Suma fabuloasă pentru o săptămână de spitalizare în România! Pacientul COVID-19 a stat doar 7 zile în spital, dar „nota de plată” are șase cifre

Suma fabuloasă pentru o săptămână de spitalizare în România! Pacientul COVID-19 a stat doar 7 zile în spital, dar „nota de plată” are șase cifre
Suma fabuloasă pentru o săptămână de spitalizare în România! Pacientul COVID-19 a stat doar 7 zile în spital, dar „nota de plată” are șase cifre / Sursă foto: colaj Shutterstock - Pixabay

Spitalizare de 7 zile scumpă aproape cât o casă! Cheltuielile pentru spitalizarea unui pacient CVOID-19 s-au ridicat la Spitalul Municipal Câmpina (SMC), unitate suport-COVID-19, la fabuloasa sumă de 168.261,969 lei.

Managerul Spitalului, dr. Călin Tiu, a explicat faptul că totul este legal și a punctat faptul că aceste cheltuieli nu vor fi suportate de către pacient, ci de către sistemul medical, relatează adevarul.ro.

„Aceşti bani nu sunt plătiţi de către pacient, ci sunt suportaţi de către sistem!”

Se pare că spitalizarea de 7 zile a ajuns să coste atât de mult deoarece la spitalul din Câmpina au fost foarte puţin pacienţi internaţi, iar toate cheltuielile aferente unei unităţi medicale s-au împărţit la numărul de bolnavi trataţi.

„Aceşti bani nu sunt plătiţi de către pacient, ci sunt suportaţi de către sistem. Este vorba despre un deviz de plată. Noi, prin lege, suntem obligaţi să ataşăm documentelor de externare şi aceste devize de plată. Există un Ordin al Ministerului Sănătăţii din 2008 care stabileşte exact cum se calculează acest deviz. Ideea este următoarea: în deviz apar cheltuielile cu pacientul, cât au costat medicamentele, procedurile, iar la sfârşit se adaugă întreaga cheltuială a spitalului pe luna respectivă împărţită pe număr de zile de spitalizare, deci pe pacient”, a mai explicat dr. Călin Tiu.

49 de lei pe mâncare, în 7 zile

Potrivit devizului, pentru pacientul bolnav de COVID-19 s-au cheltuit 49 de lei pentru mâncare, 43 de lei pentru medicamente și 172 de lei pentru analize. Restul sumei, până la 168.261,969 lei, reprezintă „cheltuieli aferente spitalizării”.

Acesta a precizat că din punct de vedere al redactării acestui deviz de plată „nu s-a încălcat niciun fel de lege. Chiar în perioada aceasta am avut atât control de la DSP, cât şi de la Curtea de Conturi, care e de mai bine de o lună în spital. Toate aceste aspecte de derulare a banului public au fost analizate şi nu s-au constatat nereguli. Pentru un pacient acest deviz poate crea doar o emoţie de moment, dar nu mai mult, întrucât pacienţii nu plătesc cheltuielile de spital. În totalitatea lor, pacienţii COVID-19 au tratamentul suprotat de sistemul public de sănătate”, a explicat managerul SMC.

Inchide