Uniunea Europeană va finanța transferul pacienților cu COVID-19 între statele membre, pentru a evita prăbușirea unor sisteme sanitare. Eugen Tomac: Este o măsură mai mult decât necesară

Uniunea Europeană va finanța transferul pacienților cu COVID-19 între statele membre, pentru a evita prăbușirea unor sisteme sanitare. Eugen Tomac: Este o măsură mai mult decât necesară
Uniunea Europeană va finanța transferul pacienților cu COVID-19 între statele membre, pentru a evita prăbușirea unor sisteme sanitare. Eugen Tomac: Este o măsură mai mult decât necesară. Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 30/10/2020, 13:20

Uniunea Europeană va finanța transferul pacienților infectați cu SARS-CoV-2 între statele membre pentru a preveni ca spitalele să devină supraaglomerate, în contextul în care numărul de noi cazuri de infectare cu COVID-19 este în continuă creștere pe continent.

După o videoconferință cu liderii europeni, în cadrul căreia au fost discutate aspecte legate de criza actuală de sănătate, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că Executivul comunitar a pus deja la dispoziție 220 de milioane de euro pentru transferul pacienților cu COVID-19 între statele membre ale UE, potrivit Reuters.

„Răspândirea virusului va copleși sistemele noastre de sănătate dacă nu vom lua măsuri urgente”, a declarat Ursula von der Leyen.

Reuters notează că statele membre doresc acum să evite neînțelegerile apărute la nivel comunitar la începutul pandemiei, când țările au intrat într-o adevărată competiție pentru achiziționarea de echipamente medicale.

Von der Leyen a mai adăugat că instituția pe care o conduce face eforturi pentru achiziționarea unui eventual vaccin împotriva SARS-CoV-2.

La rândul său, președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că liderii europeni au ajuns la un acord privind distribuirea echitabilă a vaccinului, odată ce acesta va fi disponibil.

Eugen Tomac: Este o măsură mai mult decât necesară

Liderul PMP, Eugen Tomac, a reacționat vineri, pe Facebook, la anunțul făcut de președintele Comisiei Europene.

Acesta a declarat că măsura este una mai mult decât necesară, în contextul în care multe dintre spitale deja sunt suprasolicitate din cauza numărului mare de cazuri de COVID-19.

„Uniunea Europeană, reacție imediată la criza provocată de al doilea val al pandemiei de COVID 19.

220 de milioane de euro vor fi mobilizați pentru transferul pacienților infectați între statele membre. Este o măsură mai mult decât necesară în condițiile în care multe dintre spitale și-au atins capacitatea maximă și se găsesc în imposibilitatea de a primi noi pacienți.

Este o perioadă extrem de dificilă pentru noi toți, iar sprijinul european este esențial spre a o depăși”, a scris Tomac pe Facebook.

În cadrul videoconferinței de joi, liderii europeni au fost de acord că este nevoie de o mai bună coordonare la nivelul Uniunii pentru combaterea virusului, în contextul în care Europa urmează să depășească curând pragul de zece milioane de infectări.