FINANCIAR. România s-a împrumutat 3,3 miliarde euro de pe piețele externe. Florin Cîțu explică „succesul acestei tranzacții”

FINANCIAR. România s-a împrumutat 3,3 miliarde euro de pe piețele externe. Florin Cîțu explică „succesul acestei tranzacții”
PANDEMIE. Guvernul a demarat consultările în vederea aplicării măsurii privind programul flexibil de muncă
Publicat: 27/05/2020, 13:51

În plină pandemie Covid-19 și cu un viitor sumbru asupra economiei, România s-a împrumutat 3,3 miliarde euro de pe pieţele externe de capital. A făcut-o la costuri atractive, dă asigurări Florin Cîțu, ministrul de Finanțe, pentru care aceste tranzacții reprezintă „un succes care demonstrează încrederea de care se bucură România”.

Banii au intrat deja în conturile Trezoreriei, încă din data de 26 mai, anunță miercuri, 27 mai, Ministerul Finanţelor Publice.

„Succesul acestei tranzacţii demonstrează încă o dată încrederea de care se bucură România din partea comunităţii internaţionale a investitorilor, chiar şi în această perioadă provocatoare, generată de pandemia Covid-19. Guvernul rămâne în continuare pe deplin angajat în lupta împotriva virusului SARS-CoV-2, iar împrumutul contractat va fi utilizat pentru acoperirea nevoilor de finanţare în creştere, rezultate din deficitul bugetar şi volumul refinanţării datoriei publice”, a declarat Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice.

Cîțu, ministrul Finanțelor, prezintă „realizările deosebite ale României”

Ministrul liberal, singurul ministru PNL pe care Traian Băsescu l-a lăudat, a explicat de ce este un succes împrumutul de 3,3 miliarde euro.

„În contextul actual, dominat de efectele socio-economice negative cauzate de pandemia Covid-19, atât volumul atras, precum şi cererea record din partea investitorilor şi primele de emisiune aferente tranzacţiei reprezintă realizări deosebite ale României, în calitate de emitent suveran din categoria pieţelor emergente”, a spus Cîțu.

MFP arată că emisiunea de euroobligaţiuni lansată în 19 mai 2020 s-a bucurat de un interes excepţional din partea investitorilor străini. România a reușit, astfel, să își consolideze poziţia de emitent sofisticat pe pieţele externe de capital, insistă ministerul de resort.

Astfel, ținând cont de volumul impresionant al cererii, precum şi de volumul final al tranzacţiei, vorbim despre cea mai mare emisiune de euroobligaţiuni lansată de un emitent suveran din zona non-euro!

Valoarea totală a emisiunii de obligațiuni emise de România este de 3,3 miliarde euro, nivelul subscrierii finale fiind de peste trei ori mai mare, prin participarea unui număr de peste 585 de investitori.

MFP s-a raportat la cotația de referință Mid-Swap

Ministerul de Finanțe mai precizează că „strategia de execuţie a emisiunii a permis reducerea graduală a costurilor, pe fondul unei suprasubscrieri masive pentru cele două tranşe.

Faţă de valorile cu care au fost lansate iniţial în piaţă cele două tranşe, de 355 puncte de bază peste cotaţia de referinţă Mid-Swap pentru maturitatea de 5 ani lung şi de 425 puncte de bază peste cotaţia de referinţă Mid-Swap pentru maturitatea de 10 ani, costurile au fost reduse cu 50 puncte de bază, obţinându-se în final prime de emisiune de 15 puncte de bază pentru maturitatea de 5 ani lung, respectiv 20 puncte de bază pentru maturitatea de 10 ani”.

Tentativă de suicid. Marea campioană a ţării a înghiţit un pumn de pastile. A fost...
Suma e colosală! Câți lei a mers darul de nuntă la cununia Simonei Halep cu...
FOTO. Anna Lesko, apariție controversată, fără lenjerie intimă! Imaginile nu lasă loc interpretărilor
10 semne că ai probleme cu circulația sângelui
De ce nu a fost prezent tatal lui Toni Iuruc la nunta fiului sau cu...
Sorana Cîrstea nu merge la nunta Simonei Halep! De ce l-a lăsat singur pe Ion...
Salariul minim pe economie, MAJORAT SEMNIFICATIV în perioada următoare! Ce fericire
Pentagonul confirmă dezvăluirile din presa americană: Generalul Mark Milley a comunicat cu oficiali chinezi în...
Top 7 SUV-uri de familie: modele populare care pot fi cumpărate cu 7.000 de euro...
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Ludovic Orban, surprins din nou cu țigară și fără mască în spațiu închis
Suma e colosală! Câți lei a mers darul de nuntă la cununia Simonei Halep cu...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
O țară cunoscută și-ar putea schimba numele curând. Titulatura propusă le va suna ciudat europenilor
Horoscop zilnic 17 septembrie. Zodia care azi se va redresa financiar. Ce trebuie să facă,...
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Adevărata cauză a morții a celebrului manelist Petrică Cercel
Horoscop vineri, 17 septembrie. Zodia care vrea mereu să conducă şi să dea ordine. Trebuie...
Joia neagră! După moartea lui Petrică Cercel, a venit rândul lui Florin Salam
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Cei mai bogaţi oameni din lume şi un conflict extraterestru care durează de 15 ani....