Specialiști: Pandemia de COVID-19 ar fi putut fi evitată dacă China ar fi anunțat lumea mai devreme

Specialiști: Pandemia de COVID-19 ar fi putut fi evitată dacă China ar fi anunțat lumea mai devreme
Specialiști: Pandemia de COVID-19 ar fi putut fi eviitată dacă China ar fi anunțat lumea mai devreme / Sursă FOTO: Shutterstock
Publicat: 20/01/2021, 17:52
Actualizat: 20/01/2021, 17:54

Într-un documentat realizat de ITV mai mulți doctori de top susțin faptul că autoritățile din Wuhan știau de noul coronavirus cu câteva luni înainte de a face publice informațiile.

Pandemia de coronavirus ar fi putut fi evitată dacă statul asiatic ar fi spus mai devreme lumii de transmiterea virusului de la om la om, a susținut un medic de top într-un nou documentar.

Afirmațiile sunt făcute în noul documentar al ITV despre coronavirus Outbreak: The Virus That Shook the World. În acesta se afirmă faptul că China era conștientă de virus cu mult înainte de a dezvălui existența lui lumii.

Producătorii documentarului urmăresc originile virusului COVID-19, ducând telespectatorii la începuturile pandemiei, care a ucis acum peste două milioane de oameni în întreaga lume.

Acesta conține imagini filmate sub acoperire în Wuhan și personalități medicale importante care susțin că autoritățile chineze au încercat să ascundă descoperirea că boala „a sărit” de la animale, s-a răspândit rapid – și a fost mortală.

Documentarul prezintă imagini șocante!

Principalii virologi din Taiwan au lansat critici dure în documentar cu privire la modul în care China a tratat focarul inițial, susținând că nu autoritățile chineze nu au cooperat cu eforturile lor de a afla mai multe despre misteriosul nou focar.

Taiwanul este autoguvernat, dar China revendică teritoriul drept al său.

Tratarea pandemiei de către autoritățile de pe insulele sale a dus la aprecierea statului la nivel mondial, deoarece numărul cazurilor și al deceselor au rămas scăzute, în ciuda apropierii sale de China continentală.

Specialistul în boli infecțioase, dr. Yi-Chun Lo, directorul general adjunct al Centrelor pentru Controlul Bolilor din Taiwan, a considerat că gestionarea Chinei a primului focar este o „mizerie” și „eșec”. Acesta le-a spus producătorilor de documentare că statul asiatic ar fi trebuit să fie mai transparent în legătură cu focarul și să transmită rapid ceea ce știa către restul lumii.

Dr. Yin-Ching Chuang, de la rețeaua de prevenire și tratament a bolilor infecțioase din Taiwan, a declarat că el și echipa sa au făcut eforturi pentru a intra în Wuhan la începutul primului focar. Acesta le-a transmis producătorilor de documentare că echipei sale i-au trebuit săptămâni bune să obțină permisiunea de a intra în oraș.

Oficialii chinezi au făcut publică transmia de la om la om prea târziu

Odată ajunși acolo, s-au străduit să obțină răspunsuri dacă noul virus se răspândea între oameni, a susținut acesta.

Doctorul a declarat că au durat săptămâni bune până când oficialii chinezi au recunoscut posibilitatea ca virusul să treacă deja între oameni.

„Care a fost amploarea infecției? Cât de mare a fost această epidemie? Câți pacienți au fost afectați? Nu știam. Numai ei știau acest lucru. De ce China nu a informat mai devreme alte țări despre această problemă – transmisia de la om la om?”, s-a întrebat doctorul Chuang.

În documentar sunt prezentate și filmări realizate sub acoperire de jurnaliști.

Aceștia i-au filmat în secret pe medicii chinezi recunoscând că știau despre decese încă din decembrie 2019 și susținând că guvernul le-a spus să tacă.

Beijingul s-a confruntat cu mai multe acuzații referitoare la faptul că au ținut secret informații despre pandemie, la începuturile ei, dar neagă aceste acuzații.

China a declarat că focarul a început în Wuhan la sfârșitul lunii decembrie 2019. Dar unul dintre medici este filmat în secret, spune total altceva.

„De fapt, la sfârșitul lunii decembrie sau începutul lunii ianuarie, ruda cuiva cunoscut a murit de acest virus. Mulți dintre cei care locuiau cu el au fost, de asemenea, infectați, inclusiv oameni pe care îi cunosc”, susține un doctor.

„Știam că acest virus se transmite de la om la om”

„Cu toții am simțit că nu ar trebui să existe nicio îndoială cu privire la transmiterea de la om la om”, mai declară un altul

Medicii au susținut, după ce Wuhanul a ieșit din lockdown, că guvernul central a fost avertizat că festivitățile de Anul Nou chinezesc din ianuarie vor conduce la răspândirea focarului. Însă cererea oficialilor orașului de a fi anulată a fost ignorată în favoarea prezentării unei societăți „armonioase și prospere”, susțineau ei.

„Știam că acest virus se transmite de la om la om. Dar când am participat la o ședință de spital, ni s-a spus să nu vorbim. Liderii provinciali au spus spitalelor să nu spună adevărul”, a adăugat un alt specialist din domeniul sănătății.

Documentarul prezintă, de asemenea, imagini de pe piețele cu animale vii înghesuite în cuști, deoarece producătorii de filme au reamintit spectatorilor că încă funcționează, în ciuda presiunii internaționale de a fi interzise.

În documentar este redat și un videoclip în care un bărbat filmează în interiorul unui camion funerar plin cu trupuri, filmarea fiind făcută în perioada în care autoritățile chineze ofereau aisugrări că publicul nu are de ce să se teamă.

Organizația Mondială a Sănătății a trimis abia săptămâna trecută anchetatori independenți în China, după luni de întârzieri.

Un purtător de cuvânt al OMS a declarat presei săptămâna trecută că cercetătorii sunt deschiși, spunând că credeau că este posibil să existe cazuri de COVID-19 înainte de apariția în piața din Wuhan, iar piața era doar un „eveniment de răspândire”.

BOMBĂ! Vedeta prinsă pe un site de adulţi. Ce tarif avea. A fost imediat concediată
Gina Pistol, OUT de la Antena 1?! Șefii i-au pus pe EI să-i prezinte emisiunea...
FOTO. Diana a căzut victimă hackerilor: i-au furat filmulețe explicite din telefon! Imagini intime i-au...
Dereglările hormonale se văd pe față. Hormonul care e „capul răutăților” și ne fură buna...
FOTO. Simona Gherghe, în costum de baie! Apariție rară a vedetei TV: cum arată
Secretar general NATO: Rusia trebuie să îşi retragă forţele din Moldova, Georgia şi Ucraina unde...
Cel mai important sfat dacă ai mașină DIESEL și pleci la drum iarna
BANCUL ZILEI – Doi francezi fac dragoste în cabinetul medical. Doctorul privește acțiunea și dintr-o...
Prima țară din UE care elimină toate restricțiile împotriva COVID-19
Ce l-au pus să facă șefii de la Antena 1 pe Dan Negru. Când a...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
SURSE. Luminița Vlădescu, propunerea PENIBILĂ a PSD pentru secretar de stat la Mediu
O actriță trebuia sa mimeze o scenă de amor pentru un videoclip. Ce a urmat...
Vestea ȘOC a momentului în România: S-a sinucis... Un sfârșit dramatic
Noua Ordine Mondială! Schimbare totală pe scena politică a lumii. Nimic nu va mai fi...
Intră în vigoare de la 1 februarie! Doar cu certificatul verde au voie. S-a luat...
Este oficial: Un nou mare retailer cu preţuri foarte mici vine în România