Comisia Europeană propune o directivă pentru a se asigura că lucrătorii din Uniunea Europeană sunt protejați de salarii minime adecvate/ Comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale: „Aproape 10% dintre lucrătorii din UE trăiesc în sărăcie”

Comisia Europeană propune o directivă pentru a se asigura că lucrătorii din Uniunea Europeană sunt protejați de salarii minime adecvate/ Comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale: „Aproape 10% dintre lucrătorii din UE trăiesc în sărăcie
Comisia UE propune o directivă a UE pentru a se asigura că lucrătorii din Uniune sunt protejați de salarii minime adecvate/ Foto: Pixabay/ caracter ilustrativ
Publicat: 28/10/2020, 17:10
Actualizat: 28/10/2020, 17:11

Comisia a propus astăzi o directivă a UE pentru a se asigura că lucrătorii din Uniune sunt protejați de salarii minime adecvate care să permită un trai decent oriunde lucrează. Comisia Europeană a propus miercuri standarde pentru stabilirea salariilor minime adecvate în blocul comunitar cu cele 27 de națiuni pentru a reduce inegalitatea salarială și sărăcia în muncă, pentru a crește stimulentele și pentru a susține cererea internă pe măsură ce economia se diminuează

Potrivit comisarului pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, prea mulți oameni din UE locuiesc în continuare la sau sub pragul sărăciei, deoarece salariile lor sunt prea mici.

Propunerea, care a fost creionată cu mult înainte de apariția pandemiei COVID-19, capătă o nouă semnificație prin faptul că coronavirusul lovește cel mai tare multe dintre sectoarele care plătesc salarii minime precum retail-ul și turism-ul, barurile și restaurantele, precum și lucrătorii din domeniul sănătății, îngrijitori sau curățători, potrivit unui comunicat de presă emis de Executivul european.

Propunerea Comisiei, care va trebui negociată cu guvernele UE și Parlamentul European într-un proces îndelungat, stabilește doar reguli comune pentru un salariu minim, dar nu un nivel de salariu minim în sine.

Propunerea Comisiei creează un cadru pentru îmbunătățirea adecvării salariilor minime, dar nu un nivel de salariu minim în sine

„Directiva propusă creează un cadru pentru îmbunătățirea adecvării salariilor minime și pentru accesul lucrătorilor la protecția salariului minim în UE”, a declarat Comisia într-un comunicat.

„Nu obligă statele membre să introducă salarii minime statutare și nici nu stabilește un nivel comun al salariului minim „, a spus acesta.

Nicolas Schmit, comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale, a declarat: „Aproape 10% dintre lucrătorii din UE trăiesc în sărăcie: acest lucru trebuie să se schimbe. Oamenii care au un loc de muncă nu ar trebui să se lupte pentru a supravietui. Salariile minime trebuie să concureze cu alte salarii care au cunoscut o creștere în ultimele decenii, lăsând salariile minime în urmă. Negocierea colectivă ar trebui să fie standardul de aur în toate statele membre. Asigurarea salariilor minime adecvate este scrisă în alb și negru în principiul 6 al Pilonului european al drepturilor sociale, pe care toate statele membre l-au aprobat, așa că ne bazăm pe angajamentul lor continuu. ”

Nicolas Schmit, comisarul pentru locuri de muncă și drepturi sociale. Foto: Twitter

În prezent, 21 de state membre au un salariu minim legal, în timp ce în țările scandinave, de exemplu, partenerii sociali încheie acorduri cu privire la nivelul salariului

Din cele 27 de state membre ale UE, 6 țări au salarii stabilite în negocieri colective între angajatori și sindicate și 21 au salarii minime statutare stabilite de guverne.

„Țările cu acoperire înaltă a negocierilor colective tind să aibă o pondere mai mică a lucrătorilor cu salarii mici, inegalități salariale mai mici și salarii minime mai mari. Prin urmare, propunerea Comisiei vizează promovarea negocierii colective cu privire la salarii în toate statele membre”, a transmis Comisia.

Executivul european a declarat că țările cu salarii minime statutare ar trebui să stabilească criterii clare și stabile pentru stabilirea salariului minim, valori orientative de referință pentru a ghida evaluarea adecvării și actualizări periodice și în timp util ale salariului minim.

În țările cu salariu minim legal, propunerea Comisiei solicită ca partenerii sociali – organizațiile patronale și sindicatele – să fie implicați în stabilirea nivelului salariului minim și actualizarea acestuia.

Cei care au sisteme de negociere colectivă – Suedia, Danemarca, Finlanda, Austria, Italia și Cipru – ar trebui să se asigure că 70% dintre lucrătorii lor sunt acoperiți de astfel de acorduri de negociere, se spune în propunere.

Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, a promis când a preluat mandatul că lucrătorii de pretutindeni din UE vor putea câștiga un salariu minim. Avea nevoie de această promisiune în vara anului 2019 pentru a câștiga social-democrații la alegerile sale pentru Parlamentul European.

Frans Timmermans, pe atunci liderul listei social-democratice europene (Spitzenkandidat), câștigase alegerile cu această temă.

Insuficient

Această promisiune a fost tradusă într-o directivă (un proiect de lege), care este prezentată astăzi. Potrivit comisarului european luxemburghez Schmit, este urgent necesară protejarea persoanelor cu venituri mici.

„În timpul crizei coronavirusului, personalul din turism și din comerțul cu amănuntul au fost deosebit de afectați. Toți oamenii au câștigat cu greu salariul minim. ”

Potrivit comisarului european, salariul minim nu este suficient în multe țări pentru a putea supraviețui corespunzător. De aceea el propune să se încheie acorduri. Comisia Europeană preferă, conform documentelor, ca salariul minim să fie de aproximativ șaizeci la sută din ceea ce se câștigă în medie într-o țară (venitul mediu).

În mod formal, Comisiei Europene nu i se permite să facă propuneri cu privire la nivelul veniturilor și beneficiilor. Acest lucru a fost convenit în Tratatul de la Lisabona. Dar Schmit evită acest lucru făcând recomandări statelor membre. Indicatori, așa cum se numesc în literatura de specialitate, ar trebui utilizați de statele membre la stabilirea salariului minim.

Dialogul social

Pentru început, dialogul social trebuie să aibă loc în fiecare țară. Schmit o numește – negociere colectivă. Și Comisia Europeană ar prefera ca, de acum înainte, salariul minim să fie stabilit conform unui calcul fix, dar, potrivit expertilor in drept, Comisia Europeană ar depăși apoi competențele sale.

De acum înainte, toate statele membre trebuie să prezinte la Bruxelles un raport în fiecare an, care să precizeze exact ce măsuri au fost luate, cum s-a dezvoltat dialogul social și care este dezvoltarea salariului minim. Comisia Europeană oferă recomandări ulterior statelor membre cu privire la ceea ce poate fi îmbunătățit.

Între zece și douăzeci de milioane de angajați ar putea câștiga mai mult

Dacă planurile Comisiei Europene sunt urmate în toate țările, conform calculelor, între zece și douăzeci de milioane de angajați ar putea câștiga mai mult. Acest lucru este parțial plătit de companii. Consumatorii plătesc aproximativ trei sferturi din factură, se așteaptă Comisia Europeană, deoarece prețurile produselor vor crește. Dar, conform unei explicații a propunerii, deoarece persoanele cu salariu minim vor cheltui mai mult, economia în ansamblu va scădea cu greu.

După prezentarea propunerilor, Parlamentul European și Consiliul de Miniștri trebuie să le ia în considerare. Mai mult, măsurile trebuie încă aprobate de parlamentele nationale ale statelor membre.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ministrul Muncii a anunțat datele exacte la care vor fi virate pensiile pe luna mai
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă...
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul...
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Angajații români vor beneficia de trei noi tipuri de vouchere: Simona Bucura Oprescu „România e...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
S-a terminat pentru ILIESCU. S-a decis oficial azi, 26 aprilie. Breaking News
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cătălin Dobrescu ar fi vrut luni la rând să se împace cu Oana Radu: "După...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Test de cultură generală. Cum rămâne aprinsă torța Olimpică?