Studiu CDC: Persoanele nevaccinate au un risc de cinci ori mai mare de infectare cu COVID-19 decât cele cu schema completă. Care e impactul variantei Delta

Studiu CDC: Persoanele nevaccinate au un risc de cinci ori mai mare de infectare cu COVID-19 decât cele cu schema completă. Care e impactul variantei Delta
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 25/08/2021, 15:28

Un studiu prezentat marți de autoritățile sanitare din State Unite ale Americii arată că riscul de infectare cu varianta Delta este de cinci ori mai mare, iar de spitalizare, e 29 de ori mai mare pentru persoanele nevaccinate, față de persoanele imunizate cu schema completă.

Rezultatele studiului prezentant de Centrele pentru controlul bolilor și prevenție – CDC (Centers for Disease Control and Prevention) din SUA, parte a Departamentului pentru Sănătate și Servicii Sociale (Department of Health and Humat Services – n.r.), arată avantajele vaccinării, chiar în contextul răspândirii variantei mult mai contagioase Delta.

Studiul, realizat în Los Angeles, în perioada 1 mai – 25 iulie, a fost prezentat marți de CDC și promovat miercuri de autoritățile responsabile din România pe contul de Facebook al campaniei – Ro Vaccinare.

Varianta SARS-CoV-2 Delta este extrem de transmisibilă și a devenit varianta predominantă în Los Angeles, California, SUA, în perioada mai-iulie 2021. În această perioadă, cazurile și spitalizările cauzate de virusul SARS-CoV-2 au crescut substanțial, în special în rândul persoanelor nevaccinate, potrivit sursei citate.

Datele de la sfârșitul lunii iulie arată că de 5 ori mai multe persoane au fost infectate decât persoane nevaccinate și de 29 de ori mai multe persoane nevaccinate au fost spitalizate comparativ cu persoanele vaccinate, arată reprezentanții platformei de vaccinare. Acoperirea vaccinală în SUA, în momentul colectării și evaluării datelor din studiul din Los Angeles, la sfârșitul lunii iulie, a fost de aproximativ 50%.

CDC continuă să recomande vaccinarea

Un alt studiu, publicat de CDC tot marți, a analizat eficiența vaccinurilor până la jumătatea lunii august, pe câteva mii de membrii au personalului esențial, din prima linie, din centre asistență medicală și spitale din opt unități aflate în șase state din SUA.

Rezultatele arată că vaccinurile au o eficiență mai scăzută, de 66%, împotriva infecțiilor cu COVID-19, după ce varianta Delta a devenit dominantă, față de 91%, cât era procentul înainte de răspândirea acestei tulpini mult mai contagioase.

„Totuși, această tendință trebuie interpretată cu atenție, pentru că eficiența vaccinurilor poate de asemenea să scadă pe măsură de crește perioada de la administrarea acestora și din cauza preciziei scăzute, având în vedere numărul limitat de săptămâni de observație (de când a devenit dominantă varianta Delta) și numărul mic de infecții printre participanți”, precizează specialiștii.

Reprezentanții CDC subliniază însă că, deși datele arată o scădere a eficienței, acestea arată, totuși, o eficiență de două treimi (66%) în fața infecției cu SARS-CoV-2, ceea ce subliniază în continuare importanța și beneficiile vaccinării împotriva COVID-19.

În România, intrată în valul patru al pandemei cu COVID-19, varianta Delta nu este încă dominantă, dar este pe cale să devină, după cum a precizat, marți, președintele președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), Valeriu Gheorghiță.

În ceea ce privește eficiența vaccinurilor administrate în România, analiza preliminară după valul trei al pandemiei arăta că eficiența, la 14 zile de la administrarea celei de-a doua doze de vaccin este de 90,2% pentru prevenirea infecției.

Astfel, Valeriu Gheorghiță a precizat că vaccinarea cu schema completă, conform analizei pe valul anterior apariției variantei Delta (patru luni, de la începutul lui februarie până la sfârșitul lunii mai) arată că:

  • scade de 14 ori riscul de deces în urma maladiei COVID-19
  • scade de 12 ori riscul de spitalizare și internare la ATI
  • scade de 10 ori riscul de infecție cu SARS-CoV-2

Conform analizei săptămânale a Centrului Național d eSupraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică (INS), publicat marți, evoluția săptămânală a proporției cazurilor confirmate cu varianta Delta din numărul total de cazuri confirmate cu VOC are un trend crescător, de la o valoare de 1,5% în  săptămâna S21 (24 – 30 mai) la 20,6% în săptămâna S 33 (16 – 22 august).

Până la data de 22 august 2021 au fost confirmate 450 cazuri cu varianta Delta, dintre care 24 de decese. Dintre totalul cazurilor confirmate cu varianta Delta, 94 (20,9%) fuseseră vaccinate: 4 incomplet și 90 complet vaccinate (20% din total).

„În acest moment nu există evidențe de transmitere comunitară susținută, la nivel național, a variantei Delta. Cu toate acestea, în ciuda limitărilor (variabilitatea numărului de probe secvențiate de la o săptămână la alta și secvențierea cu precădere a unor probe selectate dintre cele pozitive la RT-PCR specific de variantă), observarea datelor colectate pentru cazurile cu probe secvențiate, cuplată cu rata de creștere a numărului de cazuri, arată că actualul profil de evoluție a epidemiei este determinat de transmiterea variantei Delta”, se arată în raportul CNSCBT.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Diva şi-a lăsat chiloţeii în vine şi a început să 🙊 O recunoşti? E celebră
FOTO. Cât de frumoasă e soția lui Ionuț Iftimoaie!
O femeie a fost declarată moartă de medici. Angajatul de la crematoriu a verificat și...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic machiaj. Galerie foto FABULOASĂ
Elevul român de 13 ani, plecat în excursie cu clasa în Austria, găsit mort în...
Un oficial al FRF-ului sare în apărarea lui George Pușcaș după evoluția solidă din partida...
🇷🇴 Mai multe mașini ARO din flota armatei au fost scoase la vânzare. Cât costă...
Ceapa a devenit aliment de lux! Țara în care această legumă a ajuns să coste...
Anunț important pentru elevi! Banii de pe tichetele educaționale intră în luna decembrie. Data la...
Cu ce domniță a fost surprins Dorian Popa: A uitat-o pe Babs!
Angajat în România. Roluri în magazinele Kaufland. Ce presupune munca unui angajat. Beneficii şi responsabilităţi
Pro TV a 'spart' banca! Ireal câţi bani vor primi concurenţii de la Survivor România...
Cercetătorii au descoperit CÂRTIȚA AURIE! Cât de RAR este ANIMALUL?
UNGURII ZRUNCINĂ Europa din temelii. Decizia luată chiar acum la Budapesta
Curiozități despre pisici! Top 50 de lucruri pe care nu le știați
Băiatul-profet, care ar fi prezis pandemia de Covid-19, are vești sumbre în legătură cu 2024....
BANCUL ZILEI. Vasile: Nu vă supărați, aveți o bere? Ion:– La ce îți mai trebuie,...