată pentru a suplimenta eforturile în lupta cu noului coronavirus.

Potrivit col.medic conf. univ. dr. Dan Corneci, secția ATI a Spitalului Militar ROL 2 are aproximativ o treime din numărul total de paturi ATI din spitalele de linia I și II din București. Medicul primar ATI a detaliat eforturile echipelor detașate la unitatea de la „Ana Aslan” și a subliniat că „pentru că războiul încă nu s-a încheiat”, angajarea de resurse umane calificate care să asigure calitatea și continuitatea actului medical în România trebuie să fie o prioritate.

Aparat de ventilație mecanică avansată pentru fiecare pat ATI

Col. medic conf. univ. dr. Dan Corneci este medic primar ATI, doctor în științe medicale cu competențe în ventilație mecanică non-invazivă și masterat în Management sanitar.

Reporter: Pentru început dle doctor, vă rugăm ne dați câteva informații despre organizarea și capacitatea secției ATI ROL2 de la Institutul Ana Aslan din București?

Col. medic conf. univ. dr. Dan Corneci: Secția ATI ROL 2 este amplasată în clădirea Institutului Ana Aslan și a fost reconfigurată și renovată conform standardelor naționale pentru o unitate ATI grad I avansat. Secția dispune de 23 de paturi (16 paturi în zona roșie și șapte paturi în zona galbenă) reprezentând 33% din numărul total de paturi ATI din spitalele de linia I și II din București. Fiecare pat dispune de monitorizare complexă invazivă și non-invazivă, aparat de ventilație mecanică avansată, stație cu 4-6 pompe automate de infuzie, aparatură diversă specifică terapiei intensive.

Secția este deservită de personal specializat ATI organizat în patru nuclee, fiecare nucleu fiind format din 3 medici specialiști/primari ATI, 12 asistenți medicali din Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” (SUUMC), precum și din patru medici rezidenți. Această organizare permite rotația și recuperarea personalului, precum și asigurarea continuității activității în SUUMC.

Cum se desfășoară activitatea în această secție?

Col. medic conf. univ. dr. Dan Corneci: Activitatea medicală în Secția Terapia Intensivă a Spitalului Militar ROL 2 Aslan se desfășoară pe foarte multe paliere și direcții, nu rezidă doar în tratamentul insuficienței respiratorii acute severe virusului. Majoritatea pacienților prezintă și patologii asociate, unele preexistente episodului acut și care se decompensează, iar altele sunt induse de afectarea pluriorganică, cauzată de virusul SARS-CoV-2.

În consecință, avem de-a face cu pacienți care necesită colaborare multidisciplinară și abordare în echipă, alături de colegi cardiologi, neurologi, ORL-iști, chirurgi generaliști, pneumologi, gastroenterologi și, nu în ultimul rând, specialiști în radiologie și imagistică medicală.

Care au fost cele mai complicate cazuri tratate aici?

Col. medic conf. univ. dr. Dan Corneci: Marea majoritate a pacienților internați în secția ATI a Spitalului Militar ROL 2 Aslan au ca diagnostic asociat maladiei COVID 19 și ARDS (acute respiratory distress syndrome), aceasta fiind o formă deosebit de gravă de insuficiență respiratorie. Aproape toți pacienții internați în unitatea noastră de profil au beneficiat de manevre și proceduri medicale minim invazive de tip bronhoscopie diagnostică și terapeutică, endoscopie digestivă superioară diagnostică și terapeutică, tehnici de dializă renală etc. iar toate acestea s-au realizat cu aparatura medicală de înaltă performanță, aparatură pusă la dispoziție de către Spitalul Militar Central.

De asemenea, precizăm faptul că au fost cazuri în care pacienții au fost transferați, în regim de urgență, către Spitalul Militar, în vederea realizării intervenției chirurgicale salvatoare, ulterior aceștia revenind în campusul militar ROL 2 Aslan, pentru continuarea tratamentului medical și supraveghere postoperatorie.

Ne puteți oferi și câteva date statistice ale activității în secția ATI ROL 2?

Col. medic conf. univ. dr. Dan Corneci: În ceea ce privește statistica activității secției ATI ROL 2, în perioada 30 aprilie – 30 iulie, putem pune la dispoziție următoarele cifre care arată indicatorii de performanță medicală, indicatori analizați comparativ cu cei raportați de secțiile de profil din întreaga lume: 79 pacienți cu forme severe – critice, cu o rată a mortalității de 21,5% (17 decese). Rata mortalității în secțiile ATI din România este de aproximativ 45-47%, în Germania 53%.

Toți pacienții au beneficiat de terapie antivirală, tratament cu plasmă convalescentă  (8 pacienți), terapie intensivă de suport pentru difuncții multiple de organe (ventilație mecanică – 52 de pacienți, suport hemodinamic, tehnici de epurare renală etc. S-au realizat aproximativ 40 consulturi interdisciplinare: imagistică, chirurgie generală, cardiologie, ORL (pacienți traheostomizați), gastroenterologie (endoscopii digestive), pneumologie (bronhoscopii).

Ce ne puteți spune despre personalul medical implicat în tratarea pacienților?

Col. medic conf. univ. dr. Dan Corneci: Tot ceea ce v-am prezentat până acum s-a realizat cu o resursă umană dedicată, înalt calificată profesional, care și-a asumat misiunea de asigurare a continuității actului medical în cele două unități, respectiv pentru urgențele medicale non COVID-19, cât și pentru pacienții diagnosticați cu această maladie.

O preocupare a managementului a fost aceea de asigurare a unui grad maxim de protecție și confort a personalului medical implicat în tratarea pacienților, demers materializat prin asigurarea necesarului de echipamente de protecție pentru întreg personalul, asigurarea timpului necesar de odihnă, a salarizării corespunzătoare, precum și a programului de testare RT PCR, la ieșirea și intrarea în ture.

Pentru că războiul încă nu s-a încheiat și mai este ceva drum de parcurs până la identificarea unui vaccin sau a unui tratament salvator, opinăm că, în conformitate cu prevederile Legii nr. 136 din 18 iulie 2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic, angajarea de resurse umane calificate care să asigure calitatea și continuitatea actului medical în România trebuie să fie o prioritate, mai ales în ceea ce privește asigurarea dreptului constituțional la sănătate a oricărui cetățean.

Medic rezident ATI la ROL 2: „Aș vrea ca lumea să înțeleagă gravitatea acestei situații”

15 pacienți sunt în prezent în secția de Terapie Intensivă a ROL 2, iar pentru a exemplifica gravitatea bolii, responsabilii MApN au realizat un material video introdus de unul dintre cadrele medicale detașate aici, lt. medic Claudia Costan, medic rezident ATI, Spitalul Militar ROL 2.

„Aș vrea ca lumea să înțeleagă gravitatea acestei situații, să repecte regulile de distanțare socială, regulile impuse de aurorități, cum ar fi spălatul frecvent al mâinilor cu apă și săpun, purtatul măștii în spațiile închise și să ia foarte în serios acest virus, pentru că virusul există”, a explicat lt. medic Claudia Costan.

„Aș vrea să le prezentăm puțin niște cazuri, poate vor conștientiza cât de gravă este situația și, după ce vor vedea imaginile, probabil nu-și vor dori să ajungă într-o secție de terapite intensivă”, a spus medicul rezident.

„Eu le spun la toți să se protejeze, dacă nu se protejează ce să le faci? Să se trateze, să se apere de boala asta, că nu e valabil așa, să stai nepăsător”, a explicat un pacient pe patul de spital.

„Foarte greu a fost pentru mine la anii ăștia, foarte greu pentru că nu am știut că am așa ceva. Nu am tușit absout deloc, cu respirația… aveam dureri de cap și mă ținea în zona pieptului”, a mărturisit și o pacientă, în vârstă de 64 de ani, ajunsă în stare critică la ROL 2, după ce a fost transferată din Călărași, apoi Oltenița, iar care acum are o stare ameliorată.

„Eu le-aș zice să creadă în această boală, dacă se poate să creadă în această boală și să fie atenți cu cine stă de vorbă. Eu o să stau în casă, să fiu sinceră, până trece toată pandemia, toată gripa asta. Asta îmi doresc, să nu mai am așa ceva”, a fost mesajul pacientei pentru cei care pun la îndoială existența viruslui.

Foto: Șeful secției ATI din Spitalul Militar Central, col.medic conf. univ. dr. Dan Corneci; Video: lt. medic Claudia Costan, medic rezident ATI, Spitalul Militar ROL 2 / Sursa foto și video: MApN; Editare video: Cezar Firicel, Gândul.ro

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Furie și indignare după ce fotografia cu teroriștii Hamas defilând cu trupul gol și mutilat...
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Autoritățile au decis. Cine va avea custodia Ritei, fiica regretatei Rona Hartner: ,,Tatăl are rolul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Metodă „DRONA” folosită pe autostradă. Care sunt șoferi vizați? - VIDEO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Sprijin de 330 LEI LUNAR în România. Decizia oficială anunțată azi, 29 martie
Exclusiv: Anghel Damian n-o scapă din ochi pe Theo Rose. Iubitul vedetei a păzit-o la...
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Aaron Taylor-Johnson, a fi sau a nu fi noul James Bond?