SCHIMBARE. Ministrul de Interne Marcel Vela: „Am ajuns la un nou acord cu Patriarhul”. Cum luăm lumina și pâinea sfințită de Paște (VIDEO)

SCHIMBARE. Ministrul de Interne Marcel Vela: Am ajuns la un nou acord cu Patriarhul. Cum luăm lumina și pâinea sfințită de Paște (VIDEO)
Marcel Vela, declarații de la sediul MAI despre noul acord cu BOR
Publicat: 15/04/2020, 22:30
Actualizat: 15/04/2020, 23:21

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a susținut declarații de presă, miercuri seara după ora 22.30, de la sediul MAI. Marcel Vela a anunțat că a ajuns la un nou acord cu Patriarhul României, preafericitul Daniel, în care se aduc schimbări acordului anterior.

Declarațiile de presă sustinute de Marcel Vela au fost transmise LIVE de GANDUL.RO. Șeful MAI Marcel Vela a venit cu clarificări despre noul acord dintre Ministerul de Interne și Patriahia Română cu privire la restricțiile din zilele de Paște ortodox.

Prima formă a acestui acord dintre MAI și Biserica Ortodoxă a stârnit critici aspre din partea președintelui României, Klaus Iohannis. În noul acord, angajații din MAI nu mai sunt implicați în distribuirea luminii de Paște sau a pâinii sfințite.

Declarații Marcel Vela: „În această seară am aut o noua discuție cu preafericitul patriarh al BOR și am ajuns la un nou acord pentru Sărbătorile pascale. Având în vedere estimările recente ale specialiștilor despre extinderea pandemiei în următoarele 2 săptămâni, acordul Patriarhiei Române și MAI din 14 aprilie 2020 se modifică, după cum urmează:

1. Slujbele religioase din noaptea de înviere se vor oficia cu respectarea îndrumărilor BOR și prevederilor din ordonanțelor militare privind distanțarea fizică, fără participarea credincioșilor în incinta, în curtea bisericilor sau în apropierea locașurilor de cult. 

2. Pâinea sfințită numită „Paște” va fi sfințită joi și va fi distribuită la domiciliul credincioșilor de către personalul clerical și voluntari din parohie, vineri și sâmbătă, între orele 8-17, și duminică între orele 6-12, la solicitarea credincioșilor.

3. Sfânta Lumină va fi distribuită în parohii de personalul clerical și maximum 5 voluntari, sâmbătă 18 aprilie 2020, după ora 20.00. Personalul clerical și maxim cinci voluntari, echipați cu mască și mănuși vor distribui lumina respectând Ordonanțele Militare, având asupra lor cartea de identitate, o banderolă albă pe braț și un ecuson stampilat de Patriarhie.

4. Credincioșii vor primi „Paștele” sau Sfânta Lumină din pragul casei sau de la fereastră fără a ieși în stradă. În cazul blocurilor, va exista un reprezentant desemnat de asociația de proprietari sau chiriași, care va purta echipament de protecție, mască și mănuși.

Ministrul de Interne, Marcel Vela, declarații de presă de la sediul MAI

Publicată de Gandul pe Miercuri, 15 aprilie 2020

Ministrul de Interne Marcel Vela a precizat că personalul din structurile MAI va asigura ordinea și desfășurarea în bune condiții a procesului detaliat mai sus. Rolul polițiștilor în noaptea de Înviere rămâne activ doar în spitale.

Prima formă a acordului MAI-Patriarhie a fost aspru criticată de președintele Klaus Iohannis:

„Nici vorbă de relaxare. Stați acasă, altfel după Paște vom avea înmormântări”, a spus președintele Iohannis care a cerut MAI să revadă acordul încheiat cu Biserica Ortodoxă. Ministrul de Interne a dat de înțeles că nu are de gând să își asume singur responsabilitatea semnării unui protocol cu BOR pentru noaptea de Înviere. Marcel Vela afirmă că atât președintele Klaus Iohannis, cât și premierul Ludovic Orban știau de această înțelegere care urma să fie parafată.

Ministrul Marcel Vela a declarat în cursul zilei de miercuri că s-a consultat și cu cei mai importanți oameni în stat când a pus la cale protocolul MAI – BOR. Și, mai mult, se pare că aceștia și-au dat acordul pentru ca polițiștii să ajute la distribuirea Sfintei Lumini către credincioși în noaptea de Înviere.

„Președintele a fost de acord cu acest lucru, la fel ca prim-ministrul Orban”, a răbufnit Vela. „Ministrul Sănătății nu a spus că nu e de acord, a invocat doar măsurile de protecție și restricție, lucru cu care și eu sunt de acord 100%”, a mai precizat ministrul de Interne.

 Reacția Bisericii Ortodoxe Române

Purtătorul de cuvânt al BOR afirmă că „Biserica doar respectă deciziile” luate de instituțiile statului. Vasile Bănescu mai transmite că acordul Patriarhiei Române cu MAI a fost unul „interinstituţional, oficial şi public”.

„Acordul Patriarhiei Române cu MAI fost fost unul interinstituţional, oficial şi public. Este firesc, în calitate de creştini şi cetăţeni care respectăm riguros legea, să cerem în contextul celei mai mari Sărbători creştine câteva lucruri esenţiale care nu intră în conflict cu nimic din reglementările în vigoare”, spune Vasile Bănescu.

Totuși, poziția BOR este de delimitare față de precizările lui Marcel Vela. „Nu Biserica ia deciziile, ea doar le respectă. Asta face BOR riguros de la începutul pandemiei şi îi ajută concret pe cei afectaţi. Până în acest moment, cu aproape 10 milioane de lei. Asta va face Biserica şi mai departe”, a subliniat purtătorul de cuvânt al BOR.

Ministrul Vela: Cei care merg la biserică în noaptea de Înviere vor trebui să respecte aceleași reguli ca la supermarket

În opinia ministrului de Interne, măsurile luate nu vor duce la o răspândire a coronavirusului, din contră. „Pentru a evita aglomerația, am convenit împreună cu BOR să găsim o cale de mijloc astfel încât să rezolvăm toate nevoile. Vom trece cu bine peste acest eveniment. Nu riscăm ca sărbătoarea să agraveze răspândirea virusului. Lumea nu merge la Biserică în noaptea de înviere, Lumina vine acasă la ei! Cu preoți, cu voluntari sau inclusiv cu ajutorul MAI. Cu Sfintele Paști, Preafericitul Daniel a luat decizia să fie sfințite mâine, joi, astfel încât de vineri dimineața și sâmbătă să poată fi împărțite credincioșilor”.

Cei care merg la biserică în noaptea de Înviere vor trebui să respecte aceleași reguli ca la supermarket, arată ministrul de Interne. „Cei care au peste 65 de ani, primesc acasă Lumina și cei care au sub 65 de ani se duc la biserică și respectă exact măsurile care sunt la supermarket. Totul este ca la magazin. Preotul are mască, mănuși, oamenii păstrează distanță. E chiar mai bine ca la magazin, că la magazin, la raft, se înghesuie lumea”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Devine ILEGAL în România. Legea e adoptată. Se aplică din 28 aprilie pentru toată lumea
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”