Ultimă oră. Terapia cu plasmă, ineficientă în lupta cu COVID-19. Noi reguli de tratament și ce medicament a fost scos din uz. Anunțul făcut de Dr. Beatrice Mahler

Ultimă oră. Terapia cu plasmă, ineficientă în lupta cu COVID-19. Noi reguli de tratament și ce medicament a fost scos din uz. Anunțul făcut de Dr. Beatrice Mahler
Dr. Beatrice Mahler: „Pacienții nevaccinați, infectați cu varianta Delta, au mai multă nevoie de spitalizare decât cei infectați cu alte tulpini”
Publicat: 04/12/2020, 08:57

Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din Bucureşti, susține că terapia cu plasmă contra COVID-19 nu și-a dovedit eficiența, motiv pentru care tratamentul pentru virus a fost schimbat radical.

Potrivit noilor recomandări, este greșit ca un pacient să urmeze un tratament cu antibiotice, dacă nu are o infecție bacteriană. De asemenea, antiviralele sunt eficiente, însă doar dacă sunt administrate de la început. Totodată, asimptomaticii nu sunt obligați să urmeze vreo rețetă.

În continuare, Dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din Bucureşti, a anunțat când se utilizează plasma și Remdesivirul pentru tratarea pacienților infectați cu coronavirus.

Aceste lucruri le-am observat în practica de zi cu zi. Remdesivirul, în Institutul Marius Nasta îl indicăm în momentul în care pacientul se internează cu o formă severă, pentru că eficiența lui este categoric mult mai mare dacă se administrează din primele zile ale internării, când, practic, concentrația de virus în sânge este foarte mare.

Dacă vorbim de tratamentul cu plasmă, aici lucrurile sunt un pic nuanțate, din două motive. Pe de o parte, trebuie ales foarte atent momentul în care indicăm acest tratament. De asemenea, plasma este contraindicată la pacienții care au tromboze, or știm că o particularitate a acestei infecții este prezența trombozelor sau riscul de tromboze, iar pacienții cu forme critice dezvoltă tromboze, ceea ce contraindică folosirea plasmei.

Mai există un fenomen întâlnit, o reacție adversă, o reacție alergică, dacă pot s-o explic așa, pe care o dezvoltă unii pacienți la administrarea de plasmă ca urmare a anticorpilor pe care îi produce organismul și, practic, plămânul se blochează cu acești anticorpi împotriva plasmei administrate, crește volumul care se administrează și respirația devine foarte greoaie. Fenomenul poate dura până la șase ore și se poate solda chiar cu deces”, a anunțat Dr. Beatrice Mahler.

Ibuprofenul poate fi folosit în lupta cu COVID-19, susține Dr. Beatriche Mahler

Managerul Institutului “Marius Nasta” a mai precizat că utilizarea ibuprofenului este acum recomandată, în condițiile în care, la începutul pandemiei era preferat paracetamolul. Totodată, medicamentul Kaletra a fost scos din uz.

Eu am avut întotdeauna opțiunea de clasă de medicamente și am considerat că atunci când vorbim de un medicament, practic vorbim de clasa din care face parte, iar ibuprofenul și paracetamolul fac parte din aceeași clasă de antiinflamatoare. Au fost suspiciuni în primele momente de reacții adverse importante la administrarea ibuprofenului, dar care nu s-au dovedit în următoarele studii făcute. Prin urmare, administrarea medicamentelor din clasa antiinflamatoare nesteroidiene poate fi făcută în siguranță de orice pacient”, a mai precizat Dr. Beatrice Mahler.