CRITICI. Traian Băsescu: „Dacă Cîţu a împrumutat 3,2 miliarde de euro ca să îi dea la pensii şi la alocaţii, e un criminal!”

Redactor:
Gândul
CRITICI. Traian Băsescu: „Dacă Cîţu a împrumutat 3,2 miliarde de euro ca să îi dea la pensii şi la alocaţii, e un criminal!”
Traian Băsescu: Domnii de la PNL și de la USR se joacă cu focul

Fostul preşedinte, Traian Băsescu, consideră că ministrul de Finanțe, Florin Cîţu, nu trebuie să majoreze pensiile şi alocaţiile pentru copii din banii împrumutați. El recomandă investirea acestor bani.

„Dacă Cîţu a împrumutat 3,2 miliarde de euro ca să îi dea la pensii şi la alocaţii, e un criminal! Omul se duce cu ei la alimentară, banii se duc. Trebuie să îi bage în investiţii. După Ialomiţianu, Cîţu e cel mai bun ministru de Finanţe din România. Bine, amândoi sunt sub Stolojan, care nu poate fi egalat.”, a spus europarlamentarul PMP, Traian Băsescu, la România TV.

Traian Băsescu: Împrumut de 3, 2 miliarde euro pentru pensii și alocații

„Avem un buget de 1.100 de miliarde de euro, similar execiţiului financiar trecut, pentru 2021-2027. La bugetul trecut au fost 1.050 de miliarde de euro. România a luat atunci 39,4 miliarde de euro”, a explicat Băsescu. „Va veni peste bugetul UE ceea ce preşedintele Comisiei Europene a numit next generation Europe. Este vorba despre un instrument de recuperare europeană în valoare de 750 de miliarde de euro. Cei 750 de miliarde se vor adăuga bugetului de 1.100 de miliarde de euro. Vor fi 1.850 de miliarde de euro”, a menţionat Traian Băsescu.

Fostul președinte a mai spus că din  500 din cele 750 de miliarde de euro sunt bani nerambursabili, iar restul reprezintă un credit luat până în 2050.

„Cei 500 de miliarde, care vor fi împrumutaţi şi se vor da granturi, vor trebui daţi înapoi, dar se vor recupera din nişte taxe noi introduse de Comisia Europeană. Cei 500 de miliarde vor fi recuperaţi de la cetăţenii UE prin creşterea unor taxe sau introducerea de taxe noi”, a mai spus Băsescu

România s-a împrumutat 3, 3 miliade de euro de pe piețele externe de capital

România s-a împrumutat 3,3 miliarde euro de pe pieţele externe de capital. A făcut-o la costuri atractive, dă asigurări Florin Cîțu, ministrul de Finanțe, pentru care aceste tranzacții reprezintă „un succes care demonstrează încrederea de care se bucură România”.

Banii au intrat deja în conturile Trezoreriei, încă din data de 26 mai, anunță miercuri, 27 mai, Ministerul Finanţelor Publice.

„Succesul acestei tranzacţii demonstrează încă o dată încrederea de care se bucură România din partea comunităţii internaţionale a investitorilor, chiar şi în această perioadă provocatoare, generată de pandemia Covid-19. Guvernul rămâne în continuare pe deplin angajat în lupta împotriva virusului SARS-CoV-2, iar împrumutul contractat va fi utilizat pentru acoperirea nevoilor de finanţare în creştere, rezultate din deficitul bugetar şi volumul refinanţării datoriei publice”, a declarat Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice.

Inchide